HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

14 dolog, ami az angolok számára természetes, de a turisták számára már kevésbé

Anglia, vagy az úgynevezett Ködös Albion nagyban különbözik nem csak a világ, de Európa más országaitól is. Ez főként azoknak az évszázados hagyományoknak köszönhető, melyek remekül keveredtek a modern szokásokkal és a világ fejlődésével.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot az angolok életéről, szokásairól és mindennapjairól, mely nagy meglepetésként szokta érni a külföldről érkező embereket.

  1. 14 Egy angol soha nem veszi le az utcai cipőjét.


   Az angol emberek furcsa módon még otthon sem veszik le a cipőjüket, maximum ha nagyon szűk családi körben vannak, akkor engedik meg maguknak, hogy zokniban mászkáljanak a házban.

  2. 13 Az angolok egyáltalán nem úgy mosakodnak, mint mi.


   Azt valószínűleg sokan tudják, hogy náluk külön van a hideg és a meleg víz csapja, de ez felvet egy másik kérdést: hogyan mosnak arcot? Nos, leginkább sehogy, a britek ugyanis nem nagyon szokták megmosni az arcukat a csapnál, ha pedig mégis, akkor ezt egy kis törülköző segítségével teszik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Az ajtózárak fejjel lefelé vannak.


   Szintén egy olyan jellemzője a helyi életnek, melyhez a turisták és az ide költöző munkások nehezen szoknak meg. A legtöbben először azt hiszik, hogy fordítva szerelték be a zárat, pedig nem erről van szó.

  4. 11 A vízmérők nem a fürdőszobában vannak, hanem egy speciális nyílás alatt a ház előtt.


   Míg a legtöbbünknél a vízmérő a fürdőszobában, vagy a ház oldalán van, addig Angliában az utcán, speciális nyílások alá vannak rejtve. Ugyanitt található még egy szelep is, mellyel szabályozható a ház vízhasználata.

  5. 10 Az ablakok nem befelé, hanem kifelé nyílnak.


   Az angol ablakok kifelé nyílnak. Eleinte talán furcsának tűnhet, de később rájössz, hogy ez egy csodálatos módszer, amitől nagyobbnak tűnnek a szobák, és több bennük a szabad tér.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 A fürdőszobában a fény madzaggal kapcsolható.


   A legtöbb fürdőszobában a lámpákat az ajtón lógó kábellel kapcsolhatjuk fel. Ennek oka, hogy a fürdőszobát olyan helynek tekintik, ami potenciálisan veszélyes a víz és az elektromos berendezések közvetlen közelsége miatt. Ez a módszer csökkenti az áramütés valószínűségét.

  7. 8 Az angolok szeretnek és tudnak is spórolni.


   Az angol szerénységéről legendák vannak. Vannak, akik azt mondják, hogy a britek külön mosogatót használnak arra, hogy vízzel töltsék fel, pár csepp mosogatószer belecsepegtetése után pedig belepakolják és állni hagyják a mosatlant, majd amikor már eleget álltak, egyszerűen öblítés nélkül visszateszik őket a szárítóba. Néhányan észrevették, hogy a helyi lakosok spórolnak a fűtéssel: télen inkább kikapcsolják a fűtést, amíg dolgoznak, és éjszaka is, lefekvés előtt. Ilyenkor inkább több takaróba takaróznak.

  8. 7 A britek barátsága különleges.


   Sokszor a barátságokba belefér, hogy a barátok előzetes figyelmeztetés nélkül látogassák meg egymást, de a briteknél nem. Nem számít, mennyire szoros a kapcsolatuk, a britek nagyon fontosnak tartják a személyes időt, ezért a barátokkal tervezett programokat mindig jó előre megtervezik. Létezik még egy kedves szokás a briteknél: a barátok itt képeslapokat küldenek egymásnak a különböző ünnepekre, amiket aztán kiraknak az otthonukban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Távozáskor nincs kézfogás.


   Egy másik érdekesség: a britek csak köszönéskor ráznak kezet, távozáskor sosem. Amikor valaki távozáskor próbál kezet fogni, azt az emberek általában nem viszonozzák, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Emellett a britek nem veszik le a kesztyűiket kézfogáskor, tehát kár is erre számítani.

  10. 5 A várakozási kultúrájuk példamutató.


   Az angol kitartás sehol nem nyilvánul meg annyira, mint a sorban állásban. Akár megállóról, bankról vagy egy üzlet pénztáráról van szó, a britek soha nem előzködnek vagy tolonganak, mindig nyugodtan állnak és kivárják a sorukat. Számukra minden más társadalmilag elfogadhatatlan.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Szokásuk, hogy a kifogott halat visszaengedik.


