HIRDETÉS BEZÁRÁS

A Jetson család 61 éve van velünk, és 17 dolgot tökéletesen megjósoltak előre

Nem csak a Simpson család talált be a jóslatokkal.

  A Jetson család első epizódját még a 60-as évek elején adták le. Váratlan sikere miatt a 80-as években még két évadot készítettek hozzá, így összesen 75 epizódja lett a sorozatnak, és mindegyik epizód kicsit több mint 20 perces. A rajzfilm egy jövőbeli család mindennapi rutinját mutatja be egy olyan futurisztikus világban, amit az írók 60 évvel a rajzfilm megjelenésre utánra vizionáltak, vagyis úgy képzelték el, hogy a 2020-as évtizedben már repülő autókkal fogunk járni.

  HIRDETÉS

  Őszintén szólva még a repülő autókkal sem lőttek nagyon mellé, mert tényleg vannak már ilyen próbálkozások, azonban jó pár olyan „jóslatuk” is volt, ami bár még 1960-ban teljesen elképzelhetetlen volt, napjainkra tényleg valósággá vált. A Liked.hu-nál most ezeket gyűjtöttük össze.

  1 Online edzésalkalmazások

  Jetson család 023

  Senki sem kételkedik abban, hogy a rendszeres testmozgás nagyon jót tesz az egészségnek, és ezt orvosok és más szakértők is javasolják. Ma már sok weboldal, alkalmazás és YouTube-csatorna létezik, melyek fizetős vagy ingyenes módon szakértők által tervezett gyakorlatokat kínálnak. Ma már tényleg nem is kell elhagyni a házat ahhoz, hogy formában maradjunk.

  2 Home office

  Jetson család 022

  Az elmúlt években megnőtt azon vállalatok száma, amelyek elkezdtek vagy fokozták az online értekezleteket, és bevezették a home office-t, éppen a könnyebbség és az új technológiákhoz való alkalmazkodás szükségessége miatt, melyet a modern vállalati világ megkövetel.

  Jetson család 021

  Ahogy a rajzfilm is előrejelezte, a videóhívásokat ma már családtagok és barátok között is bonyolíthatjuk, és ez a lehetőség nem korlátozódik kizárólag a vállalatok számára. Ma már az emberek virtuális találkozókat tarthatnak a számítógépük, a mobiltelefonjuk vagy a tabletjük segítségével, feltéve, hogy a készülék rendelkezik kamerával és olyan alkalmazásokkal, mint például a Facebook, Skype vagy a WhatsApp.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Modern kamerák

  Jetson család 020

  A mobiltelefonokon és más hordozható eszközökön, mint például a tableteken és notebookokon ma már a legkorszerűbb digitális kamerák vannak felszerelve, ezzel pedig határozottan könnyebbé vált a családi pillanatok megörökítése. Fontos megjegyezni, hogy bár akkoriban is (1960) léteztek kisebb fényképezőgépek, ezek anyagilag elérhetetlenek voltak a legtöbb ember számára.

  4 Online játékok

  Jetson család 019

  A technika fejlődésének köszönhetően ma már nem kell, hogy az emberek ugyanazon a helyen legyenek ahhoz, hogy játszhassanak egymással. Léteznek weboldalak és alkalmazások, melyekben a felhasználók egyedül játszhatnak és versenyezhetnek a mesterséges intelligenciával, míg más alkalmazások és játékok lehetővé teszik, hogy sok ember egyidejűleg játszhasson egymással, még akkor is, ha világ különböző pontjain tartózkodnak éppen.

  5 Kisállat futópad

  gif1

  A nagyvárosok rohanó életének- és a háziállatot tartó emberek számának növekedésével felmerült az igény arra, hogy lehetőséget biztosítsunk a négylábú barátaink egészségének javítására. Ma már létezik futópad arra, hogy a kutyusod megtehesse a napi sétáját anélkül, hogy ki kellene tennie magát például az esőnek vagy az utcán található veszélyeknek és akadályoknak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Űrbe utazó civil emberek

  Jetson család 018

  A rajzfilm első epizódjainak idején az űrutazás gondolata még sci-finek számított. Bár Jurij Gagarin 1961-ben már „utazott” a Föld körüli pályán, csak 1969-ben lépett ember a Holdra. A Jetson család viszont már ekkor előrejelezte az űrutazásokat, pont úgy, ahogy manapság például a Virgin Galactic, vagy a SpaceX vállalat viszi ki a világűrbe a tehetős kalandorokat.

  7 Mozgójárda

  gif2

  Bár a mozgójárdák első prototípusát 1954-ben telepítették Jersey Cityben (USA) a Pavonia terminálnál, ez a típusú technológia csak az utóbbi évtizedekben vált elérhetővé a legtöbb ember számára. Ami a rajzfilmben rutinnak tűnt például a munkába járáshoz, ma még mindig csak kevés helyen érhető el, például bevásárlóközpontokban, repülőtereken és szupermarketekben. De ettől ez még a valóság.

  8 Mobiltelefonok

  Jetson család 017

  Más találmányokhoz hasonlóan a mobiltelefon első prototípusát is az 1940-es évek végén találta fel az egyesült államokbeli Bell Labs laboratórium. Azonban csak a 70-es években sikerült az első hívást lebonyolítania a Motorola vállalatnak egy készülékkel, a DynaTAC 8000x-szel, melyet aztán csak a 80-as években kezdtek el forgalmazni. Magyarországon ez a technológia csak jóval később terjedt el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 Mesterséges barnítás

  Jetson család 016

  A mesterséges barnító kabinok (szoláriumok) a 20-as években jelentek meg orvosi javaslatra, de csak a 70-es években váltak népszerűvé, és általában külön erre szakosodott szalonokban, edzőtermekben, wellnessközpontokban és szállodákban lehetett igénybe venni őket.

  10 Okosóra

  Jetson család 015

  A digitális órákat a 70-es években dobták piacra, de csak 1975-ben jelent meg a Pulsar Time Computer. Ez volt az első digitális eszköz, ami valami mást is tudott, nem csak az időt mutatni. Évtizedekkel később az okosórákat ma már egyfajta „hordozható számítógépként” használjuk, hiszen néhány modell már olyan funkciókkal rendelkezik, mint a hívásfogadás, a lépésszámlálás, a kalóriaszámlálás és a szívritmus monitorozása.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.