HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

14 hétköznapi dolog, amit egyetlen céllal találtak ki: hogy még több pénzt szedjenek ki belőlünk

Ezért van az, hogy az amerikaiak ma a palacsintát is szalonnával eszik.

  A marketingesek mindig a tömeges pszichológia segítségével, a vásárlók „fájdalompontjait” keresve igyekeznek keresletet teremteni a bizonyos áruk és szolgáltatások iránt. Miért érezzük magunkat olyan rosszul, amikor vásárlás nélkül hagyunk el egy boltot? Miért gondoljuk olyan ízletesnek a reggeli rántotta mellé felszolgált szalonnát? Valójában ez mind-mind a történelem legtehetségesebb marketingszakembereinek munkája eredménye.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 14 dolgot gyűjtöttünk össze marketingtörténelemből, amiket csak és kizárólag azzal a céllal hoztak létre a cégek, hogy egy kicsit még jobban megkopasszák vele az embereket. Némelyik ilyen terméknek ráadásil annyira erős volt a pszichológiai marketingje, hogy ma már elképzelhetetlen nélküle az életünk.

  1 Bevásárlóközpontok

  vásárlás
  © Rene Vincent / Wikimedia Commons  

  Az első bevásárlóközpont a francia vállalkozónak, Aristide Boucicault-nak köszönhetően született meg. Ő volt az, aki megnyitotta a világ első Au Bon Marche áruházát – a neve szó szerint azt jelentette, hogy „jó áron”. Ő volt az első, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy a különböző kategóriájú termékeket egy üzletben egyesítsék: az esernyőtől a csipkés bugyiig, a matracoktól a gyerekjátékokig. Íme néhány további újítás, amelyet a francia vállalkozó alkalmazott először:

  • Az ő áruháza volt az első, ahol a vásárlók visszaküldhették a hibás termékeket.
  • Kigondolta a „tökéletes vásárlás” útvonalát, és ennek megfelelően helyezte el a termékeket az üzlet különböző részein.
  • Az áruházban volt egy társalgó a férfiak számára, akik a feleségeikre vártak.
  • Boucicault volt az első, aki előrukkolt a szezonális- és katalógusértékesítéssel.

  A siker kulcsa mégis talán az volt, hogy a széles választéknak köszönhetően az eladási árrést 40%-ról 20%-ra tudták csökkenteni, ráadásul rögzített árakkal dolgoztak, amiknek köszönhetően az emberek olyan árukat is megengedhettek maguknak, amikről korábban csak álmodtak.

  2 Káprázatos mosoly

  A 20. századig a szájhigiénia nem társult vakítóan fehér fogakkal. A fogkrémek eladása így nagyban függött attól, hogy az adott területen az emberek mennyien és milyen gyakran mossák a fogukat. Az az elterjedt nézet, miszerint naponta legalább kétszer kell fogatmosni és félévente fogorvoshoz járni, a 20. századi marketingmesternek, Claude Hopkins-nak volt köszönhető, aki a reklámokban ezzel a szöveggel adta el a Pepsodent fogkrémet az amerikai közönségnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Friss lehelet

  ,,Nem tudhatod, hogy kivel fogsz találkozni az elkövetkezendő 10 percben, szóval mindig légy biztos benne, hogy friss a leheleted!”

  A népszerű Listerine szájvizet a 19. század végén találták fel, mint erős baktériumölő hatású fertőtlenítőszert. A cég azonban hamarosan úgy döntött, hogy megpróbálja bevezetni a terméket az emberek hétköznapi rutinjába. Ez azonban nem volt egyszerű. A leleményes marketingeseknek köszönhetően azonban a Listerine végül széles körben ismertté vált, mivel azzal az üzenettel adták el a terméket, hogy a rossz szájszag könnyedén tönkreteheti a magánéletet és megnehezíti a mindennapi kommunikációt.

