HIRDETÉS

16 dolog, ami a spanyolok számára teljesen hétköznapinak számít, de a világ többi részén nem

Valószínűleg még azok is hallottak a sziesztáról, a hangoskodásukról, vagy a folyamatos késésükről mindenhonnan, akik egyébként még soha nem jártak Spanyolországban. A spanyolok azonban ennél jóval furcsábbak: leszedik a héjat az összes létező gyümölcsről, és a szemetet sokszor közvetlenül a padlóra dobják.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál gondosan átolvastuk a Spanyolországban élő emberek blogjait, hogy összeállíthassunk nektek egy rövid listát azokról a dolgokról, amikre mindenképpen fel kell készülnünk, ha esetleg egy spanyolországi utazást tervezünk.

 1. 1 Séta nedves hajjal


  A spanyolok úgy döntöttek, hogy nem lefekvés előtt, hanem reggel munkába és iskolába indulás előtt mossák meg a hajukat. Ilyenkor nem is nagyon foglalkoznak hajszárítással, mivel a reggeli utazással töltött idő éppen elegendő rá, hogy megszáradjon a hajuk, mire elérik az úti céljukat.

 2. 2 Melléknevek ismétlése

  Míg a világ többi országában élő emberek általában azt mondják: „ez egy nagyon szép lány”, addig a spanyolok azt mondják: „ez egy gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű lány”. Azért ismétlik a mellékneveket, hogy a beszédük érzelmesebb jellegű legyen.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Gyerekekkel kocsmázás


  Spanyolországban teljesen általánosnak tartják, hogy az egész családdal járnak kocsmázni az emberek. Még késő este vagy akár éjszaka is találkozhatunk gyerekekkel érkező emberekkel a kocsmákban.

 4. 4 Minden gyümölcsöt meghámoznak


  Spanyolországban nemcsak a narancsot, a citromot és mondjuk az ananászt hámozzák, de tulajdonképpen minden gyümölcsöt: még az almát és az őszibarackot is. Ennek a furcsa szokásnak egészen egyszerű magyarázata van: a vidéki lakosok nem mindig fértek hozzá tiszta vízhez, így a baktériumok elleni védelem érdekében kénytelenek voltak leszedni a héjat minden gyümölcsről.

 5. 5 Egyenlő arányban elosztott számla

  Egy étteremben vagy kávézóban azért fizetünk, amit elfogyasztottunk. Legalábbis a világ többi részén így működik, de a spanyolok másképp gondolkoznak: ők ha egy baráti társasággal mennek el valahová, mindig egyenlő arányban osztják meg egymást között a számlát, függetlenül attól, hogy ki-mit és mennyiért rendelt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Félórás kávészünetek


  A sziesztáról és a két órás vacsorázásukról mindenki hallott már legendát, de azt is illik tudni, hogy a spanyolok nem igazán szeretnek dolgozni. Máskülönben mivel magyarázhatnánk például a félórás kávészüneteiket? A spanyolok ráadásul minden nap 11 órakor elhagyják a munkahelyüket, hogy bárokba és étterembe menjenek a barátaikkal.

 7. 7 Alkoholvásárláskor nem kérnek személyit

  Sok országban, beleértve az Egyesült Államokat vagy mondjuk Magyarországot, az éber eladók mindenkitől elkérik a személyit alkoholvásárláskor, akik gyanúsan fiatalnak tűnnek. Spanyolországban 99,9%-os valószínűséggel azonban ez nem történik meg. Ugyanez igaz cigarettavásárláskor.

 8. 8 Közvetlenül a padlóra dobott szemét


  Ugye Te is sietve szeded fel, ha mondjuk egy szalvétát vagy egy fogpiszkálót a földre ejtesz egy étteremben? Spanyolországban a helyiek nem foglalkoznak ilyenekkel, sőt, sokszor szándékosan a földre dobják a szemetet, mivel úgy ítélik meg, hogy onnan könnyebb összegyűjteni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
14 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!