HIRDETÉS BEZÁRÁS

15 bizarr tilalom és korlátozás, amivel csak Észak-Koreában találkozhat az ember

Szólj hozzá

  Észak-Korea – vagy hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság – napjaink egyik legzárkózottabb és legkiszámíthatatlanabb országa, mely ugyan területileg alig nagyobb, mint Magyarország, mégis nem telik el úgy nap, hogy ne kavarna port globális szinten a világsajtóban.

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán most 15 olyan szokatlan és enyhén szólva is furcsa észak-koreai tilalmat illetve korlátozást gyűjtöttünk össze, mely láttán minden átlag embernek garantáltan nagyra kerekednek a szemei.

  1. 1 Tilos kék farmert viselni.


   Úgy vélik, hogy az egész világon népszerű kék farmerek az imperializmus egyik jelképei, ezért tiltottak.

  2. 2 Nincs vezeték nélküli internet.


   Ha valamilyen úton-módon mégis sikerül csatlakoznunk a világhálóra, kizárólag az észak-koreai vezetők által üzemeltetett néhány weboldalt tudjuk vele elérni.

   Egy kis érdekesség: Észak-Koreának saját operációs rendszere van, mely a RedStar nevet viseli. Ez egy észak-koreai fejlesztésű Linux-alapú operációs rendszer, melynek a fejlesztését még 2002-ben kezdte meg a Korea Computer Center.

  3. 3 A helyi pénznem nem elérhető a külföldi turisták számára.


   Az Észak-Koreába érkező turisták nem használhatják a nemzeti valutát, így ők a helyi boltokban csak euróval, renminbivel, dél-koreai vonnal és (furcsa módon) dollárral tudnak fizetni.

  4. 4 Külföldi ember nem vásárolhat ingatlant Észak-Koreában.


   Ha esetleg épp tervezgetted volna, akkor most valószínűleg rendesen el vagy kámpicsorodva.

  5. 5 Szinte lehetetlen autót vásárolni.


   A saját tulajdonú személygépkocsi óriási kiváltságnak számít Észak-Koreában, melyet csak a leggazdagabb, legbefolyásosabb emberek engedhetnek meg maguknak.

  6. 6 Nem lehet – néhány éve megjelent – újságokat olvasni a könyvtárakban.


   ‘Ami volt, elmúlt’ elven az újságokat időről-időre megsemmisítik, így azok visszakövethetetlenek. A külföldi újságok és magazinok szintén elérhetetlenek az országban, a napilapokat viszont nem kell megvásárolniuk az embereknek, azok ugyanis a városok nagyobb közterein, a fenti képen látható módon kerülnek kihelyezésre.

  7. 7 Tiltott a vallási irodalom.


   Nem, a vallás – mint olyan – nem tiltott Észak-Koreában, Phenjannak még saját keresztény egyházai is vannak, de vallási irodalommal kapcsolatos művek vásárlására még sincs lehetőség az országban.

  8. 8 Belföldi SIM-kártyával nem lehet külföldre telefonálni.


   A mobilkommunikáció ugyan adott, és a mobiltelefonok is a hétköznapi élet szerves részét képezik, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által kiadott SIM-kártyákkal azonban csak és kizárólag belföldi hívásokat lehet kezdeményezni.

  9. 9 Nincs melegvíz ellátás.


   Az észak-koreai lakásokban és házakban nincs meleg víz ellátás. Az emberek így igen sokféle módon oldják meg a fürdést és a mosást, például fa tüzelésű kályhákkal, vagy különféle elektronikus berendezésekkel.

  10. 10 Nem kapni Coca Colákat a boltokban.


   2015-ig csak két ország volt a világon, ahol hivatalosan is tiltott volt a népszerű üdítőital árusítása: Kuba és Észak-Korea. Miután 2015-ben végül feloldották ezt a tilalmat Kubában, Észak-Korea maradt az egyetlen ország a világon, ahol (kizárólag ideológiai okok miatt) nem kapható Coca Cola a boltokban.

  11. 11 Az észak-koreai lakosok nem vásárolhatnak jegyet más országokba.


   Ha esetleg mindig is töprengtél, hogy miért nem találkozol sehol észak-koreai turistákkal, hát akkor most itt a válasz.

  12. 12 Észak-Koreában nincs McDonald’s.


   Akárcsak a Coca Colát, a Mekit is a ‘mocskos’ nyugati kultúra megtestesítőjeként tartják számon, így nem engedik be az országba. Ettől függetlenül azonban Észak-Koreának számos saját gyorsétterme van, az ott kapható egyik legnépszerűbb ételről, a kimcshiről pedig egyenesen az a hír járja, hogy Isteni az íze.

  13. 13 A külföldi turistáknak tilos engedély nélkül fényképezniük és beszélniük a helyiekkel.


   Akit mégis rajtakapnak ezen, azt azonnal meghurcolják.

  14. 14 Szinte lehetetlen óvszert és higiéniai termékeket vásárolni.


   Nehéz elhinni, de az észak-koreaiak nincsenek tisztában az óvszer létezésével. Bár néhány évtizeddel ezelőtt megjelentek ugyan a feketepiacon, de nem nyerték el az emberek tetszését, így mára gyakorlatilag lehetetlen beszerezni azt az országban. Az egyéb higiéniai termékekkel, mint például a női tamponokkal szintén hasonló a helyzet.

  15. 15 A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban nem lehet akármilyen frizurát vágatni magunknak.


   A férfiaknak például az alábbi 14 frizura közül kell kiválasztaniuk a nekik tetszőt, még a nőknél szintén hasonló a helyzet. Ezeket a frizurákat az ország vezetői határozzák meg és szigorúan be is tartatják azokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.