HIRDETÉS

14 érdekes tény azoknak, akik azt hitték, hogy már mindent tudnak a világról

Milyen állatnak van kék színű vére és hogyan hasznosíthatjuk a mindennapokban? Mi az az ultratiszta víz és mi történik velünk, ha megisszuk? Hol van a legcsendesebb hely a Földön? Mi értelmük van a zenei skálát jelölő alaphangoknak?!


HIRDETÉS

Az alábbi cikkben ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre segítünk most választ találni.

 1. 1 A zenei skálát jelölő alaphangok nem csak értelmetlen betűk - ezek rövidítések.


  A zenei jelölések rendszerét először Arezzói Guidó (990-1050) kezdte el használni, aki a himnusz sorainak kezdő szótagjait emelte ki, hogy az énekesek könnyebben megjegyezhessék azt.

 2. 2 Erzsébet királynőnek van egy pánikgomb a táskájában.


  Amikor a királynőnek segítségre van szüksége ahhoz, hogy gyorsan, de mégis tapintatosan szakítson meg egy beszélgetést valakivel, akkor a táskájában lapuló „pánikgombhoz” fordul. A gomb jelet küld az asszisztenseknek, akik közbeavatkoznak, és elhívják a királynőt, mintha fontos dolga lenne.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Legalább három ember még mindig vastüdővel él a Földön.


  Azért mondjuk, hogy „még mindig”, mert ezt a technológiát már 60 éve nem használják. A „vastüdő” valójában egy kb. 300 kilogrammos fém kapszula, ami nyomást gyakorol a testre, és segít a légzési nehézségekkel küzdő embereken. A képen látható férfi 1952-ben betegedett meg - 6 éves korában - és azóta ebben a kapszulában él.

 4. 4 A lakosság számához arányosítva Fehéroroszországot érte a legnagyobb veszteség a második világháború alatt.


  A teljes lakosság negyede (minden negyedik ember!) elhunyt a háborúban.

 5. 5 Nem, nem egy okostelefon-chip látható az alábbi képen, ez a Chilében található Salar de Atacama sósivatagról készült műholdkép.


  Bár igaz ami igaz, van köze az okostelefonokhoz, mivel a teljes világ lítiumtartalékának 27%-a itt található, ami – többek között például – az okostelefonok akkumulátorának gyártásához szükséges.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Az ultratiszta ivóvíztől meghalhatunk.


  Az ivóvíz hasznos, kivéve, ha 99,99999%-os tisztaságú, ultra tiszta vizet tartalmaz – mely teljesen mentes az ásványi anyagoktól. Néhány pohár ilyen víz képes megölni egy felnőtt embert, mivel nincs ami pótolja a víz hatására a sejtekből és szövetekből távozó ásványi anyagokat.

 7. 7 A világ legcsendesebb szobájában az is hallhatóvá válik, ahogy a vér áramlik az ereinkben.


  Ez a kamra a minnesotai Orfield laboratóriumhoz tartozik. Az átlagosan csendesnek gondolt szobák általában 30 decibel körüli zajszinttel rendelkeznek, ám a világ legcsendesebb helye annyira csendes, hogy mínuszos zajszintet kapott, egészen pontosan -9 decibelt, ami annyit tesz, hogy a szobában semmit sem hallani, csak a testünkből érkező hangokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
5 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

  • Annak a listának nem az a lényege, hogy sorrendben legyenek a számok, hanem hogy az adott ország összlakosságához képest hány százaléka halt meg a háborúban. Nyilván sokkal több szovjet katona halt meg, csak még ott kb. 180 millió volt a lakosság, addig Fehéroroszországban kb. 9-10 millió, vagyis az ország kb negyede vesztette életét a háborúban.
    • Igen, szövetségi köztársaság volt. De Ukrajnával, Oroszországgal együtt pl. külön képviselete volt az ENSZ-nél a Szovjetunió mellett. De a balti államok is a Szovjetunióhoz tartoztak akkor már.A táblázat a jelenlegi államokat veszi alapul.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!