HIRDETÉS
Érdekességek

A bangladesi élet 10+ olyan jellemzője, amit nem mindenki tudna elviselni

  Banglades egy nagyon apró ázsiai ország, hihetetlenül magas népsűrűséggel. Az alig másfél Magyarország méretű kis országot több mint 161 millió ember lakja, a népsűrűsége pedig majdnem 1300 fő per négyzetkilométer. Talán éppen ebből a zsúfoltságból adódóan ez a különleges ázsiai ország nem túl kedvelt cél a turisták körében, és csak nagyon kevesen tudják, hogyan is zajlik az élet ebben az országban.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál azonban szeretünk betekintést nyerni a távoli, ismeretlen országok életébe és kultúrájába, ezért utána olvastunk Bangladesnek, ami mint kiderült, európai fejjel nézve rázósabb, mint gondoltuk.

  1. 1 A helyi nők hagyományosan nem hordanak fehérneműt.

   Banglades alsonemu

   Pár évtizeddel ezelőttig a legtöbb helyi nő egyáltalán nem hordott bugyit. Most némileg más a helyzet: sok hölgy ugyanis elkezdte elfogadni és átvenni a nyugati életmódot, és annak kulturális velejáróit, mint például a bugyiviselést, de akárcsak mi, a melltartót, úgy ők a bugyit azonnal ledobják, amikor hazaérnek.

   A szülők azonban még mindig nem vásárolnak fehérneműt a lányoknak, így azok maximum akkor tudnak ilyeneket hordani, amikor már saját keresetük van, és meg tudják vásárolni őket maguknak.

  2. 2 Ennek eredményeként a nők a menstruáció ellen is más megoldást használnak.

   Banglades elet

   A bangladesi lányok beszámolója szerint a menstruáció alatt sokan speciális, hevederrel rögzített betéteket használnak. Ez számunkra kissé vadnak tűnhet, de a helyi kultúra ilyen.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Még a férfiaknak is konzervatívan kell öltözniük, és teljesen elfelejteni például a fürdőruhát.


   Banglades egy nagyon konzervatív ország, a helyiek többsége pedig muszlim. Ráadásul itt nincsenek nagyon turisták, akik hatására esetleg változna a kultúra, ezért a helyiek bizonyos szigorú szabályai az évek múltán sem változtak. Ilyen például a fürdőruhákhoz való hozzáállás: az ilyen ruhadarabok ugyanis elfogadhatatlanok a strandokon. A férfiak és a nők egyaránt ruhában úsznak.

   Az egyetlen hely, ahol elfogadható a bikini, az maximum a szállodák területén található medencék és azok közvetlen környezete.

   A férfiak egyébként ebben az országban nem hordanak rövidnadrágot. Nem azért, mert szégyenlősek megmutatni a lábaikat, hanem mert a rövidnadrágokra gyermekruhaként tekintenek, és véleményük szerint egy érett felnőttnek mindig hosszúnadrágot kell viselnie.

  4. 4 A helyi lakosok nagyon barátságosak a turistákkal.


   Mivel az ország turizmusa nem különösebben fejlett, ezért a bangladesiek ritkán látnak európai vagy amerikai állampolgárokat. Ez az egyik oka annak, hogy a helyiek ilyen barátságosak és vendégszeretők, mivel mindenki beszélgetni akar a külföldiekkel, megtudni, hogy mit csinál és hogy milyen az élet ott, ahonnan ő jött.

   Ha esetleg tehát ebben az országban jársz, bátran fordulj segítségért a helyiekhez, akik biztosan szívesen útbaigazítanak majd vagy választ adnak a kérdéseidre. Igaz, hogy nem mindenki beszél angolul, de mutogatással is sokra vihetjük.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Amit a leggyakrabban hallhatsz a helyiektől, az az, hogy: "Szelfi?"


   Mivel nagyon ritkán találkoznak külföldiekkel, ezért azon ritka alkalmakkor, amikor mégis, akkor hatalmas figyelmet szentelnek neki. Ha meglátják, hogy valaki nem odavalósi, azonnal odamennek hozzá, és megkérdezik: "Szelfi?" - mivel mindenki szeretne képet készíteni a külföldiekkel, különösen a nagyon fehér bőrű, esetleg szőke hajú emberekkel.

