HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A finn élet 14 vonása, ami kulturálisan teljesen megkülönbözteti más országoktól

  Finnországra gondolva mindannyiunknak azonnal a mesés sarki fény, a hófödte hegyek, a szaunák, és azok a kissé őrült helyi emberek jutnak eszünkbe, akik látszólag immunisak a hidegre. Meglehet persze, hogy minden sztereotípiában van némi igazság, ám a finnek ennél valójában sokkal érdekesebb nemzet, akiknek a különleges mentalitásuk, kultúrájuk és életmódjuk jelentősen eltér a miénktől, és úgy általában minden európai országétól.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most bepillantottunk kicsit a kemény finn élet mögé, hogy összegyűjtsük azokat a dolgokat, amikben a leginkább különbözik a miénktől.

  1. 14 A nyugdíjasok állandóan játékgépeznek

   0e5f8e5ce480f003f53602aa87

   Finnországban szinte minden benzinkúton és szupermarketben találkozhatunk olyan játékgépekkel, melyek előtt rendszerint sorokban állnak az idős, nyugdíjas emberek. Finnországban az idősek szeretik a szerencsejátékot, különösen a pénznyerő automatákat, ahol vásárlás után kockára tudják tenni a megmaradt aprópénzüket.

   Fontos megjegyezni azonban, hogy Finnországban a játékgépek nem az emberek kifosztására lettek tervezve és nem is bevételként tekint rájuk az állam. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy törvényileg előírt, 95%-os megtérülési rátával kell üzembe helyezni a gépeket, melyről bővebben ezen a linken olvashattok.

  2. 13 Modern útjelző táblák

   Finn vilagito szarvasok

   Finnországban a rénszarvasfarmok nagyon népszerűek. Az ilyen helyeken szánkózni, etetni és simogatni is lehet őket. Bár a gazdák gondosan ügyelnek az állatokra, néha ennek ellenére mégis elkóborolnak, és sokszor sajnos épp az autósok közé. Az így bekövetkező balesetek elkerülése érdekében a finn szarvasok agancsát fényvisszaverő festékkel vonják be, hogy az autósok már távolról észrevegyék őket, ha esetleg az úttesten kóborolnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Nincs borravaló

   17f530533bbc6299f880df7165

   Finnországban nem szokás borravalót adni, mivel a szolgáltatás díja általában már bele van építve a számlán feltüntetett összegbe. Ennek ellenére, ha nagyon tetszett egy étteremben vagy kávézóban a különleges szolgáltatás, hagyhatunk némi készpénzt a pincérnek, nem fogjuk megsérteni vele őt, mint néhány más országban, például Japánban.

  4. 11 Szaunák a panelházakban

   4ac54e52cba9f901b6d956b53a

   A finnek annyira imádják a szaunákat, hogy még a sokemeletes panelházakban sem képesek mellőzni őket. Általában a földszinten vagy az 1. emeleten alakítanak ki egy külön helyiséget, ahol minden ott lakó ingyenesen szaunázhat. A finnek szeretnek a szaunában ülve pihenni és lazítani, ezért ez egy remek megoldás például arra, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a szomszédaikkal, és jobban megismerjék őket.

  5. 10 Köszönöm gomb

   80fd595ca68a5f7387daf367c8

   A legtöbb finn nagyon udvarias és tiszteli más emberek munkáját. Épp ezért a buszokon még egy speciális „köszönöm” gomb is található, mellyel az utasok megköszönhetik a sofőrnek a kényelmes és kellemes utazást. A tömegközlekedési eszközről történő leszálláskor szokás ezt megnyomni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 Náluk a "Hogy vagy?" nem csak formalitás

   874fe0528fac03c6f7a8ccaf2d

   Míg nálunk a "Hogy vagy?" kérdés inkább csak az udvariasság jele, a finnek számára ez a mondat legtöbbször őszinte érdeklődést takar. Készülj fel rá, hogy ha megkérdezed ezt egy finn embertől, akkor nem csak a szokásos "jól, köszi" választ fogod kapni, hanem részletesen kifejti, hogy milyen jó vagy rossz dolgok történtek vele a közelmúltban.

   Ezenkívül nem árt tudni, hogy a finnek imádnak vicces történeteket mesélni fapofával. Ez nem illetlenség vagy gorombaság - ők egyszerűen ilyenek.

  7. 8 Minden lakó tudja, hogy ki-hol lakik

   df45ee54bd9f538392fda0d916

   A lakóépületek bejáratánál van egy külön tábla a lakók nevével és az emelet illetve lakások számával. Ez a szomszédok kényelme érdekében történik, hogy egy esetleges szükséghelyzet esetén egyértelmű legyen, hol is lakik az adott illető. Emellett a vendégségbe érkező emberek dolgát is megkönnyíti, akik így könnyedén ki tudják keresni, hogy hova is kell menniük.

