16 tévhit, amit a szüleinktől tanultunk, és itt az idő, hogy örökre elfelejtsük őket

Generációnkat kétségkívül nem fenyegeti az információéhség: a közösségi média folyamatosan gondoskodik róla, hogy minden pillanatban újabb és újabb információkat sajátítsunk el. Az érdekes felfedezések és az izgalmas hírek örvényében pedig néha már tényleg nehéz megkülönböztetni, hogy mi a valóság, és mi kitaláció.


HIRDETÉS

Az emberek emiatt sokszor az úgynevezett Mandela-effektus áldozatává válnak – vagyis nagy tömegekbe rendeződve kezdenek el hinni hamis, meg nem történt eseményekben. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány roppant népszerű tévhitet, melyek az évek során olyan mélyen beépültek a tudatunkba, hogy már meg sem kérdőjelezzük a valódiságukat. Pedig nem ártana, ugyanis egytől-egyig légbőlkapottak.

 1. 1 A bal agyféltekénk a logikáért, a jobb az érzelmekért felel.


  Valójában az agyunk egyik félteke sem rendelkezik jól elkülöníthető képességgel, minden egyes gondolat és érzelem csakis a kettő kölcsönös együttműködésével születhet. Ez egy meglehetősen téves kísérlet eredményeképp maradt meg a köztudatban, amit Dr. Michael Gazzaniga végzett.

  A kísérletben az alanyoknak kártyákat kellett nézniük. A bal szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „piros”, a jobb szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „banán”. Ezután az volt a feladatuk, hogy rajzoljanak valamit a bal kezükkel, (amiről köztudott hogy a jobb agyfültekénk irányítja) az emberek pedig szinte kivétel nélkül banánt rajzoltak. Miután megkérdezték őket, hogy miért ezt választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert ezt volt a legkönnyebb lerajzolni a bal kezükkel. A tudósban ezután fogalmazódott meg a gondolat, miszerint a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodásért.

 2. 2 Az alkohol megöli az agysejteket.


  Még a krónikus alkoholizmus sem képes megölni az agysejteket - pusztán sérülnek ilyen esetekben, de nem halnak el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A tiltott gyümölcs egy alma volt.


  A Biblia egyszer sem említi, hogy a tiltott gyümölcs alma lett volna és nincs is rá utalás.

 4. 4 Nem szabad újraforralni a vizet, mert a lehűlt vízben kicsapódó anyagok rákot okoznak.


  Tény és való, hogy az újraforralt vízben megnő a deutérium (nehézhidrogén, hidrogén egyik stabil izotópja), de ez nem tekinthető jelentősnek. Egyébként, ha újraforraljuk a vizet, kevesebb kalciumsó marad benne.

 5. 5 Ha egy személynek álmában teszünk fel kérdéseket, akkor minden kérdésre igazat fog mondani.


  Egy személy csak az alvás bizonyos fázisaiban képes válaszolni a kérdésekre, és a válaszok valószínűleg akkor is inkább az álmaihoz fognak kapcsolódni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Tüsszentéskor minden emberi szerv leáll, beleértve a szívet is.


  Ez a mítosz a középkorból származik, amikor az emberek úgy vélték, hogy a tüsszentés halálos lehet a nagy mennyiségű kifújt levegő miatt. Valójában amikor tüsszentünk akkor csak az intrathoracalis nyomás nő meg egy pillanatra a testünkben. Ilyenkor a szívfrekvencia megváltozik, de rövid időn belül visszatér a normális értékekhez.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 7. 7 Statisztikák szerint a vörös hajú nők csalják meg legtöbbször a párjukat.


  Ennek a mítosznak a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, amikor a vörös hajú embereket a gonosz erők hírnökeinek tartották, mivel senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért ilyen színű a hajuk.

 8. 8 Dél-Koreában 2 év börtön jár a házasságtörésért.


  Dél-Koreában 1953 óta létezett egy olyan törvény, ami a házasságtörés esetén alkalmazható büntetést írja elő. Ezt a törvényt azonban 2015-ben eltörölték, beismerve, hogy ez sérti az emberek magánélethez kapcsolódó jogait.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
19
5 hozzászólás, 19 pont

Szólj hozzá!

5 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A Vénusz a saját tengelye körül FOROG ellentétes irányban, mint a többi bolygó. A Nap körül a többi bolygóval megegyező irányba KERING. De ezt józan paraszti ésszel és egy kis általános iskolai ismerettel könnyen kitalálhatja az ember. Vagy felfedezheti a hibáját. 
 • Ennyi baromságot összehordani...hát nálad tényleg sokkal okosabb volt még a neandervölgyi is XD
 • 2 hete
  A neandervölgyiek NEM voltak a mi őseink. A mai ember a cro-magnoniaktól származik.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!