HIRDETÉS
Érdekességek

15 hétköznapi dolog, ami óriási változáson ment át az idők során

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még csak gondolni sem mertek volna hordozható számítógépre vagy érintőképernyős telefonra. Az első számítógépek szobaméretűek voltak, a telefonok pedig táskaméretűek, arról nem is beszélve, hogy csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. De milyen változáson mentek át vajon például a kutyák vagy a csirkék? Hát a borotvák?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most arra invitáljunk, hogy ülj be mellénk az időutazó-gépünkbe, és fedezzük fel együtt, hogy mennyit változtak a jól ismert dolgaink, mióta feltalálták vagy felfedezték őket.

  1. 1 Fürdőruha

   2b18915892922e683d5ca5439e

   Az első fürdőruhák a 18. században készültek, és semmi közük sem volt a modern bikinikhez. Ez tulajdonképpen egy ruha volt, fodrokkal, bugyival és szoknyával. Ezek a felesleges részek csak a 20. század elején kezdtek eltűnni, az általunk ismert és szeretett bikini korai változata pedig 1946-ban jelent meg.

  2. 2 Vasaló

   1edd41554c933570cec3302904

   Az első vasalókat az ókori görögök találták fel, bár ez nem igazán volt kifinomult, csak egy forró vasrúd. Maguk a vasalók először a 18. században jelentek meg, az emberek pedig szenet pakoltak a belsejükbe, ettől váltak forróvá. Egy ilyen öntöttvasból készült vasaló általában 11 kilót nyomott.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Mozi

   724a055e14ae846ae065c3fa0a

   A greenscreen technológiának és a számítógépes grafikáknak köszönhetően ma már gond nélkül készíthetünk filmet a Marson vagy egy kitalált bolygón. Az ilyen filmeken több száz emberből álló csapat dolgozik, de ez azért nem volt mindig így. Az első filmek nagyon primitívek voltak: egyszerre készültek, vágás, kamera mozgatás és világítás nélkül. Az operatőr egyúttal rendező, szerkesztő, világítótechnikus - szóval minden volt egy személyben.

  4. 4 Borotva

   b4d3eb5464b323d57b40c4406d

   A barlangrajzok alapján az első borotva valamikor az őskorban jelenhetett meg. Ez még kihegyezett állati fogakból vagy héjakból készült eszközök voltak, amiket később aztán az éles kések váltottak fel. Időszámításunk kezdetén a borotvák vasból készültek, és ez így is volt egészen a 19. század közepéig. A manapság általunk használt borotvákat csak 1970 környékén találták fel.

  5. 5 Adattárolás

   fe68f6509289d7dbdde2b3c6dc

   A modern merevlemezek több terrabájtot és információk millióit tudja tárolni. Az első adattároló eszköz ezzel szemben a mágnesszalag és a lyukkártya volt. Az első igazán elterjedt és népszerű adattároló persze aztán a hajlékonylemez lett, ez már képes volt néhány képet is tárolni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Számítógépes játékok

   290f9357c78caf20a7f64901a6

   1940-ben találták fel az első videojátékot, a Nimatron. Ennek nem volt valódi grafikája, igazából csak világító izzókból állt, ami távolról nézve olyan volt, mint egy grafika. 20 évvel később, 1961-ben jelent aztán meg a Spacewar nevű játék, amiben 2 harci űrhajóval kellett küzdeni. Ezt tekintik a ma ismert videojátékok kezdetének. Az idő múlásával azóta sok minden változott, a szakemberek megtanulták modellezni az emberi arcot, ráadásul olyan részletességgel, hogy ma már filmbe illő grafikát tudnak készíteni bármilyen videojátéknak.

  7. 7 Hordozható adattároló

   f04dc95c1ba6b7e69862282460

   Ma már egy pendrive-on vagy memóriakártyán is több adat fér el, mint 10 évvel ezelőtt egy komplett merevlemezen. Ez kényelmes, hiszen például a telefonunkba vagy a fényképezőgépünkbe dugva ezáltal szinte végtelen tárhelyet hozhatunk létre. Mielőtt azonban ez a rendelkezésünkre állt, a kamerák hátuljára egy speciális fémkazettát rögzítettek. Ez persze rendesen megemelte a kamera súlyát, ráadásul nagyon nehézkes volt miatta kézben tartani.

