HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A 16 legdrágább anyag a világon

  Életünket akarva-akaratlanul is a pénz és az anyagi javak mozgatják, melyek közt különösen nagy szerepet játszanak a Földből kitermelt és/vagy mesterséges úton előállított anyagok. Ezek értéke legtöbbször a gyakoriságukkal pont ellentétesen arányos, vagyis minél ritkább és nehezebben előállítható egy anyag, annál többet kérhetnek érte ha eladásra kínálják.

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán a napjainkban kapható legdrágább anyagokat gyűjtöttük össze nektek, melyek közt egészen biztosan számtalan érdekességet és meglepetést is találtok majd, ha pedig bárki naivan azt mondaná, hogy ,,úgyis az arany a legdrágább”, már most előre szólunk, hogy hatalmasat téved.

  1. 1 Sáfrány – 3 ezer forint/gramm


   A ,,jóféle sáfrány” (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. A sáfrány a világ legdrágább fűszere.

  2. 2 Arany – 15 ezer forint/gramm


   Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, aperiódusos rendszer 79. eleme.

  3. 3 Ródium – 16 ezer forint/gramm


   A platinafémek ezen belül az úgynevezett könnyű platinafémek közé tartozik. A ródium ezüstfehér fém, szobahőmérsékleten kissé rideg, magasabb hőmérsékleten azonban megmunkálható. Viszonylag jó elektromos vezető.

  4. 4 Platina – 17 ezer forint/gramm


   A platina egy fémes elem, az átmenetifémek közé tartozik. A természetes eredetű szennyezett platinát – nem szándékosan ugyan – de már az ősi egyiptomi mesterek is használták ezüst helyett.

  5. 5 Metamfetamin – 28 ezer forint/gramm


   A metamfetamin egy pszichostimuláns kábítószer. Köznyelvi neve a speed. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike.

  6. 6 Orrszarvúszarv – 31 ezer forint/gramm


   Az orrszarvúszarv azért ilyen drága, mert számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, nem utolsó sorban pedig késeket készítenek belőle a gazdagabb rétegek számára. Az orvvadászoknak köszönhetően ez a faj mára már a kihalás szélén áll.

  7. 7 Heroin – 36 ezer forint/gramm


   A heroin egy félszintetikus morfinszármazék; farmakon. Az emberi szervezetben nagyrészt morfinná alakul, s a legtöbb hatást valószínűleg ez fejti ki.

  8. 8 Kokain – 66 ezer forint/gramm


   A kokain helyi érzéstelenítő gyógyszer és pszichoaktív szer. Ezt az alkaloidot ma már csak a fül-orr-gégészek használják a központi idegrendszert erősen izgató hatása miatt. Az anyagot a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonják ki.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 9 LSD – 833 ezer forint/gramm


   A lizergsav-dietilamid, rövidítve LSD, vagy LSD-25 az ergolinok családjába tartozó pszichedelikus drog. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, és a létszemlélet. Szinesztéziát, megváltozott idő- és térérzékelést is okozhat.

  2. 10 Plutónium – 1,1 millió forint/gramm


   A plutónium mesterséges, radioaktív, transzurán kémiai elem. Rendszáma 94. Az aktinoidák közé tartozik, ezüstszürke megjelenésű fém, levegő hatására matt oxidréteg keletkezik rajta.

  3. 11 Painite – 2,5 millió forint/gramm


   A Painite krisálty olyan ritka, hogy a legtöbb ember azt sem tudja, hogy létezik. 1950-ben fedezték fel Mianmarban, azóta pedig (csak) körülbelül 100 ilyen követ találtak összesen.

  4. 12 Taaffeite – 5,5 millió forint/gramm


   Ez a drágakő lila, rózsaszín, piros és fehér színben létezik, nagyjából pedig egymilliószor ritkább, mint a gyémánt. Ritkasága ellenére azonban nem túl népszerű az ékszerek készítésénél, talán ennek is köszönhető, hogy gyakoriságához viszonyítva, viszonylag olcsó. 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee.

  5. 13 Trícium – 8,3 millió forint/gramm


   A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Atommagja egy protonból és két neutronból áll. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Felezési ideje 12,32 év, hélium-3 izotóppá bomlik. A trícium természetes körülmények között akkor áll elő, ha kozmikus sugarak lépnek reakcióba a légköri gázokkal. Például ha egy neutron nitrogénnel ütközik, szén és trícium a reakció eredménye.

  6. 14 Gyémánt – 15,3 millió forint/gramm


   A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai éskémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány, átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú.

   Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö.grafit). Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

  7. 15 Kalifornium – ~10 milliárd forint/gramm


   A kalifornium a Mengyelejev-féle periódusos rendszer egyik erősen radioaktív, mesterségesen előállított eleme. Rendszáma 98, vegyjele Cf. A kalifornium a transzuránok közé tartozó fém, nevét Kalifornia államról kapta. Mindenidők legdrágább kémiai eleme, 1950-es felfedezése óta pedig csak egyetlen egyszer sikerült előállítani.

  8. 16 Antianyag – ~17,3 kvadrillió forint/gramm


   Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Közönséges anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő és energia szabadul fel elektromágneses sugárzás (fotonok) formájában. A folyamat fordítva is lejátszódhat, amikor nagy energiájú fotonok anyagrészecske–antianyag-részecske párokat hoznak létre.

   Bónusz: az 50 milliárd forintos jádekő.

   A világ eddigi legnagyobb jádekövét mianmari bányászok találták meg munka közben. A kő 5 méter magas, 6 méter széles volt, súlya pedig körülbelül 200 tonna. A nem mindennapi leletre azonnal rá is tették a kezüket kínai ékszerészek, akik az elszállítás után drága ékszereket és szobrokat készítenek majd belőle.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.