   Ha valakivel fényképet akarsz készíteni, akkor készülj fel rá, hogy a helyiek nem fognak mosolyogni a kamerába, és nem azért mert boldogtalanok vagy mérgesek, csak a széles mosolyt itt szintén gyerekesnek találják.

   Ha erre járunk, fel kell készülnünk arra, hogy a helyiek minden lépésünket figyelni fogják majd. Ez nem durvaság vagy illetlenség, csak egyszerűen kíváncsiak.

  6. 6 Ha hozzászoktál a kényelemhez, akkor ez nem a Te országod.

   Banglades kozlekedes

   Egyrészt a turisták hiánya miatt nincs turizmusra szakosodott kereskedelmi szféra, másrészt ugyanebből az okból kifolyólag a közlekedés sem túl fejlett. Ennek köszönhetően pedig például elég problematikus eljutni az ország egyik végéből a másikba.

   Az utak általában kátyúsak, már ahol egyáltalán van burkolat. A tömegközlekedés mindig zsúfolt, ezért fel kell készülni rá, hogy ha például Dakkából Dinajpurba (az ország egyik legnagyobb városa) szeretnénk menni, akkor az busszal körülbelül 9 órába fog telni, autóval pedig nagyjából 7,5 órába a rossz utak miatt, holott a két város közötti távolság csak 330 km.

   Alternatív megoldás lehet felkapaszkodni egy helyi vonatra, ám ezt valószínűleg csak a legőrültebbek mernék bevállalni. Mi mindenesetre nem tanácsolnánk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

