HIRDETÉS
Érdekességek

A holland élet 14 jellemzője, ami nagy meglepetést szokott okozni a külföldieknek

Hollandia egy fél Magyarország méretű kis ország Európa szívében, mégis közel kétszer annyian élnek itt, mint hazánkban. Az embereknek leggyakrabban a tulipánok, a festői utcák és a vidám lakosság jut az eszébe Hollandia hallatán, azonban ez a hely tele van olyan kevésbé ismert titkokkal, melyek nagyon sokszínűvé és különlegessé teszik más európai országokhoz képest.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most bemutatjuk a világ egyik legfejlettebb és legjóindulatúbb országának érdekes jellemzőit, például, hogy miért van szükségük üvegpalackokra, és hogy miért szerettek régebben szekrényekben aludni a hollandok.

  1. 14 Szokatlan születésnapok.

   885b815dd89ff6aabe8a615ef1

   A világ nagy részén egy születésnapi ünnepségen teljesen természetes, hogy odamegyünk az ünnepelthez, kezet fogunk vele vagy megöleljük őt, majd boldog születésnapot kívánunk. A holland hagyomány szerint azonban  azontúl, hogy először a születésnapossal kezet fogunk, az összes jelenlévő vendégen végig kell menni és a "Gefeliciteerd" szót mondani, ami annyit tesz - "Gratulálok". Az ősi hagyomány arról sajnos mélyen hallgat, hogy milyen okból kell a születésnaposon túl a jelenlévő vendégeknek is gratulálni.

  2. 13 A legnépszerűbb orvosi tanács a paracetamol.

   096982510aa2e12d1e23b1adec

   Hollandiában a helyi orvosokról és magáról az orvoslásról  van egy vicc, miszerint a GP (háziorvos rövidítése) valójában azt jelenti, hogy "get paracetamol" - mivel az orvosok ezt javasolják legtöbbször a hozzájuk érkező pácienseknek. Ha ez nem válik be, a beteget egy szűkebb, speciális szakterületre irányítják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Hollandiában nincsenek kóbor kutyák.

   e0bba850828d3faba925c42d59

   Hollandia az első ország a világon, ahol nincsenek kóbor kutyák: az állatok itt ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint az emberek. A háziállatokkal szemben mutatott felelőtlen hozzáállást itt szigorúan büntetik, az állatok testisértéséért pedig börtönbüntetés is járhat.

  4. 11 Házak a határon.

   cab76659a3965d572df2b087aa

   Hollandia egy kis ország, amely több részre oszlik. A Belgiumgal határos Baarle-Nassau nevű kis enklávéban az államhatár közvetlenül a lakóépületeken halad át, ezzel szó szerint kettéosztva azokat. Így a "határmenti" házak lakói egyszerre 2 államban élhetnek.

  5. 10 Fotók a WC-ben.

   Portrek a veceben

   Számunkra talán kissé furcsának tűnhet, de a hollandok gyakran szeretik kiakasztani a szívüknek kedves képeket a vécébe. Ezenkívül, hogy a hollandok ne feledkezzenek meg a fontos dátumokról, a vécékben általában különleges naptárak is lógnak, mely emlékezteti őket a közelgő ünnepekre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 Palackkaparók.

   5f5aac5cdca799bd950263f10c

   A hollandok nagyon takarékosak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az általuk feltalált "palackkaparó", ami arra szolgál, hogy a különféle befőttes üvegek és tubusok faláról lekaparja a maradékot, amit már nem lehet kinyomni belőlük - ezzel komoly eurócenteket spórolva.

  7. 8 A holland lakók inkább az otthoni kényelmet, mintsem a bulikat részesítik előnyben.

   ede7775735841d04d6307af81b

   Bár Hollandiához és Amszterdamhoz az emberek gyakran a féktelen partikat és a reggelig tartó bulizást társítják, a valóság ennél jóval másabb. Hollandiában szinte minden kávézó és szupermarket 18 órakor bezár, vasárnap pedig 12 óra előtt étteremben reggelizni lehetetlen, mivel ekkor nyitnak csak ki az üzletek és a vendéglátóhelyek.