  4 Sima hónalj és lábak

  A viktoriánus korban senki sem gondolta, hogy a nőknek szőrteleníteniük kéne, mivel a ruhák annyira nagyok és zártak voltak, hogy csak a kezük és az arcuk látszódott ki belőle. Amikor azonban a 20. század elején divatba jöttek a lábakat és karokat szabadon hagyó ruhák, a Gillette bemutatta az első női borotvát, mint a hölgyek számára nélkülözhetetlen eszközt, ami megoldja a „hónalj kínos problémáját”.

  5 Izzadásgátló szer

  izzadásgátló
  © Wikimedia Commons  

  ,,A női kéz hajlatában: őszinte vita egy túl gyakran került témáról.”

  Az, hogy az emberi verejték szaga kellemetlen, egészen a 20. századig nem jutott eszébe senkinek. Az emberek régen egyszerűen megfürödtek vagy parfümöt használtak, hogy elnyomják ezeket a szagokat. Éppen ezért, amikor Edna Murphey előállt az izzadásgátló gondolatával, először senki sem értette, hogy miért. Végső elkeseredésében az üzletasszony a J. Walter Thompson reklámügynökséghez fordult, hogy a segítségükkel kiderítse, miért nem vesz senki dezodort. A válasz egyszerű volt: nem volt rájuk szükség.

  Az üzletasszony ezután taktikát váltott, és a reklámügynökséggel közösen ráállt arra, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy az izzadás bizony szégyenletes dolog. Az első ilyen hirdetés 1919-ben jelent meg a Ladies’ Home Journalban (fenti kép) és olyan felháborító volt akkoriban, hogy az emberek tömegesen kezdtek leiratkozni a magazinról. Az Odorono dezodorgyártó cég eladásai azonban még ugyanebben az évben 112%-kal nőttek, és a cég reklámjainak hatására nem sokkal később már az egész világon úgy gondolták, hogy izzadni gusztustalan dolog.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Egy pohár narancslé

  pohár narancslé
  © Pixabay / Pexels  

  A reggelente egy pohár friss narancslé leginkább az Egyesült Államokban hagyomány, és nem véletlenül. Minden az 1908-as narancsbőséggel kezdődött, amikor a Sunkist cég csődbe ment volna, ha nem fordul a Lord & Thomas reklámügynökséghez, ahol akkoriban Claude Hopkins dolgozott. A tehetséges marketinges kitalálta, hogy a narancsok mellett a cég áruljon saját márkás facsarót is, és terjessze el az emberek között, hogy mennyire jót tesz egy pohár frissen facsart narancslé reggelente.

  7 Hajfesték

  Does She Or Doesn't She?

  1956-ban a Clairol bemutatta Amerika első, otthon is használható Miss Clairol hajfestékét. Akkoriban még úgy tartották, hogy a jól nevelt nők nem festik a hajukat, maximum a színésznők és bohém életet élő nők éltek ezzel.

  A cég ezért a Foote, Cone & Belding ügynökséghez fordult. Shirley Polikoff, a cég egyetlen női marketingese megalkotta a legendás szöveget: „Does she…or doesn’t she?” (nagyjából: „Színésznő…vagy sem?”), természetesen a márka által gyártott hajfestékek színeire összpontosítva. 6 évvel később már az amerikai felnőtt nők 70%-a festette a haját, a cég eladásai pedig példátlan méreteket értek el.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  8 Szalonna reggelire

  Szalonna reggelire
  © Thought Catalog / Pexels

  A szalonna sem volt mindig az amerikai reggeli része. Sőt, egészen a 20. századig az amerikaiak főként zabkását ettek reggelire, egészen addig, mígnem az egyik szalonnagyártó cég az akkori idők egyik legjobb PR-szakemberéhez, Sigmund Freaud unokaöccséhez nem fordult. Edward Bernays előszeretettel tanulmányozta nagybátyja munkáit, ezért sokat tudott a tömegpszichológiáról, illetve a rejtett meggyőzésről is.

