HIRDETÉS

27 izgalmas tény, ami bizonyítja, hogy mennyire keveset tudunk a körülöttünk lévő világról

,,Élete végéig tanul az ember" - szoktuk mondani, és nem is ok nélkül. Bármennyit is tanulunk az iskolában, akárhány könyvet is olvasunk el életünkben, mindig lesz valami, ami képes meglepni bennünket. Gondoltad volna például, hogy van olyan medúza, ami halhatatlan?


HIRDETÉS

A világon számtalan ilyen és ehhez hasonló felfedezésre váró érdekesség van, melyek közül most 27 izgalmas darabot gyűjtöttünk nektek össze.

 1. 1 Közel 100% annak a valószínűsége, hogy egy pohár általunk megivott víz tartalmaz olyan molekulát, ami korábban ,,keresztülment" már egy dinoszauruszon.


 2. 2 A gyenge fényben történő olvasás és a sötétben számítógépezés nincs negatív hatással a látásunkra.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Lehet, hogy a világűrnek nincs hangja, de van szaga, ami a dízel üzemanyag, a puskapor és a barbecue illatához hasonlít.


 4. 4 A kecskéknek szögletes a pupillájuk.


 5. 5 Egyes teknősök képesek lélegezni a végbélnyílásukkal.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A Koppenhágából Berlinbe közlekedő vonat az út egy részét kompon keresztül teszi meg. Igen, jól olvastad.


 7. 7 Átlagosan 200 ezer évig tart, amíg egy foton a nap magjából annak felszínére ér, majd ezután 8 percbe telik, hogy elérjen egy Földön élő ember szemgolyójáig.


 8. 8 A Turritopsis nutricula nevezetű medúza halhatatlan.


 9. 9 A Hold minden egyes évben - éppen hogy csak mérhetően, de - távolodik a Földtől. 85 millió évvel ezelőtt feltehetőleg 35 méterre keringett a Föld felszínétől.


 10. 10 Minden egyes másodpercben körülbelül 100 villámcsapás éri a Földet.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

10 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


 • A 9-hez. A hold évente 4cm-t távolodik a földtől. Egymillió év alatt tehát 4 millió centit. Ami 40ezer méter, vagyis 40 kilométer. Tehát egy-millió évenként 40 kilométert. 85 millió év alatt 85x40 = 3400km. Tehát a hold 3400 km-vel lenne közelebb. Most 384400 kilométerre van. Tehát 85 millió év előtt 381ezer kilométerre volt a földtől és nem 35 méterre. Itt már mindegy, hogy milyen sületlenséget írnak?
  • 350 ezer kilóméter akart az lenni csak lemaradtak a nullák !   Igaz a nulla semmi, de ha van előtte valami, akkor már valami !!! :-)
  • Azért nem kicsit képtelenség a Föld-Hold 35 méter távolság - a 35 méter kb. egy 10 emeletes ház mérete. Elképzelem, ahogy a nagyjából Európa átmérőjű Hold csendesen kering a Föld körül 85 millió éve, a két égitest domborzata pár másodpercenként összeakad, szerencsétlen dinók nem tudják, hogy a folyamatos földrengések vagy árvizek elől meneküljenek-e éppen... :D Nem csoda, hogy 20 millió évet bírtak csak szegények ezután. :)
 • A rántott hús, a krumplipüré, a pörkölt és a főt kukorica sem tesz feltétlenül jót illetve halászlé és a piros arany is kimondottan mérgező intravánásan.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!