14 tény Bhutánról – az országról, ahol nincsenek hajléktalanok és az orvosi ellátás ingyenes

Ez az India és Kína között található titokzatos, ugyanakkor festői kis ország egészen 1974-ig nem fogadott turistákat. Ma már bárki ellátogathat Bhutánba, ám sok formalitásnak kell megfelelnie, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénz szükséges hozzá. Bár az ország királya megnyitotta a kaput a turisták előtt, mégis minden lehetséges módon igyekszik megvédeni országát a turisták megszállásától.


 1. 8 Gasztronómia.


  Bhután lakosságának túlnyomó része buddhista. Mivel ez a vallás teljes tiszteletet tanúsít az állatvilág iránt, ezért az országban nagyon népszerű a vegetarianizmus. Nem meglepő módon egyébként minden ételük alapja a rizs. 

  A teázásnak külön kultúrája és hagyományai vannak az országban: a bhutániak sóval, csipetnyi borssal és egy kanál vajjal isszák a teát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 9 Komplikált turizmus.


  Bár mint azt már korábban említettük, Bhután királya megnyitotta az országhatárokat a turisták számára, mégsem engedi, hogy elárasszák országát a nagyvilágból érkező kíváncsi látogatók. Bhutánba csak és kizárólag turisztikai csoportokon keresztül lehet bejutni, ráadásul minden dokumentumot és vízumot egyetlen, az állam által kijelölt cég kezeli. A belépési engedély megszerzéséhez minden költséget előre kell megfizetni: repülőjegy, szálloda, díjak és jutalékok, vízum, biztosítás, stb.

  Az országon belüli utazás csak az utazásszervező segítségével lehetséges – nem szállhatunk buszra és utazhatunk el oda, ahová kedvünk tartja. Bhután ettől függetlenül számos programmal várja a turistákat, aminek a napi díja átlagosan 250 dollárba kerül.

  Az ország területén egyébként csak egy légitársaság működik, ez bonyolít le minden szállítást. A szállodai szobák árait az állam állapítja meg, és csak úgy mint a világ más pontjain, itt is válogathatunk az egyszerű, szerény szállodai szobák és az 5 csillagos kiszolgálás között. 

 3. 10 A tulajdon öröklésének hagyománya.


  Bhutánban tisztelik és nagyra becsülik a nőket. Ennek egyik legkézenfekvőbb bizonyítéka az ország sajátos öröklés-politikája. Más országoktól eltérően itt az elhunyt személyek tulajdonai nem annak fiára, hanem legidősebb lányára szállnak át. Ez általában a házat, a szarvasmarhát vagy a földet jelenti.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 11 Az ökológia mindennél fontosabb.


  Az egész világon népszerű jelenséggé vált a termékek „bio” megjelölése. Bhutánban nincs ilyen probléma: a vegyi műtrágyák behozatala és használata például szigorúan tilos, ezért az országban termesztett termékek teljesen természetesek.

 5. 12 Esküvői hagyományok.


  Bhutánban tilos külföldiekkel házasodni. A király sok erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy megőrizze országának identitását és elszigeteltségét.

  Az esküvői szertartásokat szerzetesek vezetik, akik mantrákat olvasnak. Úgy tartják, hogy ezáltal lehetővé válik a fiatalok számára, hogy lelkileg is egyesüljenek. Az isteneknek italokat ajánlanak fel és az ifjú házaspár is egy közös pohárból történő ivással pecsételi meg a szertartást.

  Csak az esküvői szertartás minden lépésének lebonyolítása után lehet egy párt családnak tekinteni. A házastársak egyébként általában egy fedél alatt élnek, de előfordul, hogyha a férfiak elég pénzt keresnek, akkor külön lakásba költöznek a feleségüktől – ez ott teljesen elfogadott és bevett szokás.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 13 Közlekedés.


  Bhután fővárosában egyetlen közlekedési lámpa sem található. Ez nem probléma és nem zavarja a közrendet. A rendőrök kézjelzésekkel vagy útburkolati jelek segítségével irányítják a forgalmat.

 7. 14 Mézeskalács-házak a valóságban.