   A horgászat a britek egyik kedvenc időtöltése, csakhogy ez a hobbi számos korlátozással rendelkezik a szigetországban. Először is a halászathoz külön engedélyre van szükség, másodszor a tengeri halak kivételével minden halat vissza kell engedniük a vízbe.

  12. 3 A britek gyerekkoruk óta edzettek.


   A gyerekek és a felnőttek itt szinte mindig sapka és nagykabát nélkül sétálnak. Nem ritka, hogy amíg mi +5°C-ban kabátban vacogunk, addig az angolok már vidáman rövidnadrágban járnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Az udvariasság az első.


   Egy angol soha nem fejezi ki közvetlenül az elégedetlenségét vagy az egyet nem értését, mindig a legszelídebb formában becsomagolja azokat. Például, a „tévedsz” helyett egyszerűen azt mondják, hogy „nem értek veled egyet”.

  14. 1 Az angol humor három pilléren áll: szarkazmus, komolyság és paradoxon.


   Az angolok humorérzéke az egész világon híres. Pár kanál szarkazmus, egy csipet megaláztatás, egy csepp abszurditás – és már kész is van az elegáns angol humor. Míg a világ többi részén általában kerülik a viccekben a halált, a vallást vagy például a megjelenést, a briteknél ez épp ellenkezőleg működik, és ezért is olyan különleges, illetve ezért olyan különösen szúrós a humoruk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

16 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Az 5. egy tetőablak! Mégis merre kéne nyíljon??? Jajjj....jól megírt cikk ez is :-/
  • A tetőablakok általában középén buknak... Én pl még nem láttam a képen látható módon nyíló ablakot...
   • Én meg csak olyat láttam mint a képen látható. Szerintem alapvető dolog, ha esik az eső, akkor folyik be.
 • Van pár zöldség ebben a felsorolásban:-Öt házban laktam eddig itt, ebből egy helyen volt a zár olyan, hogy a zárba fordítva kellet a kulcsot berakni de Magyarországon is láttam ilyet.-Régebbi építésű környékeken egyáltalán nincs vízóra a házakhoz, az utca fogyasztását átlagolják házanként, Amúgy ahol most lakunk (11 éves ház) a konyhában van a vízóra, valamint online be van kötve, nem járkálnak ki leolvasni.-A kifelé nyíló ablak nagyon jópofa, csak a külső felülete takaríthatatlan, erre külön vállalkozók vannak nagy teleszkópos ablakmosókkal.-A legpazarlóbb nemzet az amcsik után. Nem azért mosogatnak ilyen trehány módon vagy nem fűtenek rendesen mert spórolnak, csak egyszerűen marha igénytelenek, régebbi házaik hőszigetelése meg egyenlő a nullával, csak akkor "durrantanak be" ha már lefagyott a...az.-Ez meg hogy az édesvízi halakat nem eszik meg csak szívatják ezzel a kipecázzák-visszadobják műsorral az egyik legostobább Brit szokás.
 • A horgászáshoz nálunk is engedély kell.Az engedély nélküli horgászat az orvhorgászat,ami az országban mindenhol büntetendő. A kifogott halat pedig vagy ki kell fizetni, vagy visszadobni.
 • Mekkora hülyeségek! 2. Létezik olyan eszköz,  amit bedugnak a mosdókagylóba és jéé, nem folyik le a víz! (Jobb ötlet,  mint folyó víznél fogat mosni!) Na, úgy mossák az arcukat. Mellesleg már sok háztartásban található keverőcsap.A cikk 90%-val nem értek egyet a tapasztalataim alapján. 
 • Nagyon jo cikk es jot kuncogtam. nagyon sok  valos, aprobb hibak vannak, de ennek ellenere igen, ilyenek az angolok :D 
 • Az angolok mezitláb járnak otthon néha még az utcán is.Igen igénytelenek így vannak nevelve születésüktől fogva szoktatják a gyerekeket a hideghez.Flanelnak hívják azt a kis rongyot amivel lemossák magukat akár a németek.A régi házakban külön van a melegvíz és a hidegvíz csap,600-700 éves házakban is laknak,na ez tényleg meglepő
 • Ausztralia ban is ugy van a regi hazakban, esvraadasul forditva van a melegviz masik oldalon , mint magyar  orszagon es nincs konnektor a regi furdoszobakban  mert nem volt hajszarito es villany borotva

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.