  8. 8 Banán

   df7ddd5a2faebbc87710ca03b2

   A banán az egyik olyan gyümölcs, ami az idő múlásával nagyon sokat változott. Az első banánt körülbelül 7000 évvel ezelőtt fedezték fel. Ez volt a musa. Ezt aztán keresztezték egy másik fajjal, a musa balbisiana-val, és ennek eredményeképpen született meg a ma ismert banánt. Szomorú, de valószínűleg már sosem fogunk eredeti banánt látni, viszont meg kell hagyni, hogy a ma ismert gyümölcs sokkal ízletesebb, mint a régi őse.

  9. 9 Babakocsi

   41b6d8546e89cdaff589ee7ec3

   Az első babakocsik csak a 18. században jelentek meg Nagy-Britanniában. Sok mindenben különböztek a ma használt babakocsiktól. A kocsikat például alapból egy ló vagy szamár húzta, és sokkal inkább hasonlított egy miniatűr lovasszekérre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Katonai álca

   c1243c517f94e8bc654093a8b9

   Az első terepruhákat a 19. század végén hozták létre, és az első világháború alatt már aktívan használták, mint katonai álcázási technika. Nem csak embereket rejtettek el így, komplett hajókat is álcáztak. A modern terepszínű ruhák már rengeteg színben és mintában léteznek, általában attól függően, hogy melyik országban használják azokat.

  11. 11 Kutya

   a0506b5948887756b0b1c53665

   A kutyatenyésztésnek köszönhetően kedvenc négylábúink szépen lassan, szinte észrevehetetlenül változtak meg az oldalunkon. A német juhászkutyák például kezdetben jóval kisebb termetűek és könnyebbek voltak, akkor még közepes méretű kutyának tartották. Ez a fajta azonban viszonylag "olcsón megúszta", számos kutyafajtánál ugyanis a tenyésztés hatására bekövetkezett testi változások komoly egészségügyi problémákat okoznak az állatoknak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Hordozható számítógép

   18bb815a2b95f6a9bf0825d30f

   Az első hordozható számítógép 1981-ben jelent meg. Csaknem 12 kg volt, és 2000 dollárba került, ami akkori áron csillagászatinak számított. 64 kb RAM volt benne, és egy 5"-os monokróm képernyő.

  13. 13 Érintőképernyő

   512bc7519daecd106e4b09b594

   Az érintőképernyőt meglepően korán, 1972-ben találták fel az Egyesült Államokban. Egy csomó 16x16-os infrasugaras elemből tevődött össze. Még ilyen kezdetleges, alacsony pontosságnál is roppant praktikus tudott lenni, és bár a ma ismert érintőképernyők csak nagyjából 10 éve jelentek meg és terjedtek el széleskörben a piacon, ettől függetlenül korábban is folyamatosan használtak ilyet, például az orvostudományban vagy az ipari szektorban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Szépségápolás

   f7b96f537d941eb3d09f8122ab

   A múlt század kozmetikai eszközei láttán sokkal inkább van olyan érzésünk, mintha épp kínoznának valakit, mintsem, hogy a szépségét ápolják. Akkoriban még nem voltak arcpakolások és maszkok. Nagyon hálásak lehetünk, hogy a modern kozmetológia ilyen óriási lépést tett előre, és ezek a hatalmas, ijesztő gépek már a múlté.

