HIRDETÉS

18 meglepő tény az állatokról, amit elhallgattak előlünk a biológiatanáraink

Annak ellenére, hogy a tudósok emberemlékezet óta tanulmányozzák a természetet és annak lakóit, a felfedezések sora még mindig nem ért véget. Sőt, a technika fejlődésével egyre több új érdekességet tudunk meg az állatokról, és egyúttal egyre érdekesebbé válik a minket körülvevő világ.

Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány meglepő érdekességet az állatvilágról, melyből megtudhatjátok többek közt, hogy néz ki a világ legnagyobb mókusa, vagy hogy miért láthatatlanok a narancssárga bundájú tigrisek a zöld fűben.


 1. 1 A gepárdok annyira hasonlítanak egymásra genetikailag, hogy tulajdonképpen egymás klónjai.


 2. 2 Az afrikai levéljáró a vízre építi a fészkét, lábujjai pedig olyan nagyok, hogy bármilyen úszónövényen, még a tavirózsákon is könnyedén képes sétálni.


 3. 3 A sörényes hangyászok a hátukon hordják az utódjaikat, és a következő terhességükig meg sem válnak tőlük.


 4. 4 A Tetragonula carbonaria nevű méhek spirál alakú kaptárt építenek.


 5. 5 A mosómedvefélék családjába tartozó nasuák bokája 180 fokban forog, ami azt jelenti, hogy képesek felfelé mászni egy fán úgy, hogy közben lefelé néznek.


 6. 6 A nyűvágófélék növényevő állatok hátán élnek: zebrákon, zsiráfokon, orrszarvúkon – és az állatok hátán lévő kullancsokkal táplálkoznak. A növényevő állatok felfedezték ezeknek a madaraknak az előnyeit, ezért nem ijesztik el őket magukról.


 7. 7 Az indiai királymókus a világ legnagyobb mókusa: testének hossza a 40 centimétert is elérheti, farkának hossza pedig akár 60 centiméternél is nagyobb.


 8. 8 A tarantulák olykor apró békákat tartanak háziállatként. Nem véletlenül: a békák szaga ugyanis elfedi a tarantulák jellegzetes szagát, így könnyebben tudnak vadászni.


 9. 9 A kutyák a szaglásukkal képesek mérni az időt.


  Egésznap figyelik a gazdájuk szagát, és ez alapján határozzák meg, hogy a nap melyik részében járnak éppen. Minden folyamat (pl. munka, alvás, evés) közben más-más szagunk van, a kutyák pedig ezt figyelik és emlékeznek rá, hogy melyik szag mit jelent, mikor ér véget, és mi következik utána.

  Ennek köszönhető például az is, hogy a kutyák képesek „megérezni”, hogy mikor ér haza a gazdájuk a munkából.

 10. 10 A Hawaii partjainál élő tündöklőhal (Lampris guttatus) az egyetlen ismert melegvérű hal. Ennek a hatalmas testű halnak (2 méteres és 100 kilós is lehet) a hőmérséklete átlagosan 5 fokkal magasabb a környezeténél.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!