15 meglepő tény azokról a turista látványosságokról, amiket mindannyian meg szeretnénk látogatni

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi történhet azokkal az érmékkel, amiket a turisták a szökőkutakba dobálnak? Hát azon, hogy milyenek lehettek az ókorban a Húsvét-sziget ikonikus szobrai? Ma választ kapunk az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál szeretünk új dolgokat tanulni, ahogy bővíteni is a már meglévő tudásunkkal kapcsolatos ismereteinket. Ehhez lesz most segítségünkre a most következő 15 érdekes tény, melyekkel egy kicsit még jobban megismerhetjük a világ legnépszerűbb turistalátványosságait.

 1. 1 A Trevi-kútból minden éjjel kiszedik az érméket.


  A turisták annyi érmét dobálnak Róma ikonikus nevezetességébe, hogy a szökőkutat minden éjjel tisztítani kell. 2016-ban például 1,5 millió euró gyűlt össze csak a szökőkútba dobált érmékből, amit aztán jótékonysági célra adományoztak.

 2. 2 Az Eiffel-toronynak egykoron felesége volt.


  Párizs népszerű turistalátványosságának egy Eija-Riitta nevű svéd nő miatt lett felesége. Eija-Riitta 1979-ben feleségül ment a berlini falhoz, majd felvette a Berliner-Mauer nevet. Ez inspirálta Erika LaBrie-t, aki három éven keresztül először udvarolt, majd hozzá is ment az Eiffel-toronyhoz és felvette az Erica Eiffel nevet. A torony előtt Erica-nak már két házassága is volt: az egyik az íjával, a másik a kardjával.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A Szabadság-szobor tökéletes görög lábakkal rendelkezik.


  Az ókori görögök és rómaiak úgy gondolták, hogy a második lábujjnak hosszabbnak kell lennie, mint a nagylábujj, ezért minden ősi szobrukat eszerint készítettek. A Szabadság-szobor bár nem ennyire ősi, mégis hasonló lábfelépítéssel rendelkezik.

 4. 4 A Kínai Nagy Fal megváltoztatta a növényzetet maga körül.


  A beporzó rovarok nem tudnak átrepülni a számukra túl magas falon, ezért a fal két oldalán genetikailag eltérő kajszi és kínai datolyapopulációk alakultak ki, noha a növényeket légvonalban csak néhány méter választja el egymástól.

 5. 5 A Hollywood felirat egy rockernek köszönhetően maradt meg.


  Az 1923-ban létrehozott ikonikus felirat 1978-ig rendesen leamortizálódott. Az egyik O betű például teljesen megsemmisült. A rockzenész Alice Cooper azonban saját pénzéből hozta helyre, majd egy nyilvános alapítványt is létrehozott annak érdekében, hogy többször ez ne történhessen meg Hollywood világhírű feliratával.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A Sagrada Familia elhúzódó építése közmondást teremtett.


  A katalán „majd, ha elkészült a Sagrada Familia” mondás kb. ugyanazt jelenti, mint nálunk a „majd, ha piros hó esik” közmondás. A székesegyház 1882 óta épül és bár már 138 éves, a befejezési ideje még előre nem látható, mivel a munka nagyon összetett és kizárólag adományokból finanszírozzák.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 A pisa ferde torony tovább süllyedt.


  A Pisai Egyetem szakértői rendszeresen vizsgálják a város nevezetességét. 2018-ban a tudósok rájöttek, hogy 1998 óta a torony 4 centiméterrel megsüllyedt, ezért a torony alatti és körüli talajt alulról megerősítették.

 8. 8 A prágai hatóságok leszedték a villanyoszlopokat a Károly-hídról.


  Bár a kerületet még 1985-ben villamosították, az utóbbi években a városvezetés úgy döntött, hogy a Károly-hídon inkább mégis visszatérnek a hagyományos gázlámpákhoz, mivel ez sokkal jobban illik a város történelmi megjelenéséhez.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
23
5 hozzászólás, 23 pont

Szólj hozzá!

5 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!