HIRDETÉS BEZÁRÁS

A japán lakások 12 jellemzője, ami európai fejjel teljesen érthetetlen

🔥 46 hozzászólás

  Japán egyike azon országoknak, melyek kultúrája gyökeresen eltér a világ többi részén megszokottól. A japán emberek nem a fürdőkádban mosakodnak, speciális eszköz segítségével rögzítik a szekrényeiket a mennyezethez, és bármilyen meglepő is, ők nem vízforraló segítségével melegítik a vizet.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttük, hogy összegyűjtjük a japán házak és lakások legfurcsább jellemzőit, melyek rendszerint csodálattal vagy nagy meglepetéssel töltik el a külföldieket.

  1. 12 Japánban sokan nem ágyban alszanak, hanem matracon.

   Japanban alvas

   Sok japán úgynevezett futonon - vastag pamut matracon alszik. Estére a futont közvetlenül a padlóra terítik, majd reggel felszedik és szekrénybe teszik. Ezzel sok helyet tudnak megtakarítani a szobában. A legtöbb japán apartman nagyon kompakt, és egyszerűen nincs hova tenni benne egy nagy ágyat vagy kanapét. Néhány szállodában is egyébként futonokat használnak ágy helyett.

  2. 11 Vannak, akik egy speciális párnával alszanak, aminek a neve bambuszfeleség.

   Bambuszfeleseg

   Az ember méretű üreges bambuszdarabok nagyon népszerűek lettek a kelet-ázsiaiak körében. A hétköznapi nyelvben csak bambuszfeleséggént emlegetett párnákat jóval kényelmesebb átölelni éjszaka, mint a sima pamut párnákat, mivel ezekben az országokban nagyon meleg és párás az éghajlat. A bambuszfeleségek mellett a dakimakura párnák is nagyon népszerűek.

   A dakimakura szintén egy ember méretű párna, azzal a különbséggel, hogy ez egy anime karaktert ábrázol. Általában valamilyen átmeneti szerepet tölt be a gyermekek és a serdülők életében, akik a plüssjátékokról már leszoktak, de még nem állnak készen az önállóságra.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 A japánoknak nincs előszobájuk, de van helyette genkanjuk.

   Japan genkan

   A genkan a bejárati ajtó közvetlen közelében található terület, ahol a japánok leveszik a cipőjüket, és ott hagyják. A genkant egy vastag küszöb vagy lépcső választja el a folyosótól vagy a főszobától, ezért a por és a szennyeződés nem tud bejutni a házba.

  4. 9 Japánban az omletteket speciális, téglalap alakú serpenyőkben készítik.

   Japan Makikinabe

   A hengerelt omlett nagyon népszerű étel japánban. Ennek titka, hogy nem kerek serpenyőben, hanem egy speciális téglalap alakúban készítik, majd szépen egymásra hajtogatják az újabb és újabb rétegeket. Az ilyen serpenyőket makikinabének hívják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Sok konyhában vannak titkos rekeszek.

   Japan konyhak titkos rekesz

   Sok japán konyhában van titkos, padlóba épített rekesz vagy hűtő, ahol általában az élelmiszereket, palackokat vagy edényeket tárolják.

  6. 7 A mosógépek itt nemcsak mosnak, de szárítanak is.

   Japan mosogep es szarito

   Japánban népszerűek a beépített szárítóval ellátott mosógépek, ám a külföldiek sokszor panaszkodnak rájuk, mivel más kombinált háztartási eszközökhöz hasonlóan, ezeknek is elég gyér a hatásfokuk - a ruhák általában szárítás után is nedvesek maradnak. A másik kellemetlen problémát a beépített fürdőszobai hajszárítók szokták jelenteni, melyek szintén jóval gyengébb hatásfokkal működnek, mint a boltban kapható társaik.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

