HIRDETÉS

A finn élet 14 vonása, ami kulturálisan teljesen megkülönbözteti más országoktól


Finnországra gondolva mindannyiunknak azonnal a mesés sarki fény, a hófödte hegyek, a szaunák, és azok a kissé őrült helyi emberek jutnak eszünkbe, akik látszólag immunisak a hidegre. Meglehet persze, hogy minden sztereotípiában van némi igazság, ám a finnek ennél valójában sokkal érdekesebb nemzet, akiknek a különleges mentalitásuk, kultúrájuk és életmódjuk jelentősen eltér a miénktől, és úgy általában minden európai országétól.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most bepillantottunk kicsit a kemény finn élet mögé, hogy összegyűjtsük azokat a dolgokat, amikben a leginkább különbözik a miénktől.

 1. 14 A nyugdíjasok állandóan játékgépeznek

  0e5f8e5ce480f003f53602aa87

  Finnországban szinte minden benzinkúton és szupermarketben találkozhatunk olyan játékgépekkel, melyek előtt rendszerint sorokban állnak az idős, nyugdíjas emberek. Finnországban az idősek szeretik a szerencsejátékot, különösen a pénznyerő automatákat, ahol vásárlás után kockára tudják tenni a megmaradt aprópénzüket.

  Fontos megjegyezni azonban, hogy Finnországban a játékgépek nem az emberek kifosztására lettek tervezve és nem is bevételként tekint rájuk az állam. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy törvényileg előírt, 95%-os megtérülési rátával kell üzembe helyezni a gépeket, melyről bővebben ezen a linken olvashattok.

 2. 13 Modern útjelző táblák

  Finn vilagito szarvasok

  Finnországban a rénszarvasfarmok nagyon népszerűek. Az ilyen helyeken szánkózni, etetni és simogatni is lehet őket. Bár a gazdák gondosan ügyelnek az állatokra, néha ennek ellenére mégis elkóborolnak, és sokszor sajnos épp az autósok közé. Az így bekövetkező balesetek elkerülése érdekében a finn szarvasok agancsát fényvisszaverő festékkel vonják be, hogy az autósok már távolról észrevegyék őket, ha esetleg az úttesten kóborolnak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 12 Nincs borravaló

  17f530533bbc6299f880df7165

  Finnországban nem szokás borravalót adni, mivel a szolgáltatás díja általában már bele van építve a számlán feltüntetett összegbe. Ennek ellenére, ha nagyon tetszett egy étteremben vagy kávézóban a különleges szolgáltatás, hagyhatunk némi készpénzt a pincérnek, nem fogjuk megsérteni vele őt, mint néhány más országban, például Japánban.

 4. 11 Szaunák a panelházakban

  4ac54e52cba9f901b6d956b53a

  A finnek annyira imádják a szaunákat, hogy még a sokemeletes panelházakban sem képesek mellőzni őket. Általában a földszinten vagy az 1. emeleten alakítanak ki egy külön helyiséget, ahol minden ott lakó ingyenesen szaunázhat. A finnek szeretnek a szaunában ülve pihenni és lazítani, ezért ez egy remek megoldás például arra, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a szomszédaikkal, és jobban megismerjék őket.

 5. 10 Köszönöm gomb

  80fd595ca68a5f7387daf367c8

  A legtöbb finn nagyon udvarias és tiszteli más emberek munkáját. Épp ezért a buszokon még egy speciális „köszönöm” gomb is található, mellyel az utasok megköszönhetik a sofőrnek a kényelmes és kellemes utazást. A tömegközlekedési eszközről történő leszálláskor szokás ezt megnyomni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 9 Náluk a "Hogy vagy?" nem csak formalitás

  874fe0528fac03c6f7a8ccaf2d

  Míg nálunk a "Hogy vagy?" kérdés inkább csak az udvariasság jele, a finnek számára ez a mondat legtöbbször őszinte érdeklődést takar. Készülj fel rá, hogy ha megkérdezed ezt egy finn embertől, akkor nem csak a szokásos "jól, köszi" választ fogod kapni, hanem részletesen kifejti, hogy milyen jó vagy rossz dolgok történtek vele a közelmúltban.

  Ezenkívül nem árt tudni, hogy a finnek imádnak vicces történeteket mesélni fapofával. Ez nem illetlenség vagy gorombaság - ők egyszerűen ilyenek.

 7. 8 Minden lakó tudja, hogy ki-hol lakik

  df45ee54bd9f538392fda0d916

  A lakóépületek bejáratánál van egy külön tábla a lakók nevével és az emelet illetve lakások számával. Ez a szomszédok kényelme érdekében történik, hogy egy esetleges szükséghelyzet esetén egyértelmű legyen, hol is lakik az adott illető. Emellett a vendégségbe érkező emberek dolgát is megkönnyíti, akik így könnyedén ki tudják keresni, hogy hova is kell menniük.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
1 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 7. Nem a parkolót fűtik, csak egy konnektor van, amire rácsatlakozva az autó hűtővizét tartják melegen. Így azonnal meleg motorral tudnak indulni, és az utasteret is hamarabb be tudják fűteni. Jeget kaparni így is kell.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!