HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

18 érdekes tény a világról, amit nem tanítottak meg nekünk az iskolában

Hogyan dorombolnak a macskák? Elfuthattunk-e volna egy Tyrannosaurus elől? Mi volt Caligula római császár eredeti neve? Az alábbi listán ilyen és ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk össze nektek, melyeket nem tanítottak meg nekünk az iskolában, pedig higgyétek el, legalább olyan izgalmasak, mint az ott tanult anyagok többsége.

  HIRDETÉS
  1. 1 A mai napig senki sem tudja, hogy miért és hogyan dorombolnak a macskák. A legvalószínűbb, és általánosságban elfogadott elmélet, hogy a hang az állat gégéjében jön létre, a hangszalagok ritmikus megfeszítésével és elernyesztésével.


  2. 2 A tiszta zafír értéke nagyobb, mint a gyémánté.


   A gyémántok nagy értéke valójában nem más, mint egy illúzió, ami a 20. század során a De Beers névre hallgató gyémánttermelő vállalatcsaládnak köszönhető. Az ő nevükhöz fűződik többek között a "Diamonds Forever" szlogen, és nekik köszönhető az is, hogy a gyémánt ékszerek arca Marilyn Monroe lett, ami gyakorlatilag égbe repítette az apró kövek árát. Ennek ellenére azonban semmi sem indokolja a gyémántok magas árát, így például a jóval ritkább zafírt is többre becsülik, mint a gyémántot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A macskák összes csontjának közel 10%-a a farkukban található.


  4. 4 A modern rovarriasztók nem ,,riasztják el" a bogarakat, csak 'láthatatlanná' tesznek minket számukra.


  5. 5 A Vénusz és az Uránusz az óramutató járásának irányával ellentétes irányban forog, szemben a többi bolygóval a Naprendszerben, melyek egytől-egyig az óramutató járása iránya szerint forognak.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A dollár jel jóval öregebb, mint maga a dollár. Egyes vélemények szerint a spanyol peso többesszámának (pesos) rövidítésére használták kezdetben.


  7. 7 Angliában több, mint 600 éven keresztül a francia volt a hivatalos nyelv.


  8. 8 A roppant népszerű RayBan-féle Aviator napszemüvegeket eredetileg az amerikai pilótáknak kezdte gyártani a RayBan vállalat a második világháború alatt.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 A felhők átlagosan 150 km/h-s sebességgel mozognak.


  10. 10 Ausztráliában ugyanannyi ember hal meg méhcsípéstől, mint kígyóharapástól és pókcsípéstől.


  11. 11 Az emberek nem tudnak tüsszenteni álmukban.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Haiti és Liechtenstein zászlaja kezdetben teljesen ugyanolyan volt. Olyannyira, hogy az 1936-os olimpiai játékokon össze is keverték őket, ezért Liechtenstein zászlajára 1937-ben rákerült egy korona.


  13. 13 A modern kutatások szerint a Tyrannosaurus jóval lassabb futó volt, mint gondoltuk. Valójában egy kisportolt ember is könnyedén képes lett volna lehagyni.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Caligula római császár neve valójában Caius Caesar volt, a Caligula becenév halála után maradt rajta, mivel mindenki csak így emlegette őt.


  15. 15 A kesudió épp úgy terem, mint az alma és a termése is félelmetesen hasonló.


  16. 16 A Nap valójában fehér, csak a Föld légkörének köszönhető az, hogy narancssárga színűnek látjuk.


  17. 17 Akárcsak mi emberek, a macskák is jobb- és balkezes egyedekre oszthatók. Épp úgy, mint nálunk, náluk is növekedés közben dől el, hogy melyik mancsuk lesz a dominánsabb, amit később a vadászat során és a különféle cselekvések közben is többet és ügyesebben használnak majd.


  18. 18 500 évvel ezelőtt a görögdinnye még teljesen másképp nézett ki. Ezt a 17. századi festmények alapján jelenthetjük ki biztosan, melyek rendre ugyanúgy, meglehetősen furcsa formában ábrázolták a görögdinnyéket.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

9 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Érdekes. Ha a Föld légköre miatt látnánk narancssárgának a Napot akkor az mivel magyarázható hogy az űrből is annak látszik? Ez az egyik. A másik meg az hogy a Nap egy izzó tűz golyó. Egyszerűen megfogalmazva. Akárhogy is nézem sose lesz fehér. 
  • Igen.? Mikor látta  az űrből? Ezek szerint a színe sárga , a fénye fehér? Kösz, most már értem
  • 0
   Olvass utána! A Nap a látható fény tartományán belül az összes létező hullámhosszon sugároz, ez a hullámhossz-keverék pedig fehér fénnyé áll össze, ami több színt tartalmaz...
 • Az 5. pont fordítva van, a föld forgási iránya az északi sarkról nézve az óramutató járásával ellentétes!
 • 1,540
  Beszélgetésindító
  Ezt a görögdinnyés képet már másra is használták, szóval nem igaz.
 • 18as. Oké h nagyjából ugyanolyan a minta napjainkban is, de ha 2, nem HOSSZÁBAN lenne felvágva a "modern" dinnye,,,,,,

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.