46 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Persze hogy tudnak csak a földön matracon aludni mert nincs hideg . De mi próbálnánk télen a földön aludni!!! Esetleg panelbe a sokadik  emeleten de nem családi házba.
  • Nem probléma a földön aludni. Én másfél éve a földön alszok a konyhába egy 5 centis szivacson és egy gyapjú derékaljon. Télen itt is van fűtés és a 20-22 fokos konyhában nagyon jókat lehet aludni. Kiegészítőnek egy kispárna és egy gyapjútakaró van.
   • Segít, hogy abban a helységben általában padlófűtés van :D
   • Nálunk hőtárolós radiátorok vannak. Viszont a gyapjú nagyon jó hőszigetelő.
   • Szerintem nem a hideg a legnagyobb baj.... Európai ember bizonyos kor után örül ha le tud ülni a kanapéra, nemhogy olyan "alacsonyra" feküdni, és reggel onnan felkászálódni.... 
   • Igen, mert az europai ember mozgasserult lesz 40 eves korara az eletmodja miatt
   • Tessék gyakrabban masszőrhöz járni, hisz segít megszakítani a fájdalomkört. Persze, az életmódváltást nem helyettesíti, de a már kialakult panaszokon segíthet. A kettő együtt csodákra képes! ^^Ha gyakrabban nem fér bele anyagilag, akkor kéthetente egyszer. Egyébként közvetve az immunrendszert is erősíti, csökkenti a stresszt is.
  • érdemes lenne megnézni, hogy japán összlakosságához képest hányan fagynak egy télen halálra, majd ezt összevetni a Magyarországon hányan fagynak halálra a saját lakásukban...
   • Japán észak-dél irányban több ezer km hosszú ország. Délen melegebb, északon hidegebb van, mint nálunk.
  • Haha. Teljesen elektronikusan vezérelt, nyomógombokkal beállítható önfeltöltő és vízfűtő rendszere van még a legkisebb lakások fürdőkádjának is Japánban. A WC-kről nem is beszélve! Azok még zenélni is tudnak!
   • Így van, ez mindig a helyiség előtt (ajtó mellett) van felszerelve, csak be kell állítani a víz kívánt hőmérsékletét ezután pedig magától feltöltődik. A WC-kkel kapcsolatban talán ami pár helyen irritáló, hogy vannak földbe épített WC-k (mondjuk bevásárló központ, de a legtöbb helyen illetve a háztartásokban normális WC található!), ami úgy működik, hogy felé kell guggolni. Maguk a japánok se értik ennek értelmét, de létező dolog náluk.
 • Nekünk 15 éve van mosó-szárítógépünk. Már a második. Elég drága, de semmi baj nincs vele. Ez csak mese, biztos elhiszi valaki. Persze a hajszárítóra ugyanez vonatkozik . Van 2 ezerért és van 200 ezerért. Inkább a lakások méretét kéne vizsgálni. Ott lenne nagy csoda.
  • Egy baj van vele, hogy amíg szárít, nem tudod a következő adagot mosni. Nálunk van hely, Japánban nincs. Így nekik nem opció, hogy helyet keresnek a ruhának, amíg megszárad. Nálunk meg valahova kiteregetünk.
 • Sok hasonlóság van Indiával. En itt élek most egy falusi házban, Dél-Indiaban. Itt is pamut matracon alszom, bárhova frocskolhetek a fürdőben, van fürdő kancsó is :) a matracon alvás nem cssak hely spórolás céljából jó, hanem sokkal egészségesebb is. Minél közelebb alszunk a talajhoz, annál egészségesebb lesz a testünk - mondják a jógik. 
  • Én dél Indiában élek jópár éve, de még sose láttam olyan helyet, ahol ne lenne ágy. Mondjuk falvakban nem járok.
  • 9,109
   Létrejött!Első hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
   DRÁGÁIM ÉN HA MATRACON ALUDNÉK ÉS ÉJJEL RÁM JÖNNE A LÁBGÖRCS HÁT NEM TUDOM MIT TENNÉK, MARADOK ÉN A JÓKIS ÁGYNÁL BE HÚZÓDOK A DUNNA ALÁ MERT 65 EZER FORINTOS NYUGDíJJBÓL SOK FŰTÉSRE NEM "FUSSA"! PUSZI DRÁGÁIM MARIKANÉNI BÜKKÁBRÁNYBÓL
   • Kedves Marika néni, jó egészséget és jó meleg ágyat kívánok! De azért hadd figyelmeztessem: a hozzászólásoknál illetlenségnek számít mindent csupa nagy betűvel írni. Ezt csak akkor használják, ha valaki kiabál. Kérem, ezt ne bántásnak vegye, hanem jó tanácsnak a jövőre nézve :-)