  15. 15 Csirke

   9612a35416a2f7b46a4af880e5

   A csirkék nagyot nőttek az elmúlt néhány évtized alatt, különösen a mellkasuk és a lábuk. Ennek oka valószínűleg a hormonokban és szteroidokban keresendő, melyekkel a gazdák előszeretettel vegyítik a csirketápot. A gazdák ezzel szemben azonban állítják, hogy a csirkék növekedésének oka mögött a korszerű állattenyésztés miatt feljavult egészségük áll.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

26 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Szereti ám a bikinit a rosseb! Én szívesebben hordanék olyan fürdőruhát, mint amilyenek a múlt században voltak. 
   • Lehet cikizni a másikat, következtetéseket levonni úgy hogy nem tudjátok mi a valóság! Mert könnyebb beszólni, jobb a lelketeknek. Grat grat.  
   • Á, egy másik cikkhez egyszer leírtam, hogy nem szeretem a magassarkú cipőket. Csak ennyit. Erre egy okos kielemezte, hogy akkor biztosan elhízott vagyok, nem sminkelek, és bicskával eszem a szalonnát a konyhaasztalnál, miközben a kilógó hónaljszőrömet vakargatom... (Pedig még azt se írtam le, hogy férfi vagyok-e vagy nő)
  • Akkor te biztos az a fajta vagy aki azt skandálja hogy a csontokon rágodjon a kutya 😅
  • Én nem szoktam itt kommentelni, de muszáj vagyok hozzá tenni hogy ez a mai világ, a sok ribi még élvezi is hogy alig van rajtuk valami.. Én nekem is jobban tetszenének a lányok ha nem igy járnának már az utcán is hanem normális ruci lenne rajtuk, pedig csak 20 éves leszek ..
   • Pontosan 👍 így van sajnos nem tudnak már mit csinálni magukkal a sok smink 💄 undorító 🤢 világban élünk ❗ Az biztos régi dolgok jobbak voltak és a régi nők 👯 szebbek is voltak mint most Hányinger a világ 🌏 👌 sajnos sajnálni tudom az embereket
   • Tizenéves lányként én ezt kicsit másképp élem meg. A lényeg, hogyha nem öltözöl rib*ncosan már egyből nem fognak felfigyelni rád a fiúk, vagy éppen eldobnak egy ribiért (tapasztalat) amúgy tisztelet a kivételnek, bár már egyre kevesebb...
 • 7. Itt van némi félreértés. Az ilyen fémkazettákba hosszabb film fért, mint a normál 24 vagy 36-os tekercsekbe, ezért több képet lehetett velük készíteni. De más adat tárolására nem voltak alkalmasak!
 • Mi az hogy olcsón megúszta? A német juhász??? Öreg korukra járni se tudnak, mert annyira túltenyésztették őket, hogy ilyen lecsapott fenekük legyen. Aki mellett élt már német juhász az tudja miről beszélek, de aki mellett nem, az ne mondjon már baromságot, légy szíves!
  • Laikus vagyok, csak kérdezem, mert nem értem. Mire jó a lecsapott fenék? Szebb forma volt a régi, vagy nem a szépség itt a lényeg? 
   • Szerinted ha valaki szèp de nem tud jàrni az ugy rendben van? Most laikus vagy vagy sem de gondold màr vègig 
   • Ezt irta: szebb forma volt a régi........ Értő olvasás! 
   • A kedves tenyésztőket kérdezd. Ha értelmes választ tudnak adni akkor nagyon csodálkozni fogok. 
 • 5. A lyukkártya inkább beviteli eszköz volt, mintsem tároló. A szöveg hajlékonylemezt (floppyt) említ viszont a képen merevlemez látható.
  • Volt lyukkártya készítő és volt lyukkártya olvasó. A készítővel vitték fel rá az adatokat, tehát az is egyfajta tároló.
 • Honnnnnan tudod, hogy a régi banán kevésbé ízletes mint az új hmmm? Adjmá nekem is olyan régit. megkóstolnám
 • A "régi" németjuhászok sokkal szebbek. Nem értem miért kellett így el rontani a külsejüket
 • "Ennek oka valószínűleg a hormonokban és szteroidokban keresendő, melyekkel a gazdák előszeretettel vegyítik a csirketápot. "Ne haragudjatok meg ezért a kommentért, de az any.tok p.csája!Szelekció? Céltudatos tenyésztés? A kutyás résznél azt mondtátok, hogy lehetséges, de a csirkénél már csak szteroiddal és hormonnal lehet?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.