HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekMűvészet

8 világhírű festményeken rejtőző titok

A régi műalkotások számtalan titkot őriznek.

  A művészek nem csak a saját valóságukat ábrázolják a festményeiken. Titkokat és szimbolikus jelentést is elrejtenek rajtuk, hogy ezzel is egyedi jelentést adjanak a képeknek. Szeretnéd tudni, hogy milyen titkokat rejt néhány híres festmény? Olvass tovább!

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány érdekes rejtett titkot, melyek a jól ismert műalkotásokon lettek elrejtve.

  1 Éjjeli őrjárat, Rembrandt (1642)

  Festmények titkai 017

  Ez a festmény az „Éjjeli őrjárat” néven ismert, a háttér sötétsége miatt, ahol az alakok megjelennek. A háttér színe azonban a lakk oxidációjának és az idővel felhalmozódott koromnak köszönhető. Amikor ezt a művet 1947-ben restaurálták, kiderült, hogy a jelenet eredetileg nappal játszódott.

  2 Öreg halász, Csontváry Kosztka Tivadar (1902)

  Festmények titkai 016

  Ez a mű rejtélyes titkot őriz: ha a vászon közepén elhelyezett tükörrel nézzük, a halász jobb oldalán Isten, bal oldalán pedig az ördög arca látható. Ez egy optikai csalódás, amiben a jó és a rossz közötti konfliktust láthatjuk elrejtve.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Mona Lisa, Leonardo Da Vinci (1503)

  Festmények titkai 015

  A művész miniatűr betűkkel és szimbólumokkal egészítette ki a Mona Lisa pupilláit. Silvano Vinceti kutató szerint a jobb szemen LV betűk jelennek meg, amelyek a szerző Leonardo Da Vinci monogramjai lehetnek. A bal szemen lévő betűk nem túl egyértelműek, Vinceti úgy véli, hogy ezek egy „B” vagy egy „S”, esetleg a „CE” kezdőbetűk. A kutató úgy véli, hogy ezek létfontosságú nyomok a modell személyazonosságának megfejtéséhez.

  4 Az utolsó vacsora, Leonardo Da Vinci (1498)

  Festmények titkai 014

  Giovanni Maria Pala olasz kutató arra a következtetésre jutott, hogy a festmény egy kottát rejt magbáan. Elmélete szerint az asztalon lévő kenyerek, valamint az apostolok és Jézus kezei egy rekviemet formáznak. Ami még megdöbbentőbb, hogy amikor ezt a dallamot lejátsszák, tökéletes zenei harmóniában szólal meg.

  5 A tavasz, Sandro Botticelli (1482)

  Festmények titkai 013

  Boticelli kertjében legalább 500 féle növény és 190 féle virág található. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek többsége a valóságban is létezik, és nagyon aprólékos munkával vannak megfestve. Úgy vélik azonban, hogy némelyikük a szerző fantáziájából származik, és a valóság és a képzelet keveréke.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Broadway Boogie-Woogie, Piet Mondrian (1943)

  Festmények titkai 012

  Bár absztrakt műről van szó, a művész valójában ilyen újszerű módon akarta ábrázolni Manhattan utcarajzát, ahová 1940-ben költözött.

  7 A csillagos éj, Van Gogh (1888)

  Festmények titkai 011

  A művet akkor festette, amikor a művész a Saint-Paul-de-Mausole pszichiátriai kórházban, Saint-Rémyben volt, egy mentális összeomlás miatt. Van Gogh két szobát foglalhatott el: az egyikben aludhatott, a másikat pedig műteremként használta. A szabadba is kimehetett festeni, amikor egy őr elkísérte.

  8 Gyönyörök kertje, Bosch (1515)

  Festmények titkai 010

  A mű jobb oldalán, amely a poklot szimbolizálja, egy könyv és egy megkínzott ember feneke között egy kotta van elhelyezve. Ezt a felfedezést két oklahomai diák tette, akik a város egyetemének zenei tanszékére bízták a leletet, hogy pontosabb eredményt kapjanak. A dal a „The Music of the Butt” címet kapta, és most már bárki meghallgathatja.

  Tudtál ezekről a műalkotásokon elrejtett érdekességekről? Ha ismersz még ilyet, akkor feltétlenül meséld el nekünk hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.