  8. 7 Sinterklaas és Zwarte Piet.

   ee7f515d738573cf635f6f9720

   Sinterklaas a Mikulás holland változata. Náluk az ünnepek annyiból másak, hogy míg a világ többi részén a Mikulásnak általában apró karácsonyi manók a segédjei, addig Hollandiában Zwarte Piet a segédje, aki vele együtt látogatja meg a gyerekeket. Zwarte Piet nemcsak játékokat visz a gyerekeknek, de a rossz gyerekeket a legenda szerint magával viszi Spanyolországba.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Houten - az autók nélküli város.

   94a79f52af8e593fa40ed7394f

   A holland kisváros, Houten egy remek példa arra, hogy milyen lenne az élet, ha az emberek teljesen felhagynának az autók használatával. Houten lakói még az 1980-as években jutottak erre a meglehetősen szokatlan döntésre, mivel a helyiek úgy döntöttek, hogy átállnak inkább a sokkal környezetbarátabb kerékpáros közlekedésre. A döntés egy másik nagy pozitívuma: Houtenben azóta nem volt halálos kimenetelű autóbaleset.

  10. 5 A hollandok imádtak a szekrényben aludni.

   a8bbdb506b94e31ee4bd45c049

   Az amszterdami Rembrandt-házmúzeumban még ma is láthatunk egy szokatlan holland találmányt, a szekrényágyat, amit egészen a 20. századig előszeretettel használtak itt az emberek. Az ilyen szokatlan bútorokban a hollandok félig ülve aludtak, bízva abban, hogy az ilyen szokatlan pózban történő alvás hozzájárul majd a tiszta elme fenntartásához, és meghosszabbítja a fiatalságukat. Az idős emberek számára különösen ajánlott volt ez a fajta alvás, mivel úgy tartották, hogy a félig ülve alvás remek megoldás a stroke és a horkolás megelőzésére.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Kedvenc gyorsétel: hagyma és burgonya.

   Gyorskaja hollandiaban

   Hollandiában a hamburgerek és sajtburgerek nem olyan népszerűek, mint a sima burgonyák, melyeket több száz változatban szolgálnak fel. A burgonya mellé a hollandok leggyakrabban heringet vagy hagymát fogyasztanak, az ilyen gyorsételeket áruló vendéglátóegységek Amszterdamban és a kisvárosokban egyaránt megtalálhatók.

  12. 3 A hollandok nem szeretik a függönyöket.

   5da0b7554195bffbeacfa145ce

   A középkorban a hollandok minden lehetséges módon megpróbálták bebizonyítani a szomszédaiknak, hogy becsületes emberek és nincs mit rejtegetniük mások elől. Ekkor született meg a padlótól mennyezetig érő holland ablakok ötlete, és ekkor terjedt el a függönyök széleskörű mellőzése. Ha erre járunk, érdemes észben tartani, hogy az ablakon történő nézelődést a helyiek illetlenségnek tartják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Hollandiának van saját Noé bárkája.

   9e21e950df89c5f4515ba6651f

   Hollandi teljes történelme a folyamatos áradások és tengerszint emelkedés elleni küzdelemre épül. Bár a hollandok nem annyira aggódnak miatta, egy helyi milliomos Dordrecht város közelében felépítette a híres Noé bárkájának életnagyságú mását - csak a biztonság kedvéért.

  14. 1 Hollandiában az emberek szívesen használnak "banyatankokat".

   Banyatank hollandiaban

   Magyarországon sem ritka, hogy a nagymamák és nagypapák ilyen gurulós bevásárlókocsikkal indulnak reggel a piacra, Hollandiában azonban nemcsak az idősek, hanem a felnőtt nők és férfiak, de még a fiatalok is előszeretettel használnak ilyet. Ezeket a nálunk csak "banyatanknak" csúfolt táskákat itt "boodschappentrolley"-nek hívják, és tulajdonképpen bármilyen alkalomhoz szívesen használják, nemcsak bevásárláshoz.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.