  A bhutáni lakosok szeretik festegetni és különböző mintákkal díszíteni otthonaikat. Elsősorban madarak, állatok és egyéb motívumok segítségével, amitől nagyon színesek és ünnepiek az ottani épületek.

  Egy hagyományos ház egyébként egy 3 emeletes kis épület. Az alsó szint a szarvasmarhák számára van fenntartva, a másodikon a nappali található, a harmadikon pedig a szénát szárítják és tárolják.

  A sok szigorú szabály és tilalom ellenére Bhutánban nagyon boldog, mosolygós emberekkel találkozhatunk, nem meglepő módon pedig a turisták is egyre kíváncsibbak erre a titokzatos, elszigetelt kis országra.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
22
19 hozzászólás, 22 pont

Szólj hozzá!

19 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Valószínú,hogy,Bhutánban a politikai-gazdasági-média-pénzügyi elit bhutani,és lelkében nem más identitású,és ezért bhutáni ellenes.Ha az országnak vannak kizsarolható-felélhető-letarolható gazdasági-erkölcsi-lelki értékei,akkor már valószínűleg készen állnak a tervek ezek privatizálására(kifosztására,modernizálására,demokratizálására.)A televíziózás bevezetése mérföldkő a társadalom szerves szerkezetének szétzilálásához,az emberi kapcsolatok kiüresítéséhez,elsivárosításához,ami feltétele annak,hogy a bhutáni vezetés alól kiközömbösödjön a saját népe,és egy királyt már könnyű egy agymosott,nyugaton nevelkedett utódra lecserélni.
  • Miért kell mindent elrontani ? Pesszimista, ferde látásmód. Végre valahol rend van/lenne/.
  • Mi már hál Istennek eljutottunk arra a pontra, hogy nem nézünk tévét. Csongornak igaza van.
  • teljesen igazad vana japánok egyébkent hasonlóan védik az önállóságukatOtt muzulmán iszlám soha nem telepedhet le.
 • AZT GONDOLNI ...Csak tudatlanság miatt lehet azt gondolni bután,Boldog ország nem létezet, olyan mint Bhután!Mert ilyen ország létezik, a népe pedig boldog!Orvoshoz ha fordul a beteg választhat gyógymódot!Hol a dohány füstből, mi halálos mert rákkeltő,Jövedéket nem remélhet nemzeti kereskedő!Miniszterek a boldogságot mint a GDP-t mérik,A hajléktalant a hatalmon lévők szánják és segítik.(CsaK.L.)Elolvasva a cikket, ez született belőle. 😉
 • Néhány kiigazítás: 1) Nincs boldogság minisztérium, de van Bruttó Nemzeti Boldogság Bizottság a fontos nagyberuházások eldöntésére.2) A legtöbb lakos, ideértve a buddhista szerzeteseket, nem vega. 3) A házasság egyáltalán nem fontos ünnep. Szemben a halállal. Több infó: http://www.bhutankonyv.hu
   • Ehhez olvasd el a Világbéke ézrend című írást, a netről ingyen letölthető!Az ember kezdetben nem volt húsevő és csak csellel lett rászedve a húsevésre de ez már ugye oly régi szokásdá lett hogy hihetetlennek tűnik hogy valaha is húsmentesen étkezett!Egy boldog országban miért ne lehetnpnek az állatok is boldogoj, miért kellene nekik félni szemvedni amiatt hogy egyébként boldog emberek húst akarnának enni?! Nem fér össze a két dolog! Ennyire egyszerű!Boldog országban nincs erőszak, nincs hamiskodás! Remélem hogy ott a tv műsorok se lesznek olyanokká amik tönkretehetik a társadal8m boldogságát, a külföldi csatornák pedig jobb ha tiltva lesznek és csak tudományos és  hivatal8s műsorok lesznek és semmi olyan ami megrontaná őket.
 • .....az mit jelent,miféle fogalmazás,hogy a    "lakosok    szellemi    világa"Úr   Isten    ezt ki   csinálta???????????
 • ha mindenki nagyon boldog és elégedett,miért van a külömböző színű sálak viselése...
  • Ha szerinted a marhák csak ennivalónak jók, akkor te vagy nagyon fiatal vagy még, vagy nagyon pesti. :DDD
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!