  A marketingszakember kitalálta, hogyan lehet fellendíteni a szalonnagyártó cég eladásait: olyan színben kell feltüntetni a szalonnát, mintha az a reggeli elengedhetetlen része lenne. Ehhez Edward több ezer orvost keresett meg, akikkel leszerződött, hogy rádióadásokban és újságokban terjesszék, mennyire egészséges és fontos a reggeli mellé fogyasztott szalonna. Nem sokkal később minden amerikai meg volt arról győződve, hogy a szalonna a legfontosabb étel reggelire, és ennek köszönhető az, hogy manapság is a tojástól kezdve az avokádón át még a palacsinta mellé is ezt fogyasztják.

  9 Mikulás és a Coca-Cola

  Coca-Cola Santa 1931

  Emlékszel az ikonikus Coca-Cola reklámra a nagy piros teherautóval és a színes fényekkel és a kövér nagyszakállú Télapóval? Hiszed vagy sem, a Coca-Cola cég terjesztette el, hogy a manapság ismert Télapó kinézetét, vagyis a fehér szakállas, piros kabátos duci öregurat.

  A dizájnt Haddon Sundblom művész készítette egy 1931-es ünnepi Coca-Cola reklámhoz. Előtte a Mikulást mindig zöld ruhában ábrázolták, hétköznapi testi jellemzőkkel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 Hollywood mint „álomgyár”

  Hollywood felirat
  © Thomas Wolf / Wikimedia Commons  

  A híres Hollywood felirat, amely mára az amerikai álom, hírnév és siker szimbólumává vált, eredetileg a Los Angeles-i Hollywood negyed feletti dombokra épült új lakónegyedek reklámja volt. Az eredeti tervek szerint a reklám másfél évig állt volna, de a hatalmas tábla (mindegyik betű 15 méter magas és 9 méter széles) a mozi virágkorának köszönhetően az amerikai álomgyár egyik jelképévé vált, így hát úgy döntöttek, hogy állni hagyják.

  A táblát azóta nem egyszer megrongálták, és politikai, társadalmi, illetve reklámkampányok akaratlan résztvevője lett, sőt, 1978-ban teljesen le is cserélték.

  11 Tupperware ételhordók

  Élelmiszergyártók
  © Floridai Állami Könyvtár és Levéltár / Wikimedia Commons  

  Earl Tupper vegyész, tudós és feltaláló egyedülálló módszert dolgozott ki a polimer műanyag előállítására, melynek köszönhetően 1946-ban bemutatta a társadalomnak a „csodatálat” – egy műanyag tálat légmentesen záródó fedéllel, mely lehetővé tette, hogy az élelmiszer hosszabb ideig friss maradjon. Eleinte nem ment túl jól a Tupperware termékek értékesítése, de 2 évvel később a vállalkozó elkezdett termékbemutatókkal egybekötött partikat szervezni, amiken keresztül háziasszonyoknak népszerűsítette a termékeket. Az innovatív marketingmódszernek köszönhetően az eladások rövid időn belül a többszörösére növekedtek.

  12 Volkswagen hirdetés Amerikában

  1966 Volkswagen "Skin Deep"

  ,,Csak kívülről csúnya.”

  A múlt század 60-as éveiben a Volkswagen Beetle amerikai népszerűsítésére létrehoztak egy legendás reklámkampányt, amiről Joe Marcantonio brit rendező még egy 18 perces dokumentumfilmet is készített. Az 1930-as években Adolf Hitler javaslatára kifejezetten a német munkásosztály számára tervezték ezt az autót, amit érthető módon nem volt könnyű népszerűsíteni a nácik ellen harcoló Amerikában. A feladat nehéz volt: a fényűző, nagy, extravagáns kialakítású autókhoz szokott amerikaiaknak, egy apró autót kellett eladni, melynek a kinézete 30 éve változatlan.