27 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • “mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, ha autóval közlekedünk.”Nem csak autóval, motorral is közlekedhetünk vagy bármi mással..... 11 éve élek Dakkában, és megvagyok bankártya nélkül teljes mértékig. Igen a helyiek baratágoksak, és mint minndenhol, itt is van turizmus meg élnek külföldiek is mint én is...És mi ez hogy valaki nem odavalósi? Fehér vagyok meg nem oda születtem, de sok éve ottlakok, persze ezt sok helyi nem tudhatja, de nem rohannak oda hozzam bamulni meg szelfiezgetni. Igen sok út kátyús mint M.o.-n is de szerintebb itt sokkal több jóminőségű út van (összességében). A tömegközlekedésen mindig zsúfoltság van mert nagylakosú országról beszélünk. Én speciel már jópárszor utaztam a vonat tetején, nem olyan veszélyes, lassan megy, ha alagút jön mindenki leszáll, aztán vissza, ja és aki így utazik az teljes mértékben ingyen megy. A közlekedés zsúfolt, hangos mindenki öntörvényű, össze-vissza mennek, dudálnak, igen ez egy ilyen hely, és még nagyon sok más országban is így megy. Nekem semmi bajom ezzel, ha valaki itt él és nem ehez szokott, meglehet szokni. Én anno Budapesten is így közlekedtem.... Természeti katasztrófa van, de azért nem mindennap. Csapvizet még a helyiek sem nagyon isszák...Az élet+árak tényleg olcsóak és még sokszor lehet is alkudni belőlük.  Ja és a férfiak nem hordanak rövidnadrágot, afrikában sem jellemző. Persze nem vagyunk egyformák de én inkább élek egy ilyen mocskos koszos országban ahol meleg van meg szegénység (nem mindenki az csak ez a többség)! Meg van meleg tenger, olcsó az élet, kedvesek a helyiek, mintsem egy számomra unalmas, hideg, kimért, drága, távolságtartó skandináv országban! De ez csak az én véleményem persze. Üdv. 
   • 17,998
    Rendszeres látogatóTörzsvendégBeszélgetésindítóKommentkirályTársalgóBejegyzéskészítő
    Szerintem ezt úgy értette, hogy Bp-n is zsúfoltságban, dugóban közlekedett. Nyilván nem mászott a vonat tetejére...
   • Ez esetben félreértettem. Elnézést kérek. 
  • En inkabb elek egy hideg skandinav orszagban mert a hideg ellen fel lehet oltozni, viszont szivesen meglatogatnam Bangladesht tuti hogy erdekes es szep hely.
   • csak be ne tévedj egy No-Go" zónába... :D
  • Udv a hideg, kimert, draga, tavolsagtarto Koppenhagabol... remek hozzaszolas,🙈🤬 ja, Nem!
   • Hat Koppenhaga pont nem az :D A danok a skandinavok olaszai :D
  • Nagy merészség volt neked oda menni,de nagy gratula hozzà.Én is kipróbàlnàm magamat,hogy mit tudnàk ott kint kezdeni magammal.Tudtàl munkàt talàlni?
 • Azért a belföldi légiközlekedés elég jól müködik. Lent Délen, Chittagong mellett a Cox' s Bazaar a Világ egyik legszebb tengerparti, és dzsungeles része. 
 • Mi még azt tanultuk az iskolában (oké, 20+ éve) hogy Banglades az egyik legszegényebb ország. Szóval már ez sem igaz? Lassan Magyarország lesz mindennek a legeslegalja.
  • Te nem tudod mit beszélsz barátom. Fogalmad nincs arról, milyen állapotok vannak ott. Most is a világ egyik legszegenyebb, és egyben legigenytelenebb állama. Nulla az összehasonlítási alap Magyarországgal. Csak az agymosott, politikai okokból állandóan panaszkodo, ostoba emberek nyomnak ilyen dumát. 
   • Etiopia, Somalia azert joval szegenyebb mint Bangladesh. 
   • Mit ugatsz? Az ISKOLÁBAN tanították, tudod, mi az az iskola majomkám? Én tehetek róla, hogy mit tanítanak ott? Vagy mit kellene csinálni, mindenhova elutazni, hogy leellenőrizzem, igazat mondott-e a tanár? Ilyen hülye helyre akkor sem utaznék, ha lenne rá pénzem! És hogy mi köze ennek a politikához, azt csak a hozzád hasonló kretén idióták tudnák elmesélni!
   • Hülye hely? És még nem jártál ott, honnan tudod? Igazi tudatlan suttyó paraszt lehetsz! 
 • 4-5 kicsit ellentmond nem? nem mosolyognak fényképezés közben erre a négyes képen mint a tejbetök úgy vigyorog a két srác...
 • Utálom európát, főleg magyarországot, hálistennek már más kontinenseket is bejártam, és máshol élek mintsem LEGFOKEPP EU-s országban. 🤢🤮 Szerintem is rosszak az északi országok, Nagyon max talán déli országokban élnék pl spanyol. O.  Igen lehet hörrögni MAGYAR VAGYOK ÉS HAZAÁRULÓ 52 éves vagyok, és sok év le léptem innen, mert ez egy ritka szar ország lett a rendszerváltás óta
 • Ez egy dúrva hozzászólás volt! Maradj ott ahol vagy,biztos örülnek az ilyen embereknek!
 • Nem is vártam más választ. Borítékolni lehett volna hogy: Maradj is ott. Úgy lesz igérem🙂Most minden acsargás nélkül, kérlek titeket hogy gondoljatok bele, tudjátok egyáltalán hogy hozzátok, m.o-ra a szemetet viszik amit jó drágán árulnak?! Nem kell messzire menni, jópárszor jártam szlovákiában és csak ámulok és bámulok hogy mennyivel több és finomabb és 100-szor jobb minőségű termékeket árulnak ugyanannyi vagy olcsóbb árakon.  És ez most csak egy dolog a sok közül. Nem akarok jobban belemélyedni és persze lehetne sokkal rosszabb helyzet is, de azt azért ne akarja már senki se beadni hogy m.o. olyan jó mesés és elhető ország! De mindenki ott éljen ahol jól érzi magát, és megtalálja a számításait. Én is ezt tettem. Nem tetszett ott, változtattam is....
 • Tudom nem ide illik, de én európában élek, egész pontosan ukrajnában, és én istenien érzem magam itt, ezenkívül magyarországon születtem. Nekem speciel eszem ágában sem volt nyugatra mennem😅

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.