  8. 7 Fűtött parkolóhelyek

   1b939657669624b32341f00430

   A többszintes épületek közelében legtöbbször nincsenek mélygarázsok, csak szabadtéri parkolók, viszont az ilyen utcai parkolók sokszor speciális fűtéssel vannak felszerelve, amit gombnyomásra lehet aktiválni. Ez nagyon kellemes tud lenni a hideg évszakban, mivel így nem kell a finn embereknek egy fél délelőttöt azzal tölteniük, hogy lekaparják a jeget az autó ablakairól.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Náluk kizárólag minimális mennyiségű étel van az ünnepi asztalon

   Vacsora nalunk es finneknel

   Nem azért persze, mert a finnek zsugoriak vagy sajnálják az ételt a vendégektől, csak egyszerűen náluk nem szokás egy családi vagy baráti összejövetel miatt 10 külön fogást készíteni, amiknek aztán a 70%-uk úgyis megmarad. Náluk a szokásos ünnepi vacsora például egy főételből, salátából és esetleg egy desszertből áll.

   A finnek nagyra értékelik a társaságot, ezért evés helyett inkább beszélgetéssel ütik el az időt. Egyébként náluk nem szokás az asztalra pakolni például a krumplit és a húsokat, hanem egyszerűen kint hagyják a konyhába, és oda kell menni a vendégeknek, ha szedni akarnak belőle, mert úgy gondolják, hogy a felnőttek önállóan is képesek ezt elintézni, nem kell mindent eléjük rakni.

  10. 5 Közös tároló az alagsorban

   83c7825fb28e68541efa7ad927

   Míg nálunk legtöbbször az erkélyen, vagy szerencsésebb esetben a privát pincénkben próbáljuk meg eltárolni a felesleges dolgainkat, a finneknek erre egy külön közös helyük van a panelházak alagsorában. Mindenkinek van hozzá egy kulcsa, és bárki szabadon tárolhatja itt azokat a dolgokat, amikre épp nincs szüksége.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Mindenki visszaváltja az üvegeket

   8d0a0d527c8537114fc45019cf

   Finnországban a műanyag, fém vagy üveg palackokat nem szabad kidobni. A lakosok gondosan gyűjtik őket, majd leadják az erre kijelölt helyeken, amik általában a szupermarketekben vannak elhelyezve. Pénzt is kapnak érte cserébe, tehát a környezettudatosság jövedelmező is egyben.

  12. 3 Az emberek fizetése befolyásolja a bírság mértékét

   53c53b558dbb48f2f8574decac

   Míg nálunk az is 30 ezer forintot fizet egy kis gyorshajtásért, aki 100-200 ezer forintot keres havonta és az is, aki több milliót, addig a finneknél ez teljesen másképp működik. Náluk a bírság összege az emberek fizetésétől függ: minél magasabb a jövedelem, annál nagyobb a bírság. A történelem legnagyobb gyorshajtási büntetését egy rangos finn vállalat egyik vezetőjének kellett befizetnie, ő az 50-es táblánál 75 km/h-val ment, és ezért 116 ezer eurós, vagyis közel 42 millió forintos bírságot kellett fizetnie.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Bababér

   eeb26c50dba51d6e6fe3201e8a

   Amikor egy finn gyermek megszületik, az édesanyja különféle kedvezményeket és juttatásokat kap az államtól. Ennek az egyik legérdekesebb része az úgynevezett bababér, ami egy körülbelül 100 eurós összeg havonta, amit a gyermek születésétől kezdve egészen 17 éves koráig minden hónapban megkapnak az édesanyák. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb szülő nem költi el ezt a pénzt, hanem gyűjtögeti őket, hogy aztán a 18. születésnapjukra a gyermeküknek adhassák, ezzel elindítva őket az életben.

  14. 1 Síszezon

   6c4021528cb5ac0a650fda0179

   Finnországban a síszezon több mint 6 hónapig tart - október végétől májusig. A legsötétebb téli napokon a sípályák lámpákkal vannak kivilágítva, míg tavasszal késő estig lehet élvezni a napsütést. Épp ezért, ha Te is kedveled a síelést vagy a snowboardozást, akkor nyugodtan látogass el Lappföldre, ahol több száz kilométernyi sípálya várja a téli sportok szerelmeseit. A Ylläs Ski Resort például 330 km hosszú - ezzel pedig a legnagyobb sípályának számít Európában.

   Voltál már Finnországban? Szerinted képes lennél hozzászokni az ottani emberek életmódjához?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6,345
  Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólás
  7. Nem a parkolót fűtik, csak egy konnektor van, amire rácsatlakozva az autó hűtővizét tartják melegen. Így azonnal meleg motorral tudnak indulni, és az utasteret is hamarabb be tudják fűteni. Jeget kaparni így is kell.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.