HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15+ tény Santoriniről, a naplementékről, szamarakról és húsgombócokról híres görög szigetről

  Santorini egy tipikusan képeslapra illő görög üdülőhely. A sziget legfőbb jellemzői a fehér épületek, kék háztetők és a fekete homokos tengerpart. Kevesen tudják azonban, hogy a szigetcsoport gazdag múlttal rendelkezik, ahol gyakran találnak ősi civilizációk nyomait sejtető leleteket. Santorini tényleg úgy néz ki, mint a paradicsom, ám az ottani élet már korántsem ennyire mesébe illő.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretünk új és érdekes dolgokat tanulni a világ különböző helyeiről, és mint kiderült, Santoriniben nagyon sok felfedezésre váró lenyűgöző dolog várja a turistákat.

  • Santorini, vagy más néven Thira vagy Fira, egy vulkáni eredetű sziget az Égei-tengerben, rendkívül népszerű üdülőhely. A sziget híres a gyönyörű kilátásairól, a meleg tengeréről és a gyönyörű naplementéiről.
  • Elképzelhető, hogy Atlantisz legendája pontosan a Santorini vulkánkitörése miatt jelent meg.
  • 1960-ig a sziget nem volt annyira népszerű, nem volt igazi turistacélpont. Egyébként a Santorini vulkán most szunnyad , de nem aludt ki. Az utolsó kitörést 1956-ban jegyezték fel.
  • A sziget területe mindössze 76 négyzetkilométer, amin több város és község is található. A szigetre a görög kikötőkből vagy repülővel lehet eljutni. A holtszezonban mintegy 15 ezer ember éli itt az életét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Görögország sziget Santorini
  ©  Pixabay
  • Santorini a világ egyetlen lakott kalderája. A kaldera vulkáni eredetű szigetet jelent. Sok itt található ház nem épített, hanem egyszerűen a sziklákba van vésve. Több helyiségből is állhatnak, és mindennel fel vannak szerelve, ami a kényelmes élethez szükséges. Villany és központi vízellátás is van.
  • A sziget fénypontja a különleges építészet. Santorini épületei nagyrészt fehérek, míg a tetők és a redőnyök élénkkékek. A helyi lakosok számára a fehér használatának nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati funkciója is van. Az épületek többsége sötét kőből készült, ami az erős napfényben nagyon felforrósodna. A sziklás táj mentes a sűrű növényzettől, a házak teljesen védtelenek a rekkenő hőségben. Az épületek a fehér festésnek köszönhetően a legmelegebb napon is hűvösek maradnak. A kontrasztos kék ajtók, tetők és ablakok egyfajta utalások a görög zászlóra.
  • A lakástulajdonosok rendszeresen új festékréteggel vonják be a falakat, így a falak fokozatosan vastagodnak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Santorini házfalak
  © Ryan / Unsplash , © Eryka-Ragna / Unsplash
  • A szigeten nincsenek nagy édesvízforrások. Maguk a görögök is csak palackozott vagy tisztított vizet isznak.
  • Mielőtt a sziget népszerűvé vált, az egyik fő bevételi forrás a habkő kitermelése vol. Ezt 1980-ig bányászták Santorinin.
  • A Tomatokeftedes  Santorini gasztronómiai névjegye. Ez gyakorlatilag egy érett paradicsomból készült és növényi olajban sült szelet vagy palacsinta, ha úgy tetszik. A recept a lédús paradicsomon kívül lisztet, hagymát, fűszereket és aromás fűszernövényeket tartalmaz. Ezt a finom fogást szinte minden helyi étteremben megtaláljuk. Az étel különlegessége, hogy a vulkanikus talajban termesztett helyi paradicsom egyedi édes-savanyú ízű.
  Santorini palacsintaszerűség
  © Digr / Wikimedia Commons© ideal-standard / Reddit
  • Mindenki ismeri a híres görög salátát, de kevesen tudják, hogy létezik Santorini saláta. A turizmus felfutása előtt a sziget lakói leginkább a szigeten termeszthető ételeket fogyasztották, mert más szigetekre nehezen lehetett eljutni. Így kapta meg Santorini a híres saláta saját változatát. Hozzávalók: koktélparadicsom, uborka, kapribogyó, és kecsketejből készült helyi sajt. Néha más összetevőket is hozzáadnak a recepthez. Például csicseriborsót és egyéb zöldségeket.
  Santorini saláta
  ©  Armineaghayan / Wikimedia Commons ©  InfiniteFu***** / Reddit
  • Néhány évvel ezelőttig Santorinin különösen nehéz volt a mindennapi élet. A kismamáknak Athénban kellett szülniük. A sziget elégedetlen lakói ezért petíciót készítettek, melyben kifejtették, hogy minőségi egészségügyi szolgáltatásokat akarnak az otthonuk közelében, nem pedig a szomszédos szigeteken. A kismamák imái meghallgatásra találtak, és 2016-ban megnyílt számukra a helyi kórház, jól felszerelt szülészettel.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.