HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

6 márkanév, aminek az eredete mögött érdekes történet lapul

  Kevesen tudják, de a leghíresebb világmárkák neveit korántsem jól kitervelt piackutatások alapján hozták létre – épp ellenkezőleg: egyes márkák neve egyenesen egy-egy kiszámíthatatlan véletlen során született meg. Nem ez az egyetlen érdekesség azonban velük kapcsolatban.

  HIRDETÉS

  Cikkünkben most 6 olyan világhírű céget gyűjtöttünk össze, melyek neve és elindulása mögött érdekesebb történet rejlik, mint gondolnánk.

  1. 1 Pepsi: gyógyszerkészítmény emésztőszervi panaszokra


   Mint sok más szénsavas italt, kezdetben a Pepsit is az emésztési zavarok gyógyítása végett árulták. A Pepsi első változatát Caleb Bradham gyógyszerész készítette, cukor, karamell, víz, citromolaj, kóladió és szerecsendió keverékéből. Az italt ekkor még „Brad’s Drink”-nek hívták.

   Az ital később annyira népszerű lett, hogy Bradham vonzóbb nevet akart a terméknek. Ehhez egyszerűen összerakta a dyspepsia (latinul: rossz emésztés) és a kóla szavakat. Így született meg a Pepsi.

  2. 2 A Google és az elírás


   A világ legnagyobb keresőmotorjának neve az egyik legismertebb márkanév a világon. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy alapítói, Larry Page és Sergey Brin eredetileg nem ezt a nevet szánták a weboldaluknak.

   Az eredeti tervek szerint a weboldalt „googol”-nak hívták volna, utalva ezzel a majdnem végtelen googol számra, más néven tíz szexdecilliárdra, ami egy 1-es számjegyből és azt követő száz darab 0-ból áll. Larry azonban véletlenül elírta a nevet a weboldal regisztrálása közben és a Googol helyett Google-ként regisztrálta.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 McDonald's: a gyorsétterem feltalálója


   Bár a McDonald’s kezdeti fejlesztéseiért és annak világhírűvé válásáért Ray Kroc üzletember a felelős, a gyorsétteremlánc eredeti terve és neve a testvérpárhoz - Maurice és Richard McDonald-hoz köthető.

   A fivéreknek már 1940 előtt is volt saját éttermük, de a háború után úgy döntöttek, hogy kipróbálnak egy egészen új rendszert az ételek elkészítésének meggyorsítása végett. Így született meg az első gyorsétterem és vele együtt a McDonald’s.

  4. 4 Ikea, a skandináv rejtély


   Az Ikea áruházláncot 1943-ban alapította egy 17 éves svéd fiú. Az Ikea ekkor még apró háztartási kellékek árusításával foglalkozó kisbolt volt, ám a svéd kreativitásnak és a fiú kitartásának köszönhetően végül globális méretű lett.

   Nevét a feltaláljóa, valamint annak szülővárosának kezdőbetűiből kapta: Ingvar Kamprad egy bizonyos Elmtaryd nevű farmon nőtt fel, ami a dél-svédországi Agunnaryd-ban található.

   Érdekes tény: az Ikea áruházakban forgalmazott termékeknek a mai napig kivétel nélkül svéd eredetű nevük van a világ minden áruházában.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Zara: a cég, amit egy film ihletett


   Amikor Amancio Ortega el akarta nevezni ruhaboltját, eredetileg a Zorba nevet szánta neki, utalva az 1964-es „Zorba, a görög” című filmre, a férfi ugyanis nagy rajongója volt Anthony Quinn filmjének.

   Nem sokkal azelőtt, hogy 1975-ben megnyitotta a boltját, Ortega rájött, hogy a közelben van egy pontosan ugyanilyen nevű bár, ezért a vállalkozó az utolsó pillanatban átkeresztelte a boltját Zara-ra, mivel nem szerette volna, ha az emberek összekeverik azt a pár sarokra lévő kocsmával. Így született meg a világ egyik leghíresebb márkaneve.

  6. 6 Starbucks: az irodalmi tengerész


   Kevesen tudják, de a világ leghíresebb kávézólánca szoros kapcsolatban áll a tengerrel. Az első Starbucks üzlet egy kikötővárosban, Seattle-ben nyílt, az ikonikus logó ezért egy dupla-sellő farkú hölgyet ábrázol.

   A cég alapítói Jerry Baldwin és Zev Siegel (angol és történelemtanárok), valamint Gordon Bowker (író) volt. Amikor a cégük nevén gondolkodtak, az egyikük talált egy régi térképet egy bizonyos „Starbo” nevű bányászvárosról. Bowker-nek azonnal eszébe jutott a Moby Dick regény bálnavadászhajójának, a Pequod-nak a neve, amivel meg is toldotta a bányászváros nevét – és így született meg a világhírű kávézólánc neve.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nem a Moby Dick hajojarol, hanem annak a másod tisztjéről kapta a nevet a starbucks. Amúgy azt nem tudom, hogy hogy jött nektek a Pequod-rol a starbucks név... nyilván a másod tiszt, akit úgy hívtak, hogy Starbuck, róla kapta a nevet. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.