HIRDETÉS

14 izgalmas érdekesség, amit a National Geographic műsorokból tanult meg a világ

Mivel díszítették az egyiptomi piramisok tetejét? Hogyan készíthetünk speciális izlandi vulkáni kenyeret? Milyen körülmények szükségesek az egyik legritkább természeti jelenség, a kereszthullámok létrejöttéhez? Ezek mind-mind olyan dolgok, melyekre normális esetben valószínűleg sohasem kaphattunk volna választ.


HIRDETÉS

Legalábbis, ha nem kalandozik el a televíziónk a National Geographic műsorai felé, ahol időről-időre ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességekről szerezhetünk tudomást.

 1. 1 Ez az egyik egyiptomi piramis csúcsa.


  A Benben követ (i.e. 1840 körül készült) a Phoenix-templom ásatásai közben fedezték fel. Az ősi egyiptomiak szentül hittek benne, hogy a kő képes feltámasztani a halottakat. A tudósok feltételezései szerint a Dashúrban található III. Amenemhat fáraó tiszteletére épített piramis tetejét díszítette.

  A következő felirat olvasható rajta:
  "Nyisd ki az arcodat a királynak,
  hogy láthassa a horizont uralmát,
  hogy át tudjon menni az égen,
  mert fel fogsz emelkedni,
  mint egy nagy Isten,
  az idők Ura, örök életű csillag ..." 

 2. 2 Ha egy kanárit pirospaprikával etetünk, piros színűvé változik.


  A kanárik tolla speciális pigmenteket tartalmaz, ami így sok más egyéb mellett, még a napfény hatására is képes színt váltani. A piros paprika hatására azonban még ennél is drasztikusabb a helyzet, a segítségével ugyanis az egész madár piros színűvé változik. A paprika egyébként nem ártalmas a madarakra nézve, ráadásul számtalan vitamint is tartalmaz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A Vatikánban volt egy zenei mű, amit évente egyszer adtak elő és nem volt szabad lemásolni.


  Gregorio Allegri komponálta a Misererét, vagy teljes címmel, Miserere mei, Deust, amely az 50. (más számozással 51.) zsoltár, vagyis az egyik bűnbánati zsoltár legnépszerűbb megzenésített változata. Évente egyszer adták elő a Vatikánban és mindent megtettek annak érdekében, hogy sehol máshol ne lehessen hallani ezt a művet.

  Akkor jött a képbe a 14 éves Mozart, aki bár csak egyszer hallotta a művet, fejből lejegyezte azt és közkincsé tette a világ számára. Mikor a Vatikán tudomására jutott, hogy valaki hallás alapján lejegyezte ezt a művet, XIV. Kelemen pápa Aranysarkantyú-renddel tüntette ki Mozartot.

 4. 4 Ritka és gyönyörű természeti jelenség: kereszthullámok.


  A kereszthullámok rendkívül gyönyörű és ritka jelenségek, melyek akkor jönnek létre, amikor a két eltérő hullámrendszer jelenik meg a tengeren. Az egyik típusú hullámot ilyenkor a szél, a másikat pedig a tenger természetes hatása okozza. A látványos jelenség rendkívül veszélyes, a hajókat ugyanis könnyen felboríthatja, míg a vízben tartózkodó embereket megfullaszthatja.

 5. 5 Tutanhamon aranymaszkjának szakálla letört egy 2014-es múzeumi takarítás közben.


  Tutanhamon fáraó maszkja Egyiptom egyik legismertebb szimbóluma, nem mellesleg pedig az emberi civilizáció 10 szimbólumának egyike. A maszkot 1922-ben találták meg és túlélte az összes háborút és forradalmat, majd 2014-ben egy ügyetlen múzeumi munkatárs egyszerűen letörte a szakállát takarítás közben. A szakállat ezután még epoxi ragasztóval meg is próbálták visszaragasztani, ám ez csak még több kárt okozott a műtárgyon. Meglepő módon a csalást csak 2016-ban leplezték le, akkor viszont megrázta a történészeket a felfedezés.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A telipogon diabolicus nevű orchideát az "ördög orchideájaként" szokták hívni, nem is véletlenül.


  A telipogon diabolicus névre keresztelt orchidea a kolumbiai erdőkben él, és az különbözteti meg a több orchideától, hogy virága közepén egy démoni alakhoz hasonlító szörnyeteg található. Ez a növény olyan különleges körülmények között képes csak teremni, hogy a Vörös könyvbe is felvették a kihalással fenyegetett növények közé.

 7. 7 Bizonyos körülmények között színtelen szivárványok jelennek meg az égen.


  Ezt a jelenséget ködszivárványnak hívjuk. Csak akkor jön létre ilyen, ha nagyon apró vízcseppek vannak a légkörben, a nap pedig megvilágítja ezeket. Külön érdekessége, hogy ez a jelenség akár éjszaka is létrejöhet, erős holdfény idején. Ezt a jelenséget azonban már holdszivárványnak hívjuk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
5 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 9. Ehhez nem kellett az oroszoknál lenni. Nálunk is előfordult, hogy valaki Pentelén született, Sztálinvárosban járt iskolába és Dunaújvárosban dolgozott, miközben el sem ment a városból.
 • A 9-hez egy régi vicc: Az öreg bácsit az életéről kérdezik.- Az Osztrák-Magyar Monarchiában születtem - kezdi a bácsi. - Amikor felnőttem, dolgoztam a Csehszlovák Köztársaságban, később saját kis üzletem is lett Magyarországon, végül alkalmazottként mentem nyugdíjba a Szovjetunióban... - Maga aztán sokat utazott, bácsi! - Én? Én egész életemben ki sem mozdultam Munkácsról.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!