HIRDETÉS

9 titok, amit a vízvezeték-szerelők nem szívesen osztanának meg velünk

  A modern világban egy vízvezeték-meghibásodással kapcsolatos probléma valóságos katasztrófának mondható. Napjainkban egy mosdó, zuhany vagy vécé nélkül töltött nap fájdalmasabb, mint valaha. Nem meglepő tehát, ha a meghibásodás első jelére azonnal pánikolva rohanunk a telefonunkért, hogy megkeressük a hozzánk legközelebb eső szerelő telefonszámát.

  HIRDETÉS

  A sokszor csillagászati összegre rúgó javítási költségek azonban elkerülhetők, ha tudjuk, hogyan bánjunk a vízvezetékünkkel és a hozzá kapcsolódó háztartási eszközökkel.

  1. 1 Mosógép-tömlő csere


   Egy tömlőcseréhez történő vízszerelő hívás valóságos pénzkidobás. A szakik általában jó megkérik a kiszállás árát, noha a munka valójában 10 percig tart, a hozzá szükséges alkatrészt pedig bármelyik Praktikerben vagy Bauhausban 1500 forintért megvehetjük. Az internet ráadásul tele van tutorial videókkal, melyek segítenek bemutatni, hogy a különböző típusú mosógépeknél hogyan is néz ki pontosan egy ilyen tömlőcsere.

  2. 2 Ne engedd bele az olajat és a zsírt a mosogatóba


   Az olaj és a zsír nem oldódik a vízben. Ehelyett inkább letelepednek a csövek falain, majd az évek haladtával szépen lassan zsírral torlaszolják el a vízvezetékrendszert. A csövekre rakódott hulladék nemcsak az adott helységet, magát a házat és a városi hálózatot is károsíthatja.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Vigyázz a fürdőbombákkal


   Nincs is szórakoztatóbb mint egy fárasztó nap után egy kád forróvizet engedni, és a kedvenc fürdőbombánkkal oldani a nap közben ránk ragadt stresszt. Igen ám, de ezek a szórakoztató kellékek később sok fejfájást okozhatnak, a bennük található só és olaj ugyanis nem oldódik a vízben – ezek szintén lerakódnak a csövek falain. Ha a bombákat a gyártó virágszirmokkal, apró kövekkel és egyéb dekorációkkal díszíti, akkor pláne nincs keresnivalója a csatornában.

  4. 4 Ne öntsünk forrásban lévő vizet a műanyag csövekbe


   A forrásban lévő víz megolvaszthatja a csöveket, ami előbb-utóbb szivárgáshoz vezethet. Persze nem fenyeget veszély, ha egyszer-egyszer leengedünk egy kevés forróvizet, de ha rendszeresen csináljuk, akkor jobb ha felkészülünk a szivárgásra. Ugyanez vonatkozik egyébként a műanyag vagy gumi csatlakozással ellátott fémcsöves vízvezetékrendszerek tulajdonosaira. Várjuk meg amíg a lábosban lévő víz lehűl, vagy folyassunk rá hideg vizet és csak utána öntsük a lefolyóba.

  5. 5 Eldugult vécére műanyag fólia


   Kellemetlen tud lenni, ha eldugul a WC-nk és nincs kéznél vécépumpa. Kellemetlen, de nem megoldhatatlan. Egy műanyag fólia segítségével hasonló hatást érhetünk el. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy

   • ragasszunk kétoldalú ragasztót a vécé peremére.
   • takarjuk be a vécét egy műanyag fóliával,
   • húzzuk le a vécét – ettől a fólia megduzzad,
   • majd egy (vagy több) határozott mozdulattal nyomjuk le a fóliát, amitől a dugulás megszűnik.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
9 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 8. Soha nem szabad savat vagy agresszív tisztítószereket önteni a gépbe mert tönkreteszi. A citromsav vagy ecet ugyan eltávolítja a vízkövet de tönkreteszi a fűtőbetétet és kikezdi a korrózióvédelmet.
  • Megfelelő arányban használva a citromsav nem károsítja sem a fűtőszálat, sem  a korrózióvédelmet, sőt hamarabb fog a vízkő miatt tönkremenni a mosógép mint a megfelelően használt citromsavtól!
 • Ezt annyira imádom... "jól megkérik a kiszállás árát, de a munka csak 10 perc"Igen, de az a szaki (jó esetben) évekig tanult, felszerelésre költ/költött. Azért szaki, mert tudja hova kell nyúlni, mit kell csinálni. Egy masszőr sem masszíroz puszira, ott is tudni kell, hova nyúlhatsz, hova nem. Egy fodrász sem vág hajat ingyen. Lehet otthon kókányolni, ha ért hozzá az ember, de előbb utóbb vagy szakember vagy új gép lesz a vége... 
  • Nem azt mondták hogy mindent te csinálj meg hanem azt hogy az ilyen tök egyszerű dolgokat te is meg tudod javítani. Az én családomban a kocsikat is mi szereljük pedig mérnök az illető, nem szerelő. 
  • igen, és ilyen esetben nem csak a "10 perc munkát" kell megfizetni, hanem a szerelő költségeit (benzin, stb), adókat és azt, hogy a szerelőnek élni is kell valamiből, különben éhenhal
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!