HIRDETÉS

15 hétköznapi dolog, ami óriási változáson ment át az idők során

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még csak gondolni sem mertek volna hordozható számítógépre vagy érintőképernyős telefonra. Az első számítógépek szobaméretűek voltak, a telefonok pedig táskaméretűek, arról nem is beszélve, hogy csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. De milyen változáson mentek át vajon például a kutyák vagy a csirkék? Hát a borotvák?


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most arra invitáljunk, hogy ülj be mellénk az időutazó-gépünkbe, és fedezzük fel együtt, hogy mennyit változtak a jól ismert dolgaink, mióta feltalálták vagy felfedezték őket.

 1. 1 Fürdőruha

  2b18915892922e683d5ca5439e

  Az első fürdőruhák a 18. században készültek, és semmi közük sem volt a modern bikinikhez. Ez tulajdonképpen egy ruha volt, fodrokkal, bugyival és szoknyával. Ezek a felesleges részek csak a 20. század elején kezdtek eltűnni, az általunk ismert és szeretett bikini korai változata pedig 1946-ban jelent meg.

 2. 2 Vasaló

  1edd41554c933570cec3302904

  Az első vasalókat az ókori görögök találták fel, bár ez nem igazán volt kifinomult, csak egy forró vasrúd. Maguk a vasalók először a 18. században jelentek meg, az emberek pedig szenet pakoltak a belsejükbe, ettől váltak forróvá. Egy ilyen öntöttvasból készült vasaló általában 11 kilót nyomott.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Mozi

  724a055e14ae846ae065c3fa0a

  A greenscreen technológiának és a számítógépes grafikáknak köszönhetően ma már gond nélkül készíthetünk filmet a Marson vagy egy kitalált bolygón. Az ilyen filmeken több száz emberből álló csapat dolgozik, de ez azért nem volt mindig így. Az első filmek nagyon primitívek voltak: egyszerre készültek, vágás, kamera mozgatás és világítás nélkül. Az operatőr egyúttal rendező, szerkesztő, világítótechnikus - szóval minden volt egy személyben.

 4. 4 Borotva

  b4d3eb5464b323d57b40c4406d

  A barlangrajzok alapján az első borotva valamikor az őskorban jelenhetett meg. Ez még kihegyezett állati fogakból vagy héjakból készült eszközök voltak, amiket később aztán az éles kések váltottak fel. Időszámításunk kezdetén a borotvák vasból készültek, és ez így is volt egészen a 19. század közepéig. A manapság általunk használt borotvákat csak 1970 környékén találták fel.

 5. 5 Adattárolás

  fe68f6509289d7dbdde2b3c6dc

  A modern merevlemezek több terrabájtot és információk millióit tudja tárolni. Az első adattároló eszköz ezzel szemben a mágnesszalag és a lyukkártya volt. Az első igazán elterjedt és népszerű adattároló persze aztán a hajlékonylemez lett, ez már képes volt néhány képet is tárolni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Számítógépes játékok

  290f9357c78caf20a7f64901a6

  1940-ben találták fel az első videojátékot, a Nimatron. Ennek nem volt valódi grafikája, igazából csak világító izzókból állt, ami távolról nézve olyan volt, mint egy grafika. 20 évvel később, 1961-ben jelent aztán meg a Spacewar nevű játék, amiben 2 harci űrhajóval kellett küzdeni. Ezt tekintik a ma ismert videojátékok kezdetének. Az idő múlásával azóta sok minden változott, a szakemberek megtanulták modellezni az emberi arcot, ráadásul olyan részletességgel, hogy ma már filmbe illő grafikát tudnak készíteni bármilyen videojátéknak.

 7. 7 Hordozható adattároló

  f04dc95c1ba6b7e69862282460

  Ma már egy pendrive-on vagy memóriakártyán is több adat fér el, mint 10 évvel ezelőtt egy komplett merevlemezen. Ez kényelmes, hiszen például a telefonunkba vagy a fényképezőgépünkbe dugva ezáltal szinte végtelen tárhelyet hozhatunk létre. Mielőtt azonban ez a rendelkezésünkre állt, a kamerák hátuljára egy speciális fémkazettát rögzítettek. Ez persze rendesen megemelte a kamera súlyát, ráadásul nagyon nehézkes volt miatta kézben tartani.

 8. 8 Banán

  df7ddd5a2faebbc87710ca03b2

  A banán az egyik olyan gyümölcs, ami az idő múlásával nagyon sokat változott. Az első banánt körülbelül 7000 évvel ezelőtt fedezték fel. Ez volt a musa. Ezt aztán keresztezték egy másik fajjal, a musa balbisiana-val, és ennek eredményeképpen született meg a ma ismert banánt. Szomorú, de valószínűleg már sosem fogunk eredeti banánt látni, viszont meg kell hagyni, hogy a ma ismert gyümölcs sokkal ízletesebb, mint a régi őse.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
13
24 hozzászólás, 13 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!