 • Nemcsak a helyszűke miatt alszanak a földön, matracokon, de orvosilag kimutatott, hogy kemény fekhely ideális a gerincoszlopnak. A japán embereknek egyenes a tartásuk, ez is  annak köszönhető.
  • Nekem elég kemény a kanapém. Mivel nagyon fájt a hátam-derekam, vettem egy puha fedőmatracot. Azóta nem fáj. Ennyit a kemény fekhelyről.
   • Többnyire a légkondival fűtenek, tudtommal.
 • Több mint 5 éve van kombi mosó-szárító gépem. Tökéletesen megszárítja a ruhákat! Nem gyüri össze a ruhákat! Azokakik panaszlodnak rá azok azért teszik, mert egyszerűen nem tudják, hogy hogyan kell használni! Ha ez elromlik és újat kell vennem az is kombi gép lesz! 
 • Amikor az ágyamra az új huzatot vártuk ,egy ideig matracon aludtam.Azt a kényelmet.Sokkal jobb volt ,mint ágyban.Csak sajnos télen hideg.
 • Én úgy tudom hogy a földön alvásnak az oka az hogy a föld és a víz erek és a Hartmann sávok betegséget okozó hatását védik így ki. Ugyanis a fekhelyüket mindig máshová teszik és így gyengítik ezeket a káros sugárzásokat.
 • Az a sütő-hiány eléggé korlátozó lehet. Amikor egyszemélyes háztartásban éltem, tökéletesen elegendő volt egy grillezős-forrólevegős-mikró-kombi, de megnézném azt a nagymamát, aki olyanban meg tud sütni két-három tálca pogácsát vagy süteményt az egész családnak :-O
 • Ezeknek a nagyrésze kicsit sem meglepő, elég hatásvadász a cikk... És ne felejtsük el azt sem, hogy a japán mosógépekben nincsen meleg víz meg hogy nem igazán van fűtés sehol, maximum kotatsu vagy nagyon esetleg a klíma melegre állítva. Ezek pl. sokkal érdekesebbek...
 • Baromság. Japánban ugyan annyira fura ha valaki anime rajongó, mint itthon. Japánban dolgozik a haverom.
  • Azért Magyarországon sokkal furcsább az emberek számára, mint Japánban! Ez kétségtelen. Minden korosztály néz animét Japánban. Akihabara az animés üzletekről híres, tele van cosplayerekkel (nem a korona időszakot tekintve), teljesen természetes. 
 • Gondolom Japánban is vannak idős emberek akiknek fáj a lábuk mozgáskorlátozottak akiknek nehéz félállni ülni azok hol alszanak
 • Szépet! 64 éves múltam, sokszor alszom a nappalinkban a szőnyegen, a fejem az emeletre vivő lépcső első fokára téve, párna nélkül. A japánok tényleg tudhatnak valamit! Nem fáj a hátam a fejem.
  • Kedves Attila! Én kényelmes fa ágyban alszom félkemény matracon, gyapjú ágyneműben és nem fáj a fejem és a hátam. Nem ezen múlik...
 • én a földön alszom az ágyam mellett mert ott nekem jobb..matracot se használok csak egy szönyeg és kész
 • 6,345
  Rendszeres látogatóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólás
  A bambuszfeleséget könnyebb átölelni, mint az igazit. Ezek betegek.
 • Szóval : 12.pont nem matracon, paplanon alszanak、11.pont gyönyörű kóreai feliratos fénykép, az itt látható dobogót a japánok nem használják, mert nincs padlófűtésük, a kóreaiak a forró padlóval való érintkezést kerülendő használják! Ezek a párnák nem a pára, hanem a nehezen elkészült frizura megőrzésére szolgálnak! Nem ölelgetik! 10. pont ez bizony a genkan 玄関 előszobát/bejáratot jelent! Régen az egyszinte épületek esetén, az előszoba az utca szintjén volt a lakótér kb-50-60 cm-rel megemelték. Tehát a lakótérbe jutáshoz fel kellett lép, s közben a lábbeli ott maradt az előszoba terében. Panellakásik esetén nem lehet ilyen szintkülönbség, így csak jelzésként van egy 5-10cm-es fényképen látható szintkülönbség! 2. pont a jelzett készülék NEM vízforraló, az rizsfőző, vízforralónak ugyan azt használják mint mi, azaz fordítva, egy magyar áruházban megnézve a vízforralók márkáját a legtöbb japán!  Ugye ezért a firkálmányért senki nem kapott/vett föl tiszteletdíjat?!!
  • Ja... a bambuszfeleség a legtakarékosabb mind közül. A róla készült fotón pedig biztosan az ellenség megtévesztése miatt van koreai felirat.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.