HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20 kínos tény Baliról, ami valahogy nem egyezik a paradicsomba illő szigetről alkotott elképzeléseinkkel

  Több mint 6 millió turista kereste fel Balit 2019-ben. Legtöbbjük emlékezetében ez a hely egy csodálatos szigetként fog megmaradni, kiváló szolgáltatásokkal és finom ételekkel. Csak nagyon kevesen vannak azok, akik a hotelen és a repülőtéren kívül megismerkedtek a sziget és az itt élő emberek valódi életével.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk, hogy Bali egy varázslatos és lenyűgöző sziget, de azt is tudjuk, hogy vannak bizonyos sajátosságai, ami miatt nem szeretnénk állandó lakók lenni ezen a szigeten.

  • páratartalom itt 80% vagy magasabb egész évben, ezért gyakorlatilag mindenhol penész van: a bútorokon, az élelmiszereken, sőt még a ruhákon is.
  • Balin hatalmas a tisztasági betét választék, de a tamponok gyakorlatilag luxuscikknek számítanak. Legtöbbször nem is kaphatók a boltokban, de ha szerencsénk van és mégis találunk, akkor rendkívül magas, akár közel 10.000 forintnak megfelelő ára is kérhetnek értük a boltokban.
  Tamponok balin
  © Karolina Grabowska / Pexels
  • A csótányok egész hordákkal támadják meg a lakásokat és bármilyen résen átjutnak. Egy Balin élő család azt mondta, hogy körülbelül hetente egyszer találkoznak csótányokkal a házukban.
  • Az ablakokat és az ajtókat zárva kell tartani, különösen, ha elhagyja a házat. Ellenkező esetben, hívatlan vendégek várhatnak, amikor hazaérünk: különböző rovarok és gyíkok is. Igaz, a legkisebb gekkók akár csukott ablaknál is bejutnak a házban, megölni pedig tilos őket, el kell fogni és a természetben szabadon engedni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  bogarak
  ©  UrchenKo / Pikabu

  A turisták nyitva hagyták az ablakot, amikor sétálni mentek. Igen, ezek rovarok.

  • Nagyon sok a hangya. Igen, ők is gyakori vendégek a házakban, és teljesen megszabadulni tőlük szinte lehetetlen.
  • Gyakorlatilag nincsenek járdák, mindenhol úttest van. Közlekedési szabályok nem igen vannak, maximum egy: tisztelj minden gépjárművet, ami nagyobb, mint a tiéd. A folyamatos dudálás pedig rendkívül gyakori, ez náluk nem durvaság, hanem épp ellenkezőleg – az udvariasság jele.
  Bali forgalom
  ©  Neklyudovataya / Pikabu
  • Homok van mindenhol. Minden nap kell takarítani őket mindenhonnan: a bútoroktól kezdve a lepedőkön át egészen a párnákig.
  • Nincsenek olyan termékek a boltokban, amik nálunk megszokottak: túró, kefir, tejföl. Tej van, de nem túl finom. És nincs kolbász sem. Ha van is esetleg, azt fagyasztva árulják, az íze pedig a turisták beszámolói szerint nem túl kellemes. A pékáruk szintén nagyon drágák, ráadásul nagyon furcsán is néznek ki.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Bali kenyér
  ©  Neklyudovataya / Pikabu
  • A rossz internet itt egy olyan dolog, ami ellen nem nagyon tudsz mit tenni. Vagy fizetsz rengeteg pénzt egy gyorsabb, stabilabb internetért – akár havi 500 dollárt – vagy megtanulsz együtt élni a lassú internettel.
  • A sziget szó szerint tele van szeméttel. Az óceánból származó hatalmas mennyiségű hulladék minden strandon jelen van. A helyiek hosszú évek óta küzdenek ezzel a problémával, de a műanyag-újrahasznosítási programok eddig nem sok sikert arattak.
  Indonézia szemét
  ©  Neklyudovataya / Pikabu
  • Rengeteg kóbor kutya mászkál az utcákon, ezért nem ritka, hogy az emberek különböző súlyosságú harapásokkal kerülnek kórházba.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  • A kutyákon kívül sok majom is alkalmazkodott ahhoz, hogy fejfájást okozzon az embereknek: gyakorlatilag minden ellopnak, ami mozdítható még a napszemüvegeket is az emberek fejéről.
  Majom lopás
  ©  realMehffort / Reddit
  • Sok strand, különösen a turisztikai helyektől távolabb, nincs kellően felszerelve, ezért ott szigorúan tilos úszni a tengerben. Sok helyi lakosnak ezért saját készítésű úszómedencéje van.
  • Balin található a világ egyik legdrágább kávéja. A Kopi luwak részben megemésztett kávébabokból készül, melyeket a pálmasodró nevű állatok esznek meg, emésztenek meg, majd ürítenek ki. Az emberek összeszedik az állatok székletét, átmossák, majd napon szárítják. Egy csésze ilyen kávébabból készült kávé mindenhol 50-80$ körüli áron kapható.
  Kopi luwak
  © Wibowo Djatmiko / Wikipedia

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Ha hosszú időre tervezel itt lakást bérelni, mindenképpen érdemes néhány próbanapot itt tölteni. Könnyen kiderülhet például, hogy a szomszédok kakasokat tartanak, amikor hajnali 4-kor kukorékolnak, vagy más hasonlóan bosszantó dolog.
  • A balinéz vécékben legtöbbször nincsenek WC-papírok. Még ha van is, nem szabad őket úgy használni, ahogy mi szoktuk. Először a vécé mellett lógó speciális slaggal le kell tisztítani azt a bizonyos területet, majd a vécépapírt csak annyira használni, hogy a tisztítás végén szárazra töröljük vele a területet.

  traditional asian toilet

  • Nem szabad csapvizet inni. De a palackozott vizekkel is legyél óvatos: néhány helyi vállalkozó úgy próbál meggazdagodni, hogy palackozott csapvizet árul a turistáknak. Épp ezért tanácsos olyan megbízható helyen vásárolni az ivóvizet, ahol más dolgokat is árulnak.
  • A házakban és lakásokban általában nincs mosógép. Ha a helyiek mosni akarnak, akkor mosodába viszik a ruhákat. Szerencsére sok mosoda van a szigeten és a szolgáltatásaik is egész olcsók.
  Bali mosoda
  ©  eGuide Travel / flickr

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Balin van egy jelenleg is aktív vulkán, a Mount Agung. Finoman szólva is nagyon aktív: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is kitört.
  • Egy másik jellegzetes természeti katasztrófa ezen a területen a cunami. Biztosan sokan emlékeznek közületek a 2004-es cunami katasztrófára, mely az indonéz Aceh tartományt sújtotta leginkább. A pusztítás hihetetlen volt. A hullámok erősségének és magasságának megértéséhez elég annyit tudni, hogy a cunami egy 2600 tonnás hajót a tengerparttól 2 km-re lévő szárazföldig dobott.
  Cunami hajó bali
  ©  Si Gam Acèh / Wikimedia Commons

  Ez az említett hajó, ami mai napig a szárazföld közepén található, mivel senki sem vállalta az elszállítása költségeit.

  Te jártál már Balin? Mi lepett meg leginkább?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.