HIRDETÉS BEZÁRÁS

20+ tény a monacói életről, ahol minden harmadik ember milliókat keres

🔥 4 hozzászólás

  Az ottlakók szemében Monaco a luxus kaszinók országa, ahol hírességek sétálnak az utcákon, drága jachtok ringanak a tenger hullámain és a sportautók a helyi lakosok kedvenc közlekedési eszközei. Ezt a miniállamot a „milliárdosok játszóterének” is nevezik, ami nem meglepő, mivel az ország lakosságának körülbelül egyharmada valóban elképesztő vagyonnal büszkélkedhet.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, milyen is az élet a Monacói Hercegségben, és hogy melyek azok a dolgok, amiket mindenkinek tudnia kell erről a nagyon különleges, független városállamról.

  „Játszótér milliárdosoknak”

  Monaco kikötő

  • Több mint 12 ezer milliárdos él a Monacói Hercegségben. A számuk 2013 és 2018 között 12%-kal nőtt.
  • A monacói állampolgároknak tilos kaszinóban játszaniuk. Sőt, még csak át sem léphetik azok küszöbét (kivéve az ottdolgozók). Ez a törvény a 19. század óta létezik, az első kaszinó megjelenése óta. III. Károly hercegnek ki kellett vezetnie az országot a gazdasági válságból, és erre kényelmes megoldás volt egy szerencsejáték-ház létrehozása, azonban fontos volt, hogy a helyi lakosok ne játszhassanak, hiszen ez csak rontott volna a helyzetükön.
  • Monaco 38 ezer lakosának 75%-a más országokban született, és csak később költözött ide. Az ismert bevándorlók között van például Bono, Shirley Bassey, Mika Hakkinen, Boris Becker, David Coulthard és még sokan mások.
  • Az átlagos várható élettartam itt az egyik legmagasabb a világon – 86 és fél év. Ugyanakkor a szegénységi szint a nullához közelít.
  • Monacóban a hivatalos nyelv a francia, ám a lakosság nagy része beszél angolul, és sokan beszélnek olaszul. Monacóba utazva a megjelenésünk nagyban befolyásolja, hogy milyen nyelven szólnak hozzánk a helyiek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Éjjel-nappal védelem alatt áll

  Monaco hadsereg

  • Monacóban a legnagyobb az egy főre jutó rendőrök száma. Itt 100 lakosra jut 1 rendőr, ezért Monacóban a legalacsonyabb a bűnözés a világon.
  • Monacóban élni biztonságosabb, mint egy nagykövetségen dolgozni. Minden ide érkező autó rendszámát lefényképezik és adatbázisban gyűjtenek róla információkat. A helyi börtönök egyébként félig sincsenek tele, a kényelmes celláik pedig közvetlenül a Földközi-tengerre néznek. A fogvatartottak többsége zsebtolvaj.
  • Egy átlagos munkanap itt azzal kezdődik, hogy az ország 38 ezres lakossága hirtelen 58 ezerre nő, a szomszédos Franciaországból és Olaszországból ingázó munkások miatt. Este a népsűrűség visszaáll a megszokott szintre.
  • Az ország egyetlen természeti erőforrása a hal. Ennek ellenére gyakorlatilag nem is exportálják.

  A luxus diszkrét varázsa

  Monaco luxus

  • A monacói élet nem az introvertált emberek számára készült. Ez az egyik legnépesebb állam a világon. Szinte az egész területét lakóházak fedik le, ahol pedig nem, biztos, hogy ott is tervben van már valamilyen építkezés. Ilyen körülmények között nem a legkönnyebb találni egy csendes, eldugott zugot.
  • „Monacóban a gazdagság szimbólumai vesznek körül mindenütt. Szó szerint naponta 30 Ferrarit és Lamborghinit látok. Ami világszerte átlagosnak és megszokottnak számít, az itt mind értelmét veszti. Ha lenne Ferrarim és szeretnék felvágni vele, akkor valószínűleg Monaco lenne az utolsó ország, ahol ezt megpróbálnám” – mesélte egy Monacóban dolgozó olasz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Munkanapok a Riviérán

  Monaco riviera

  • Sok milliomos van Monacóban, de ezek az emberek többnyire új lakosok. A monegaszkok (őslakosok) általában az üzletekben, az egészségügyben és az oktatásban dolgoznak. A „herceg alattvalóinak” is nevezik őket. Jelentős engedményeket kapnak a hatóságok részéről, például nekik csak a bérleti díj 50%-át kell kifizetniük, ezen felül pedig joguk van az apartmanok bizonyos részének tulajdonlásához.
  • A tartózkodási engedély megszerzéséhez vagy állást kell szereznünk Monacóban, vagy vállalkozást regisztrálnunk. Harmadik lehetőség, hogy igazoljuk a fizetőképességünket, melynek egyik alapfeltétele, hogy 500 ezer eurót utalunk egy monacói bankba, amihez aztán nem nyúlunk. A tartózkodási engedélyt általában 1-3 hónap alatt állítják ki.
  • Sokan úgy gondolják, hogy Monaco egy adóparadicsom, feltételezve azt, hogy itt senki nem fizet adót, de ez nem igaz. Van társadalombiztosítás, amire a munkavállalók a fizetésük körülbelül 14%-át költik, a munkáltatók pedig további 28%-40%-ot adnak hozzá. Van ingatlanadó, öröklési adó és áfa is, mely 20,6%.

  Monacói dzsungel

  Monaco dzsungel

  • Monaco nagyon érzékeny minden négyzetméternyi földterületre, ezért a boltok általában a lakóépületek földszintjén helyezkednek el, ezzel is helyet spórolva.
  • 2025-re egy új terület megépítését tervezik, melyhez a tengerből próbálnak majd meg földterületet visszanyerni. Nem ez lesz az első ilyen projekt: a múlt század közepe óta Monaco 20%-kal növelte így a területét.
  • A monacói lakásvásárlás drága mulatság. Az ingatlanok értéke itt az egyik legmagasabb a világon – 1 négyzetméter átlagosan 50 ezer euróba kerül. Épp ezért mindenki főleg lakásokban él, a hagyományos értelemben vett családi házak itt egyszerűen nem léteznek.
  • Egy kis, 2 szobás lakás itt körülbelül 1,5 millió euróba kerül. És akkor ez még egy nagyon szerény kis lakás lesz. Luxus penthouse-t szeretnél? Akkor készülj fel rá, hogy ezek olyan 50 millió euró környékén kezdődnek.
  • Monacóban nincsenek városok. Valójában egy városállamról van szó, amely több kerületből áll. Közülük a leghíresebb Monte Carlo. A legrégebbi a Monaco-Ville, amelyet az ország fővárosának is nevezhetünk: itt található ugyanis a herceg rezidenciája és itt ülésezik a kormány.
  • Kiadó lakást találni is valódi fejfájás: egy apró, stúdiólakás itt nagyjából 2000 euróba kerül havonta. A nagyobb, 2 hálószobás és erkélyes apartmanok 5000 eurónál kezdődnek. Sok Monacóban dolgozó munkás ezért inkább a szomszédos Franciaországot választja lakhelyéül, ahol sokkal olcsóbban juthat szálláshoz, és inkább minden nap ingázik Monacóba.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Monacói vagy Monégasque-i lakos?

  Monaco és Monegasuqes

  • Az állam összes lakója 2 csoportra oszlik: Monaco és Monégasque lakói. Az első kategóriába tartoznak a más országból érkezettek, akik tartózkodási engedéllyel vannak itt, a másodikba azok, akik itt születtek, vagy közvetlen vérrokon köti őket Monacóhoz. A Monégasque-ek nagyon büszkék a kulturális örökségükre, és arra, hogy sikerül megőrizniük az anyanyelvüket, a konyhájukat és a szokásaikat annak ellenére, hogy olyan nagyhatalmú országok nyomása nehezült rájuk, mint például Franciaország és Olaszország.
  • A legenda szerint az ország neve görög és ligur eredetű. A mítoszok szerin a neve Herkulestől származik, aki egyébként maga alapította ezt a várost.
  • A Monégasque-vá válás egyik legegyszerűbb módja, ha házasságot kötünk egy őslakossal, ám az állampolgárságot ilyen esetben is csak 10 évvel az esküvő után kapjuk majd meg.
  • Egy másik módszer erre, ha jelentősen hozzájárulunk az ország fejlődéséhez. Ilyen esetben az állampolgárságot maga a monacói herceg fogja megadni a szerencsésnek.

