HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15+ tény a dánok életéről, ami teljesen ismeretlen oldalról mutatja be a skandináv emberek életét

  Finnország után Dánia áll a második helyen a világ legboldogabb országainak listáján (Norvégia a harmadik), annak ellenére, hogy itt találhatók a legmagasabb adók a világon. A skandinávok tehát nagyon tudnak valamit, amit mi például nem, ezért vannak tudósok, akik külön arra szentelték a munkájukat, hogy tanulmányozzák az életüket, és kimutassák, hogy mégis miben rejtőzhet a sikerük.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt Dániáról, amiről nem tudjuk, hogy hozzájárul-e ehhez a kiugró boldogság-indexhez, de az biztos, hogy nagyon különlegessé teszi ezt az aprócska országot.

  • A dánok megbíznak egymásban. Ez az egyik oka annak, hogy az Airbnb-hez hasonló megosztási szolgáltatások itt szó szerint virágoznak. A dánok teljesen nyugodtan osztják meg dolgaikat még az idegenekkel is. Sokszor előfordul, hogy a házuk felét külföldieknek adják bérbe, és együtt élnek velük, minden probléma nélkül.
  • A helyiek mindig az igazságosságra törekednek. A dánok azt mondják, hogy ha tartod az ajtót nekik, akkor ők lehetőséget fognak találni rá, hogy ezt viszonozzák neked. Ha 39,5 koronáért meghívod őket egy italra, ők 39,5 koronáért vissza is fogják venni neked. A dánok nem szeretik, ha tartoznak másoknak.
  • Dániában nagyra értékelik a csendet. Az autóval dudálás szinte tilos, kivéve, ha ezzel vészhelyzetet akadályozhatnak meg a közúton. A vonatok szintén nagyon csendesek, az egyházak pedig csak a hét bizonyos napjain harangozhatnak. A bankokban tilos telefonon beszélni, ahogy felemelni is a hangunkat, miközben egy dánnal beszélünk, ezt ugyanis ő sértésnek fogja fel és könnyedén elveszíthetjük a bizalmát.

  Dánia telefonhasználat

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A dánok megvédhetik magukat a szórólapoktól. A postaládára ragasztható különleges matricát a kormány weboldaláról lehet megrendelni: ez egy narancssárga vagy lila matrica, amit a postaládájukra akasztva a dánok biztosra vehetik, hogy nem kapnak több szórólapot és reklámot, ellenkező esetben ugyanis megbüntetik a szabályt szegő cégeket.
  • Természetes, hogy az országban nagyra becsülik a szabályokat és a rendet. Például a koppenhágai repülőtér útlevél-ellenőrzési padlója így néz ki:

  Dán repülőtér

  • Különlegesek az udvariasság szabályai. Amikor meghívnak egy partira, vagy érdeklődnek az ügyeid után – ez gyakran csak az udvariasság gesztusa. A dán megkérdezi, hogy mit csinálsz, de nem gondol rá, hogy te el is meséled neki, és nem is akarja megvárni, hogy válaszolj. A bulikra történő meghívással hasonló a helyzet, ez sokszor csak egyfajta „bocsánatkérés” az esetleges kellemetlen zajért, senki sem számít rá, hogy tényleg elmegyünk a partira.
  • Nem könnyű barátkozni a helyiekkel. A külföldiek szerint a dánok csodálatos, megbízható, jó barátok, ám nem könnyű összebarátkozni velük. A legtöbben már az általános iskola óta jó barátok egymással, és felnőtt korban épp ezért nem is érzik szükségesnek új barátságokat köttetni. Persze az emberek barátságosak, de nem fognak meghívni magukhoz vacsorázni, vagy ilyesmi.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Dán hajdivat

  • A nők inkább a természetességet részesítik előnyben. A nőket kevésbé érdekli a smink, viszont nagyon szeretik például a szoláriumot és a szemöldöktetoválásokat. A frizurájukkal kevesebbet foglalkoznak, általában lófarokban hordják a hajukat vagy egyszerűen kiengedett hajjal intézik a mindennapos ügyeiket.
   Elképzelhető persze, hogy ez nem véletlen: a fodrászati szolgáltatások ára meglehetősen magas az országban, a változó időjárási viszonyok mellett pedig nincs értelme sokat költeni rá.

  Dánok higiénia

  • A nagy nedvesség miatt tilos a lakásokban szárítani a ruhákat. Ezért Dániában mindenki szárítógépeket használ. A panelházakban sokszor nincs is külön mosógépük és szárítógépük az embereknek, mert a házak építésekor úgy tervezték őket, hogy a pincében egy közös használatú mosoda kapjon helyet, amit minden ott lakó szabadon használhat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.