HIRDETÉS

14 népszerű fotó, amiről kiderült, hogy csak ügyes hamisítvány

Az interneten olyan sok szórakoztató vagy éppen lenyűgöző fotót láthatunk, hogy legtöbbször már meg sem fordul a fejünkben annak a lehetősége, hogy nem is a valóságot, hanem csak egy ügyesen kivitelezett fotómanipulációt láthatunk. Pedig nem ártana, hiszen a Photoshop-mesterek előszeretettel járatják a bolondját az internetezőkkel, épp úgy, ahogy azt az alábbi képek esetében is tették.


 1. 1 Mesébe illő lila erdő Skóciában.


  Ezzel a névvel jelent meg az interneten néhány évvel ezelőtt a jobb oldali képen látható természeti csoda, melyről azóta kiderült, hogy egyáltalán nem is lila, de ami még jobb: nem is Skóciában, hanem Új-Zélandon található.

 2. 2 Csillag és félhold alakú sziget.


  A hawaiin található Molokini-szigetről terjedt el ez a népszerű fotó nem is olyan régen az interneten, ám hogy ne érje meglepetésként a sebtiben odautazó turistákat, jó ha tisztában vagyunk vele: bár a sziget tényleg félhold alakú, nincs csillag a közepén.

 3. 3 Egy csepp tengervíz, 25x nagyításban.


  Ez a fotó szintén vírusként terjedt a neten néhány évvel ezelőtt, azt hirdetve, hogy ennyi féle mikroorganizmus és plankton található egyetlen csepp tengervízben. Ez azonban badarság, a kép egy megszűrt, Petri-csészében összegyűjtött koncentrátum nagyítását tartalmazza, a valóságban több száz vagy akár ezer liter tengervíz kellene ahhoz, hogy ennyi mikroorganizmust gyűjtsünk össze belőle.

 4. 4 Pulton ülő béka-lány.


  Mindenkit – köztük minket is itt a Liked.hu-nál – meglepett anno a képen látható lány hajlékonysága és vicces pofátlansága, miközben béka módjára üldögél az őt kiszolgáló ügyintéző ablakánál, ám mint sok más fotóról, azóta erről is kiderült, hogy csak egy jól megszerkesztett átverés és a lány valójában csak az egyik lábát tette fel a pultra.

 5. 5 Víz alatti jéghegy.


  Ezt a jéghegyről készült népszerű fotó olyan lélegzetelállító volt, hogy sokan háttérképnek állítottuk annak idején. Azóta a kép készítője, Ralph Clevenger lerántotta a titkát: a kép 4 különálló képből lett összemontírozva, a víz alatt látható jéghegy pedig nem más, mint egy sima víz feletti jéghegy, megfordítva és megszerkesztve.

 6. 6 Hurrikán utáni cápa, a texasi Houston-autópályán.


  Nem volt ilyen, valaki erről a képről lopta le és rakta át a cápát a texasi autópályán készült képre:

  Capa-foto.jpg

 7. 7 4 éves kisfiú védi a kishúgát egy nepáli földrengés után.


  Ez a fotó a 2015. április 25-ei nepáli földrengés után lett felkapott, mondván, hogy egy kishúgát védelmező 4 éves kisfiút ábrázol. A valóságban azonban a kép 2007-ben készült, Vietnámban. A fénykép készítője, Na Son Nguyen a BBC-nek azt is elmondta, hogy a kislány megijedt valamitől, a bátyja pedig ekkor sietett a segítségére.

  A kép azóta a szíriai háború és sok más egyéb katasztrófa idején is időről-időre előkerült, ám nem árt, ha tudjuk róla a valódi igazságot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!