Maximum akkor vettem még elő, ha például répát kell reszelnem. De mint kiderült, a reszelőnek sokkal több funkciója van, és erről sokan nem is tudnak.

Nem mindig jó függőlegesen.
Szerintem nem csak én, de sokan közületek is mindig függőlegesen állítják a reszelőt a tányérra, hogy használni tudják. De kiderült, hogy nem feltétlenül kell így tenni. A reszelőt vízszintesen is elhelyezheted. És akkor reszelés közben a hozzávaló benne marad, nem kell tányért használnod. Szerintem ez nagyon praktikus.
Sajthoz, répához és…

Talán a legnépszerűbb oldala a reszelőnek a közepes fogazatú. Én is leginkább ezen reszelem a répát a levesbe és más ételekbe. Ezen szoktam a sajtot is apróra reszelni a salátákhoz.
Ha folpackkal betekered a reszelőt, akkor ezen az oldalon remekül apríthatsz fokhagymát. Így a reszelő tiszta marad, és az összes fokhagyma a fólián landol. Ez a tipp jól jöhet, ha nem szeretsz a mosogatással időt tölteni.


Tekerj be fóliával egy reszelőt, és reszelj fokhagymát!
De mire jók a kidomborodó fogazatú oldalak?
Őszintén szólva, ez az oldal volt számomra a legkihasználatlanabb. Mindig feltettem magamnak a kérdést: vajon ez mire jó egyáltalán?
Mint kiderült, ezzel az oldallal remekül lehet citromhéjat reszelni, de a halpikkelyek eltávolításához is jól jöhet. Sőt, akkor is hasznát veheted, ha például odaég a süti. Ezzel ugyanis le tudod kaparni a felső, odaégett réteget.

Zöldfűszerekhez.
A legnagyobb lyukakkal rendelkező oldalt én elég ritkán használtam. Milyen kár! Láttam egy petrezselymes ötletet az interneten, és úgy döntöttem, kipróbálom.
A lyukba helyeztem a petrezselyem szárát, és határozottan áthúztam. A levelek fennakadtak a felületen. Így milyen egyszerűen leválaszthatók a levelek a szárról, kés nélkül és időt spórolva! Nekem nagyon bejött ez a módszer!



Illeszd a petrezselymet a lyukba!
De mire való a két vágat?
Nekem mindig is ez a felület volt a legrejtélyesebb. Két lyuk – mire jó, és miért van ott? De rájöttem, hogy nagyon egyszerű a magyarázat.

Ez az oldal segít vékony szeleteket készíteni. Például uborkát, vagy burgonyát a chipszhez, esetleg rakott krumplihoz. Én is ezzel az oldallal szoktam sajtot és sonkát szeletelni az ünnepi asztalra. Gyors és mutatós megoldás.

Kell-e élezni egy reszelőt?
Számomra az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy a reszelőt bizony élezni is kell! Erre aztán tényleg nem számítottam. Én a konyhában mindig csak a késeket éleztem, meg néha az ollót. De hogy reszelőt is kelljen… soha nem gondoltam volna.
Aztán megtudtam, hogy többféleképpen is megélezheted a reszelőt: késélezővel, smirglivel. De nekem jobban tetszenek a házias módszerek. Hogy élesebb legyen a reszelő, elég, ha csak áthúzod egy bögre alján, vagy átdörzsölöd egy összegyűrt alufóliával.

És te hogyan használod a reszelőt? Tanultál valami újat ebből a cikkből? Meséld el hozzászólásban!
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK