HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ különböző országokból származó szokás, amik megzavarhatják azokat, akik nincsenek felkészülve rá

Minden országnak megvannak a maga sajátosságai.

  A külföldiek bizonyos szokásai egyszerűen összeegyeztethetetlenek az általunk ismert világképpel, ezért a róluk szóló történetek szinte meseszerűnek hangzanak. Ilyen például az, hogy Írországban nincs konnektor a fürdőszobában, vagy hogy Svájcban pedig fizetni kell a kidobott szemét után.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál megvizsgáltuk, hogy milyen érdekes módon működik az élet a különböző országokban, és most egy rövid kirándulásra invitálunk bennetek.

  Svájc

  Országok 020
  • Itt is, mint Európa nagy részében, a hulladékok szétválogatása felelősségteljes módon történik. Minden szerves hulladékot kötelezően visszajuttatnak a természetbe. A legközelebbi komposztáló központot egy interaktív térkép segítségével találjuk meg. Minden egyes zacskóért, amit újrahasznosítás helyett a szemetesbe dobnak, fizetni kell.
  • A következő sajátosság is annak a jele, hogy az emberek törődnek a természettel. A svájciak ugyanis gyakran cserélik le hagyományos háztartási eszközeiket energiatakarékos készülékekre csak azért, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.
  Országok 019
  • A svájci lakosságának nagy része csak bérli a lakását. A svájci háztartások 62 százaléka (mintegy 2,2 millió) bérlő. Mindössze 1,4 millióan lakástulajdonosok.
  • A fűtés általában kétféle: padlófűtés és hagyományos fémradiátorok. Ezekben a hőmérséklet automatikusan szabályozódik: ha kint melegebb van, a radiátorok kevésbé fűtenek; ha kint hidegebb van, a lakás megtelik meleggel.
  • Az erkélyek és teraszok nagyok. Mindegyik napellenzővel rendelkezik. Felhős időben leveszik, tiszta időben pedig használják, hogy megvédjék a teret a napsütéstől. Sok svájcinak van gázgrillje a teraszon, hogy a szabadban élvezettel főzhessen.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Izland

  Országok 018
  • Az izlandiak a téli hónapokat a nyilvános uszodákban töltik. A geotermikus medencék kora reggeltől késő estig tartanak nyitva. Izlandon úgy tartják, hogy a napi fürdőzés hűsíti a bőrt, ellazítja az izmokat és megnyugtatja az elmét.
  • Egy másik népszerű szórakozás Izlandon a marhasült. A fagy vagy a hóvihar sem akadályozhatja meg az izlandiakat abban, hogy húst grillezzenek a szabadban.

  Japán

  Országok 017
  • Japánban a házak bejárati ajtajánál gyakran láthatunk egy piramis alakban elhelyezett sótálat. Ez a japánok egyik ősi hagyománya. Úgy tartják, hogy a só vonzza a szerencsét.
  • Ha meghívást kaptál egy japán házba, és már beléptél a nappaliba, ne kapkodj a leüléssel. Gyakran előfordul, hogy a szobában található egyik vagy másik fotel szigorúan egy családtagé. Ezért jobb, ha megvárod, míg útba igazítanak, hogy leülhess a megfelelő helyre.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Országok 016
  • Japánban a legtöbb lakásban van egy olyan szoba, amit más országokban nehéz megtalálni. Ez a washitsu, ami azt jelenti, hogy „japán stílusú szoba”. Ennek a szobának a padlóját tatami szőnyegek borítják, a mennyezet pedig fából készült. A japánok alvásra, jógagyakorlásra vagy gyermekjátékokra használják.
  • Japánban a konyhák kicsik (átlagosan 4 négyzetméter). Rendszerint nincs asztaluk: ezeket a kis helyiségeket kizárólag főzésre használják. Ezenkívül egyes családok inkább a házon kívül ebédelnek és vacsoráznak, mert ez költséghatékonyabb.

  Törökország

  Országok 015
  • A törökök egy speciális kopogtatót helyeznek el a főkapun vagy a bejárati ajtón. Ez a hagyomány az Oszmán Birodalom idejéből ered. A kopogtatónak lágy és kellemes hangja van, és a „Fatima keze” nevet viseli. Termékenységet, boldogságot, jó szerencsét, egészséget és áldást jelent.
  • Törökországban szokás hosszabb ideig vendégségben lenni valakinél. Úgy tartják, hogy ha a vendég éjfél előtt elhagyja a házat, az azt jelenti, hogy a házigazda nem volt elég vendégszerető. Ezért, hogy ne sértsük meg a tulajdonosokat, nem szabad túl gyorsan elsietni a házukból.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.