HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ hétköznapi dolog Svédországból, ami csak egyetlen kérdést vet fel: „Ez most komoly?”

  Svédország nem különösebben egzotikus ország, akkor meg hogyan tudnának meglepetést okozni más európai országoknak? Valójában nagyon egyszerűen. A svédek például mindig belenéznek a kukucskálóba az ajtón, mielőtt elhagyják a házat, nem beszélnek svédül a külföldiekkel, és szeretnek úgy öltözködni, mintha egy divatmagazin címlapjáról léptek volna le éppen. Ebben az országban egyébként a boltba se tudsz beszaladni gyorsan valamiért: jegyet kell húznod, és kivárni a sorod.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál meglepve és csodálkozva olvastuk végig a Svédországot megjárt turisták blogjait, akik őszintén elmondták, hogy mi volt a legfurcsább dolog, ami meglepte őket ebben a gyönyörű skandináv országban.

  Svédek tévézés

  • Svédországba a reklámokban és a tévéműsorokban nem dominál női vonzerő. Ez nem félénkség, sokkal inkább a feminizmus kérdése: a nőket itt nem a férfiak vágyának tekintik – teljesen függetlenek.
  • Ebben az országban elképzelhetetlen sértés, ha néhány percet késünk egy értekezletről, ugyanakkor a találkozó lemondása 15 perccel a kezdés előtt egy teljesen bevett szokás. Még telefonálni sem kell, csak egy SMS-t írni, hogy „nem lesz értekezlet”. Meg sem kell magyarázni az okát.
  • Hatalmas mennyiségű epret termesztenek Svédországban, a helyiek pedig szentként tekintenek erre a gyümölcsre. Ha megpróbálsz olcsó lengyel, vagy más országból származó epret venni, akkor készülj fel rá, hogy szúrós szemmel fognak nézni.
  • Ha meghívsz magadhoz vendégsébe egy svédet, de egész este telefonál, és más emberekkel van elfoglalva, amiért még csak bocsánatot sem kér, akkor ne aggódj: itt ez a szokás. A svédek mindig, minden helyzetben felveszik a telefonjukat.
  • Ha séta közben a svéd barátod egy másik barátjával találkozik, ne lepődj meg, ha nem mutat be titeket egymásnak. A svéd emberek nagyon zárkózottak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Svéd tojáskrém

  • Sokan tojás és kaviárpépet esznek reggelire. Tubusokban árulják őket, mint a fogkrémeket, és nagy kedvencük az ide látogató turistáknak is.
  • Ha megkérdezel egy svédet, hogy milyen a lakása, csak annyit fog mondani: „53”. Ha az életkorára kérdezel rá, csak annyi lesz a válasz: „1985” vagy csak simán „85”. Ez 53 négyzetmétert és 1985-ös születési dátumot jelent. A svédek a számok megszállottjai. Ha valaki azt mondja neked: „Menjünk nyaralni a 32-ei héten”, akkor ne ijedj meg – ez augusztust jelent.
  • Szeretnél svédül tanulni, és beszélgetni a helyiekkel? Felejtsd el. Angolul fognak válaszolni. Már persze, ha akárcsak egy kis utalást is látnak arra, hogy nem helyi vagy. Ez nem bunkóság kérdése, épp ellenkezőleg – a svédek minden alkalmat megragadnak, az idegen, például angol nyelv gyakorlására.
  • Paradox, de a helyiek bármilyen okból szeretik megölelni egymást. Régóta nem láttuk egymást? Ölelés! Jó munkát végeztem? Meg kell ölelned? Ideges vagy valamiért? Naná, hogy sürgős ölelésre van szükséged! Természetesen ez csak barátok és rokonok között működik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Svéd emberek

  • Ha összekoszolod magad vagy szétszakítod a ruhádat, akkor készülj fel rá, hogy egy svéd sem fogja ezt a szemedbe mondani. Addig fogsz így járni, még magadtól észre nem veszed.
  • Amikor Svédországba utazol, figyelj rá, hogy mindig legyen nálad 10 koronás érme. Ezzel működnek ugyanis a nyilvános WC-k, így erre bármikor szükséged lehet. Egyébként nem lesz szükséged készpénzre, mivel a svédek mindent bankkártyával fizetnek. Sok olyan hely van, ahol el sem fogadják már a készpénzt.
  • A svédek szinte mindig villával és késsel esznek. Bizony, még a pizzát és a hamburgert is így eszik. Náluk ez hagyomány.
  • Svédországban az szerelmespároknak gyakran születik gyerekük, még mielőtt összeházasodnának. Nem becsúszott babákról beszélünk – ez tudatos döntés. A svédek nem kezelik olyan érzékenyen a házasság témáját, mint a legtöbb országban. Például a 2019-es statisztikák szerint Svédországban az első házasság a férfiaknál átlagosan 34 éves korban, a nőknél 36 éves korban következik be.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

14 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nahát, kb pont így élek Magyarországon. Mondjuk ezért inkább ez az elviselhetetlen csürhe lehet a felelős... 
  • valaki magyarázza már el ezt nekem: `„Menjünk nyaralni a 32.-ei héten”, akkor ne ijedj meg – ez augusztust jelent.´ augusztusban ott van 32.-e? vagy 32. hetet akart írni a szerző? csak ő maga sem tudta hogy mit ír ?
  • Te vagy a néni a szomszédből, mi? Akitől menekülni kell, mert egy vén pletykás rémség.
 • Ablakokon nincs redőny, még függöny sem, és ha bekukkantol nem látsz benn senkit. Kerékpárt csak letamasztják, nem lakatoljak. 
 • Ha nem akarsz depresszióba esni, akkor sose kérdezd meg egy svédtől, hogy mi a baj. A svédek ilyenkor nem azt mondják, hogy „áá, semmi”, hanem komolyan elkezdenek beszélni a problémáikról, és még maguk a svédek is elismerik, hogy imádnak panaszkodni.Ez egyáltalán nem igaz!
 • "Svédország nem különösebben egzotikus ország,"  Akkor Te még biztos, hogy soha nem jártál Svédországban...
 • Mi lenne ha kommentekbe nem szidnánk szarrá a svédeket? Oké hogy magyarok vagyunk de azért néha kicsit moderálni is kéne magunkat... Meg amúgy is aki megírta a cikket az időt és energiát fordított rá mert látszik hogy igényes az egész erre jönnek itt a pesszimista/negatív megjegyzések... Mindenki kifejtheti a véleményét hisz szólásszabadság van de szerintem maradjunk a jóízlés határain belül mert szerintem ennyi intelligenciával mindenki rendelkezik szóval ha már van ilyen használjuk is... 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.