HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ érdekes tény, ami segít csillapítani a világgal kapcsolatos kíváncsiságodat

Olyan sok szokatlan és érdekes dolog történik a világban, hogy mindet ismerni egyszerűen lehetetlen. Mindig lehet azonban tágítani az ismereteinket és tanulni valami olyat, ami nem csak információval lát el bennünket, de közben még szórakoztat is. Gondolnád például, hogy a világ majdnem minden országában a Mohamed a leggyakoribb férfi név?

  HIRDETÉS

  Ez azért van, mert a muszlimok az elsőszülött fiúkat kivétel nélkül a híres próféta után nevezik el. Cikkünkben most ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk nektek össze a nagyvilágból.

  1. 1 Micimackó karakterét a képen látható medve, Winnie ihlette.


   1914-ben egy ismeretlen férfi vásárolta meg 20 dollárért a képen látható sebesült kis medvét egy kanadai vadásztól. Az állatot meggyógyították és a londoni állatkertbe szállították, itt kapta a Winnie becenevet. 1924-ben Alan Alexander Milne és fia ellátogattak az állatkertbe, ahol annyira lenyűgözte az írót a medve, hogy elhatározta: könyvet ír róla.

  2. 2 A Nemzetközi Űrállomás 90 percenként tesz egy teljes kört a Föld körül. Ez azt jelenti, hogy a rajta lévő űrhajósok naponta 16-szor látnak napfelkeltét és naplementét.


   Egyébként a Nemzetközi Űrállomás az emberiség történetének legdrágább projektje: idáig több mint 150 milliárd dollárt költöttek a világ országai az állomás létrehozására és karbantartására.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Úgy tartják, hogy a kenguru és az emu nem képes hátrafelé járni, ezért szerepelnek Ausztrália címerében, mint a haladás szimbóluma.


  4. 4 Butterfly McQueen, aki Prissy-t játszotta az Elfújta a szél című filmben, nem mehetett el a film premierjére, mert a moziba csak fehér embereket engedtek be.


  5. 5 Az egyik legjobb állapotban talált dinoszaurusz fosszília.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A rózsaszín nyúl a Duracell elemeinek a szimbóluma minden országban, kivéve az USA-ban és Kanadában. Ezekben az országokban ugyanis az Energizer birtokolja a védjegyét, így ő használhatja fel a termékeinek népszerűsítésére.


  7. 7 A pisai ferde torony belseje üres.


  8. 8 Az Egyesült Államok 10. elnökének, John Tyler-nek az unokái még ma is életben vannak. Összehasonlításképpen: Donald Trump az USA 45. elnöke.


  9. 9 Robert Millikan (képen balra) fizikus annyira ellenezte Einstein fényelméletét, hogy elhatározta: bármilyen módon megcáfolja. Útközben valami azonban félrement, és 10 év után ő maga bizonyította be az elméletet, amiért Nobel-díjat kapott.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 A pandák terhességet szimulálnak, hogy több ételt és gondoskodást kapjanak.


  11. 11 A "Fold.it" online rejtvényweboldalnak köszönhetően a játékosok 10 nap alatt megfejtették egy vírus szerkezetét, ami a tudósoknak korábban 15 év alatt sem sikerült.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 2010. május 16-án a Vénusz, a Hold és a Jupiter egyszerre volt látható az égbolton.


  13. 13 A SpongyaBobban látható Rozsdás Rákolló nevezetű étterem épületét valójában egy rákcsapda ihlette.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 A „bojkott” szó 1880-ban jelent meg és egy embernek köszönhető.


   1880-ban Írországban Mayo megye lakossága tiltakozni kezdett Charles Boycott földbirtokos ellen, aki orvul visszaélt a földhasználati jogaival. A helyi lakosok ezért egy összefogást indítottak a gátlástalan üzletember ellen: a szomszédjai nem beszélgettek vele, senki nem ült mellé a templomban és az üzletek nem voltak hajlandók kiszolgálni a férfit. Az ellene fellépő tömeg miatt Charles Boycott rövidesen elhagyta a megyét, de nevét örökre bevéste a történelembe.

  15. 15 További 7 érdekes tény, amit valószínűleg nem tudtál:

   • 2017-ben a kínai Taobao webáruházban (AliExpress-hez hasonló) két Boeing 747-es repülőgépet értékesítettek 48 millió dollárért.
   • 6 hónap – ennyi ideig tart, amíg egy tengerbe dobott gyufaszál lebomlik.
   • Az igazi gyémántok nem látszódnak a röntgenfelvételeken.
   • Észak-Dakota államban (USA) a német a második legelterjedtebb nyelv az angol után. Maine, New Hampshire, Vermont és Louisiana államban a francia, minden más államban pedig a spanyol a második legtöbbet használt nyelv az angol után.
   • A Bajkál-tó elképesztő mérete: ha a 200 millió évvel ezelőtt élő dinoszauruszok elkezdték volna „leengedni” a Bajkál-tavat egy fürdőszobai csapteleppel megegyező sebességgel folyó csapon keresztül, akkor a Bajkál-tó vizének 95%-a még ma is érintetlen lenne. (forrás)
   • Liechtenstein a világ legbiztonságosabb országa: az utolsó gyilkosság 2008-ban történt.
   • Attól a pillanattól kezdve, hogy az emberiség 1930-ban felfedezte a Plútót, a bolygó a mai napig nem tett meg egy teljes kört a Nap körül. Ez először 2177-ben fog bekövetkezni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Tiz: nagyon okosak. Minden ironia nelkul mondom.  A pandak egyebkent nagyon kis cukik, es (ebbol latszik) nagyon okosak is. #welovepandas 🐼
 • 11-nél kihagytátok, hogy a megfejtők egy "átlagamerikai" háztartásbeli asszony, egy vidéki kisváros középiskolájának földrajztanára és egy meg nem értett kezdő riporternő voltak (elvégre a ZS-kategóriás katasztrófafilmekben is mindig ők a hősök, nem?)
 • Louisianaban francia?? Ezek az adatok honnan vannak, a 19 századból? Nyilván az északi államok Kanada miatt francia, de ma már Louisiana épp ugyanolyan spanyol, (vagy creol de az nem egészen  francia) mint az összes déli állam.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.