HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

17 tudományos tény, ami megváltoztatja a világról alkotott elképzeléseidet

  Ki mondta, hogy a tudomány unalmas? Tudósok nemrég felfedezték, hogy a kókuszdió belsejében található folyadék vészhelyzet esetén intravénás folyadékként használható, vagy hogy a Mona Lisának szemöldöke van. A körülöttünk lévő világ látszólag tehát sosem fogy ki az izgalmas meglepetésekből, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy felfedezzük ezeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most egy listányi érdekességet gyűjtöttünk össze nektek, melyek bármennyire is bizarrnak vagy hihetetlennek tűnnek, mégis tudományosan bizonyítottak.

  1. A világegyetem leghidegebb helye a Földön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, azaz -273,15°C.

  2. Ha el lehetne távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

  3. A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, az egész világegyetemben megtalálható. Így ha egyszer valamilyen csoda folytán kipróbálhatnánk az űrben történő lebegést (mindenféle szkafander nélkül), akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

  4. A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, mely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben él. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Elo-organizmus

  5. Az egyik legcsúszósabb anyag a világon az ember térdében található ízületi folyadék.

  6. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek fontos szerepe van, ugyanis a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy, ez a „bagel” alak pedig segít abba, hogy ne károsodjon az agya, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

  7. Egy bolha gyorsabban képes gyorsulni ugrás közben, mint egy ársikló. A bolha akár ezredmásodpercenként 8 centimétert is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

  Bolha és űrsikló

  8. Az emberi tüdő kiterítve körülbelül akkora, mint egy teniszpálya – körülbelül 100 négyzetméter.

  9. Az, hogy fiú vagy lány lesz egy gyermek, elsősorban az édesapa génjeitől függ. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel születnek fiú utódjai.

  10. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A vizsgált halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

17 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6,345
  Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólás
  7. 17. A sebesség nem gyorsulás, a watt nem energia. Jobban kellett volna figyelni fizikaórán.
 • 17: ha ez így ebben a formában igaz lenne, nem csak a mellben lévő zsírszöveteket égetné ennyire látványosan - és főleg napi 3 csésze kávé, ugyan már... Ez pont úgy hangzik, mint a sok kamu csodafogyasztószer-reklám, és - ebben a formában - pont annyi a valóságtartalma is. 
   • Szintén fizikaórán mondták, hogy 0 kelvin fok egyenlő mínusz 273,15 celziusz fokkal.Szóval, ha kelvin fokban beszélgetünk, teljesen igaza van, hogy az abolult nulla az nulla. Igaz, ha kelvinben beszélgetünk, a mínusz fokok nem értelmezhetőek, nincsenek.
   • 10,394
    20 hozzászólásElső hozzászólásÖregmotorosBeszélgetésindítóLétrejött!Első reakcióTizedik reakcióMozinéző10 hozzászólás
    Én figyeltem, de az hétszentség, hogy ilyenről nem esett szó. 
   • Nálatok nem beszélt arról a tanár, hogy az abszolut 0 fok az NEM a 0°C?
 • A 9. azért nem egészen így van. Hiába "fiú" egy sperma, ha hamarabb elpusztul, mint a "lány". A hüvelyflóra nagy mértékben befolyásolja ezt.
  • A valószínűség itt abból adódik, hogy az össz spermaszámból hány hordozza, hogy lányod, és hány, hogy fiad szülessen...
  • 3,280
   Beszélgetésindító
   Az megy az ÚRállomásra 
 • 9.  Jó reggelt kívánok. Bár igaz, nem tudom, hogy hány éves aki ezt a cikket írta, meg hát az is lehet, hogy biológiából fel volt mentve... De azért ezt leírni, mint "meglepetést a világról", háát...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.