HIRDETÉS

17 tudományos tény, ami megváltoztatja a világról alkotott elképzeléseidet

  Ki mondta, hogy a tudomány unalmas? Tudósok nemrég felfedezték, hogy a kókuszdió belsejében található folyadék vészhelyzet esetén intravénás folyadékként használható, vagy hogy a Mona Lisának szemöldöke van. A körülöttünk lévő világ látszólag tehát sosem fogy ki az izgalmas meglepetésekből, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy felfedezzük ezeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most egy listányi érdekességet gyűjtöttünk össze nektek, melyek bármennyire is bizarrnak vagy hihetetlennek tűnnek, mégis tudományosan bizonyítottak.

  1. A világegyetem leghidegebb helye a Földön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, azaz -273,15°C.

  2. Ha el lehetne távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

  3. A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, az egész világegyetemben megtalálható. Így ha egyszer valamilyen csoda folytán kipróbálhatnánk az űrben történő lebegést (mindenféle szkafander nélkül), akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

  4. A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, mely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben él. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Elo-organizmus

  5. Az egyik legcsúszósabb anyag a világon az ember térdében található ízületi folyadék.

  6. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek fontos szerepe van, ugyanis a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy, ez a “bagel” alak pedig segít abba, hogy ne károsodjon az agya, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

  7. Egy bolha gyorsabban képes gyorsulni ugrás közben, mint egy ársikló. A bolha akár ezredmásodpercenként 8 centimétert is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

  Bolha és űrsikló

  8. Az emberi tüdő kiterítve körülbelül akkora, mint egy teniszpálya – körülbelül 100 négyzetméter.

  9. Az, hogy fiú vagy lány lesz egy gyermek, elsősorban az édesapa génjeitől függ. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel születnek fiú utódjai.

  10. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A vizsgált halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
15
17 hozzászólás, 15 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!