19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Magyarország teljes területe.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál utánajártunk ennek az óriási városnak, hogy megoszthassuk veletek a legérdekesebb tényeket vele kapcsolatban, és egyúttal feltárjuk, hogy miért is olyan vonzó a külföldi turisták számára.

 1. 1 Majdnem akkora, mint Magyarország.


  Csungking egy kínai nagyváros a Jangce partján, ami alapvetően két régióból áll: egyrészt magából a városból, másrészt az azt körülölelő, közigazgatásilag hozzá tartozó mezőgazdasági területekből.

  30,7 millió ember él itt nagyjából 82 ezer négyzetkilométeren, ami pont akkora, mint Ausztria területe, csak épp közel négyszer annyian lakják.

 2. 2 A vonatok a házakon keresztül mennek.


  Képzeld el, hogy kilépsz a 7. emeleti lakásodból, és azonnal egy metróperonon találod magad. Na, Csungkingban nagyjából ez a helyzet, az emeletes házak belsejében ugyanis lyukakat alakítottak ki annak érdekében, hogy ne kelljen lebontaniuk a lakóházakat a várost keresztülszelő egysínű vonathálózat építésekor. A lakók szerint egyébként a szerelvények hangja egyáltalán nem zavaró.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Úszó éttermek.


  Első ránézésre talán úgy tűnik, hogy ezt a hatalmas emeletesházat éppen szállítják valahova, de nem így van: ez valójában az egyik a sok tucat lebegő étterem közül, ami hihetetlenül népszerű Chungkingben. Az éttermekben egyébként a folyóból kifogott halak a fő specialitások.

 4. 4 Játszóterek a tetőn.


  A sűrűn lakott területek és a város infrastruktúrája miatt a játszótereknek már csak a házak tetején jutott hely, de ez nem is baj. A levegő ugyanis itt jóval tisztább, mint lent, ahol a kipufogófüsttől fuldokolnak az emberek, a kilátás pedig egyszerűen fantasztikus.

 5. 5 Kompakt parkolás.


  Bár területi szempontból Csungking a legnagyobb város, még sincs elég parkolóhely, ezért a kínaiak ilyen és ehhez hasonló eredeti módszereket találtak ki, hogy helytakarékossá tegyék a parkolóházakat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Több emeletes utak.


  A kínai mérnökök útépítése egyszerűen lenyűgöző. Ha valaha is azt gondoltad, hogy a budapesti közlekedésben nehéz kiigazodni, akkor nézd meg, milyen összetett úthálózatban kell kiigazodniuk az embereknek Chungkingben. GPS legyen a talpán, ami itt képes navigálni.

 7. 7 A város meredek hegyoldalon fekszik, így az út néhol a házak tetejével van egy magasságban.


  A városlakók életének megkönnyítése végett Csungkingban számtalan ilyen hatalmas mozgólépcső található. Ez a képen látható például 112 méter hosszú, 52 méteres szintkülönbséget gyűr le, és egy utazás rajta 3 percig tart.

 8. 8 Fekvő felhőkarcoló.


  Mivel már egyszerűen nincs hova építkezni a városban, ezért Csungkingban egészen újfajta felhőkarcolók jelentek meg, mégpedig a fektetett felhőkarcolók. Ezek lényege tulajdonképpen, hogy vagy eleve úgy építik a házakat vagy a meglévőket alakítják át, hogy a tetejükre egy vízszintesen elhelyezett emeletes házat lehessen építeni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 9. 9 A felhőkarcolók egyúttal hirdetőtáblaként is funkcionálnak.


  Ha valaha is azt hitted, hogy a new york-i Time Square-en vannak a legnagyobb reklámhirdetések a házak oldalain, akkor vess egy pillantást a fentebb látható videóra.

 10. 10 A színes folyók által felosztott város.


  A város központjában a Jialing folyó tiszta vize találkozik a Jangce folyó barna, koszos vizével.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
24
4 hozzászólás, 24 pont

Szólj hozzá!

4 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 11-hez: nem szabad szó szerint venni mindannyiunk kedvenc gugli fordítóját, a Chaotianmen híd nem volt a "leghosszabb híd" soha, a középső íve volt a leghosszabb 2009-ben, amikor felavatták. 
 • Már attól rosszul voltam hogy végig néztem. Nyilván ha valaki oda születik,neki ez természetes
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!