Finnország érdekességek

14 bizonyíték rá, hogy Finnországban az élet annyira különbözik a miénktől, mint ég a földtől

Finnországra gondolva sokunknak azonnal a mesébe illő sarki fények, a fehér, hófödte hegységek és a kissé maguknak való, de talpraesett helyiek jutnak eszünkbe, akiknek látszólag meg se kottyan a hideg időjárás. Néhány sztereotípia teljesen helytálló, a finnek ugyanis nagyon sajátos mentalitással és életmóddal rendelkeznek, ami jelentősen eltér a miénktől.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most utánajártunk, hogy milyen is pontosan a finnek élete, illetve, hogy miben is különböznek az ott élő emberek mindennapjai a miénktől.

 1. 1 A nyugdíjasok játékgépfüggők

  0e5f8e5ce480f003f53602aa87

  A legtöbb finn szupermarketben és benzinkutakon gyakran találkozhatunk játékgépekkel, és idős emberekkel a közvetlen közelükben. A finn idősek nagyon szeretik a szerencsejátékot, ezért vásárlás után általában azonnal eljátsszák a megmaradt aprópénzeket.

 2. 2 Modern útjelzőtáblák

  Finnorszag szarvas agancsok

  Finnországban speciális rénszarvasfarmok üzemelnek, ahol segítik ezeknek az állatoknak a tenyésztését. Itt szánkózhatunk velük, simogathatjuk az állatokat, de akár meg is kóstolhatjuk őket például egy sült őzgerinc formájában. Bár az ilyen farmokon igyekeznek nagyon odafigyelni az állatokra, azok néha mégis kiszöknek és az autók közé tévednek. Hogy elkerüljék a szarvasokhoz köthető autóbaleseteket, a finnek egy speciális, fényvisszaverő festékkel kezdték befesteni a szarvasok agancsait, hogy már messziről észrevehessék őket az autósok.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Nincs borravaló

  17f530533bbc6299f880df7165

  Finnországban nem szokás borravalót adni. A felszolgálási díjat általában már a számla végösszege tartalmazza, de ha valamiért nagyon tetszett a hely, akkor külön köszönetet mondhatunk a pincérnek némi készpénz formájában.

 4. 4 Szaunák a panelházakban

  4ac54e52cba9f901b6d956b53a

  A finnek annyira szeretik a szaunákat, hogy a toronyházakba és panelházakba is építenek belőlük. Az ilyen szaunák általában az első emeletre épülnek és közös használatúak. Aki használni szeretné, csak fel kell írnia a nevét a mellette található időtáblára, lehetőleg jó előre, mert a finnek szinte tolonganak értük.

 5. 5 Köszönöm gomb

  80fd595ca68a5f7387daf367c8

  A finnek többsége nagyon udvarias, és nagyon tisztelik egymást, illetve mások munkáját. A buszokon például ezért egy külön "köszönöm" gombot telepítettek, mellyel a leszálló utasok megköszönhetik a buszsofőrnek a kellemes és gyors utazást.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A "Mi újság?" itt nem csak formalitás

  874fe0528fac03c6f7a8ccaf2d

  Míg számunkra a "Mi újság?" inkább az udvariasság egyik megnyilvánulása, amire nem várunk konkrét választ, a finnek (és úgy általában minden északi nép) nagyon komolyan veszik ezt a kérdést. Ha tehát ilyen vagy ehhez hasonló kérdést intézünk egy finnhez, akkor készüljünk fel rá, hogy hosszasan, lépésről-lépésre kifejti majd, hogy mi történt vele az elmúlt időszakban.

 7. 7 A lakók tudják, hogy ki hol lakik

  df45ee54bd9f538392fda0d916

  A lakóházak első emeletén mindenhol van egy speciális névtábla a lakók neveivel és a lakások számaival. Ez a szomszédok kényelme érdekében történik, hogy szükség esetén tudják, hol található pontosan az adott személy, valamint a vendégségbe érkező rokonok és barátok kényelme miatt, akik így könnyen és gyorsan megtalálják az ismerősük lakását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!