  A népszerűsítést végző reklámügynökség ezért stratégiát váltott és az őszinteség mezejére lépett, megfelelő humorral fűszerezve. A Bogár előnyeit elkezdték humoros oldalról megközelíteni és eladni az embereknek. Például: ,,Ha kifogy a benzin, ezt az autót akár könnyedén haza is tolhatod.” Vagy: ,,3000 dollárért vehetsz egy nagy amerikai autót, vagy egy kis Volkswagent, egy hűtőt, 2 tévét, mosógépet és zenelejátszót is ugyanennyiért. A Volkswagen reklámkampánya igazi áttörést hozott a maga idejében, és minden reklámra hatással volt, hiszen bebizonyították, hogy nem kell mindig pofátlanul kirívónak és „prémiumnak” feltüntetni a különféle termékeket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  13 Aranyos üdvözlő- és képeslapok

  Üdvözlőlapok
  © sydney Rae / Unsplash

  Az ok, amiért ma is képeslapokat és üdvözlőkártyákat adunk egymásnak okkal vagy ok nélkül Joyce Hallnak köszönhető, aki 1910-ben kezdett el képeslapokat árusítani. Idővel két nővére is csatlakozott a céghez, ami nagyon jól ment ekkoriban. Észrevették azonban, hogy az üdvözlőlapok jobban fogynak, ha bizonyos ünnepekhez és témakörökhöz társítják. Hamarosan a kártyákat már borítékokkal együtt árusították.

  Ugyanez a cég találta fel (akaratlanul) a színes csomagolópapírt, mivel a nagy kereslet miatt elfogytak a fehér borítékok, és ezért színes, témához illő ünnepi borítékokat kezdtek hajtogatni. Az embereknek annyira tetszettek ezek a dekoratív csomagolások, hogy a cég nevét Hallmark névre változtatták és nem sokkal később a lapok és kártyák mellett már ünnepi csomagolópapírt is gyártottak. A cég a mai napig virágzik és azon túl, hogy alapjaiban reformálta meg az ajándékozási szokásokat, a 90-es években még egy külön tévécsatornát is indított, mely családi szabadidős programokra specializálódott.

  14 Modern cigaretta

  Cigaretta
  © Brendan Stephens / Unsplash

  A tömeges dohányzás egy konkrét személlyel kezdődött – az amerikai James Buchanan Duke-kal, más néven Buck Duke-kal, aki nemcsak a modern cigarettákat, hanem a reklámozásukra vonatkozó stratégiát is megalkotta. 1880-ban, 24 éves korában kezdett el Duke cigarettát gyártani. 2 év elteltével egy fiatal mérnökkel kezdett együtt dolgozni, James Bonsack-kel, aki feltalálta a dohánytermékek előállításának gépesített eljárását. Az új gép napi 120 000 cigarettát gyártott, sokkal többet, mint amennyit Duke el tudott adni. Ki kellett hát találnunk, hogyan lehet kitágítani a piacot.

  A férfi versenyeket kezdett szponzorálni, szépségversenyeken osztogatta a termékeit és a leghíresebb magazinokban hirdetett. Ahogy az várható volt, az embereknek tetszeni kezdett a termék. *javítva Modernebb és higiénikusabb volt, mint a régóta használt szivarok.

  Duke egy másik lehetőséget is látott a cigarettában: olyan helyeken is használható volt, ahol a pipázás és a szivarozás nem volt megengedett, például éttermekben és szalonokban. A cigarettát könnyű volt meggyújtani és nagyszerűen alkalmazkodott a modern nagyvárosok kávészüneteihez. Kezdetben a dohánytermékeket egyébként a megfázás és a tuberkulózis gyógymódjaként is népszerűsítették, és 1906-ig még a gyógyászati enciklopédiában is megtalálhatók voltak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "az embereknek kezdeni tetszett a termék", eltartott egy fél percbe, mire leesett, mi nem stimmel ezzel a mondattal. xD
  • szerző 135,842
   Első reakcióDivatdiktátorHeadlinerSorozatlövőGIF-KirályBest-SellerCukipofaNetkukacKiemelt felhasználó20 hozzászólásBeszélgetésindítóElső hozzászólásElső bejegyzésÖregmotorosFigyelemelterelőKulcsjátékosPosztnindzsaIgazságosztóKvízmesterTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásAlkotóBejegyzéskészítőCsapatjátékosKvízmesterBestseller íróMozinézőTizedik szavazatSzázszorszép100. oldalSzavazatszámláló
   Most nagyon jót nevettem. :D Javítottam!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.