  Családi értékek

  Monaco család

  • A családi kötelékek nagyon fontosak Monacóban. Ez nem meglepő, mivel az itt született őslakosok sok előnnyel büszkélkedhetnek.
  • A válások aránya kicsi: csak a házasságok mintegy egynegyede végződik válással.
  • Sok olyan monacói lakos van, aki bár itt született, de a gyökerei Franciaországba vagy Olaszországba nyúlnak vissza. Az ilyen emberek nem kapnak állampolgárságot és nem tekintik őket Monégasque-nak. Les enfants du pays-nak, vagyis „az ország gyermekei”-nek hívják őket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A hercegség fő értéke

  Monaco lakosság

  • Az ország területe nincs két négyzetkilométer. A hely tehát zsúfolt, ám ilyen körülmények között is ügyeltek arra, hogy megfelelő számú játszótér legyen a gyermekek számára. A legtöbbjük több zónára oszlik: vannak, amiket a csecsemőknek építettek, olyanok is, amiket az idősebb gyermekeknek, de még olyanok is, amiket a felnőtteknek, akikben továbbra is ott él a gyermeki énjük. Egyes játszótereken francia nyelvű animátorok gondoskodnak a gyermekek szórakoztatásáról.
  • Minden évben karácsonykor 500 gyermeket meghívnak a herceg kastélyába, akiknek II. Albert herceg maga hoz ajándékokat. Az egész ország tehát egy nagy családnak nevezhető.

  Monaco élet

  • Bár II. Albert herceg nővérei még magánoktatásban tanultak, az uralkodó család új generációja már átlagos monacói iskolába jár. Charlene hercegnő szerint nagyon élvezik ezt a fajta tanulási módot, Gabriella hercegnő pedig egyenesen bánja, hogy szombatonként nincs tanítás.
  • A monacói egyetemen 400 hallgató tanul a világ 70 országából. A tandíjak meglehetősen változékonyak, és nagyban függ például attól, hogy honnan származik az adott diák. A hallgatók többsége Franciaországban él, főleg azért, mivel a szomszédos országból az egyetem 20 perc sétával gyalogosan is megközelíthető.
  • A legnagyobb érv a monacói tanulmányok mellett, hogy az itt végzett fiatalok viszonylag könnyen lehetnek vezető üzletemberek vagy politikusok. II. Albert herceg maga is gyakran látogatja meg az egyetemet, és mindig készen áll egy-egy baráti beszélgetésre.

  Monaco tengerpart

  • Az év 300 napján süt a nap. Ez kimeríthetetlen öröm és büszkeség minden lakos számára
  • Az állam területe kisebb, mint a New York-i Central park területe.
  • Monaco a dombokon helyezkedik el, és néhány óra alatt az egész városállamot gyalogosan is bejárhatjuk. Igaz, a gyalogszerrel történő közlekedéshez sok energiára lesz szükség, a dombos terepviszonyok legküzdése ugyanis nem könnyű.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hát nem tudom, lennék e 3. lakos. Oda kell születni vagy baromi jól kell fiatalon férjhez menni. 
  • Családtagunk élt ott, menekült onnan, nem bírta.  Túristáknak oké, de életvitelszerűen ott élni borzalom. 
   • Igen, én is azt tapasztaltam (fél napos turistaként), hogy a város egy kirakat, élhetetlen. Látogatni oké, de ott élni nem tudnék, pedig szeretem a városi életet.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.