HIRDETÉS
Érdekességek

13 tény az egyik legboldogabb országról, aminek soha sem volt hadserege

  Izland egy kis ország, melynek lakossága a félmillió főt sem éri el. Itt az emberek többsége ismeri egymást, így nem szokták például bezárni a ház ajtaját, amikor elmennek otthonról, és a gyerekeket is otthagyják bárhol felügyelet nélkül, nem félnek attól, hogy elrabolják őket vagy ilyesmi. Érthető módon természetesen Izland a világ egyik legboldogabb országa.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál már többször is beleszerettünk ebbe a csodálatos kis országba, most pedig néhány olyan tényt szeretnénk megosztani veletek, melyek bizonyítják, hogy Izland egy tökéletes hely a boldog élethez.

  1 Izland a világ egyik legfestőibb országa

  Ebben az országban található Európa leghatalmasabb vízesése, a Dettifoss: körülbelül 45 méter magas és 100 méter szélességű, átlagos vízhozama 193 m³/s. Az egyik legnagyobb gleccser is itt található, így hát érthető, hogy az izlandiak mindig is harmóniában éltek az országuk csodálatos természetével, mindig tisztelték és védték azt. A szigetországban számos természeti csoda található, így aki egyszer ide látogat, az garantáltan örökre a szívébe zárja ezt az országot.

  2 Az izlandi nyelv nem sokat változott a 12. század óta

  Liked.hu Izlandi dolgok 017
  ©  
  wikipédia

  Az izlandiak nagyon büszkék a nyelvükre. Régóta nagyon szoros társadalmi kapcsolatokat ápolnak az aprócska szigetországban, így nyelvük rendkívül stabil tudott maradni. Az ország szinte minden lakója minden nehézség nélkül képes elolvasni az ősi mondákat. Ezenkívül Izland a világ vezető könyvpiaca is egyben, itt minden évben több könyvet adnak ki, mint bármely más országban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Az egyik legfejlettebb emberi jogi törvény

  Iceland

  Az országban vannak a legfejlettebb törvények a nemek közötti egyenlőségről, a szólásszabadságról, a szexuális kisebbségek jogairól és a demokráciáról. Így 1980-ban Izland lett például az első olyan ország Európában, ahol nőt választottak elnöknek, 2010-ben pedig a feminizmus támogatása végett az egész országban betiltották a sztriptízklubokat. A vallásszabadságot garantáló és a bármilyen alapon történő megkülönböztetést szigorúan tiltó törvények az emberi jogok területén Izlandot a világ egyik vezető országává tették.

  4 Ingyenes oktatás

  Liked.hu Izlandi dolgok 018
  ©  
  BiT / Wikipédia

  Az országban az iskolák és főiskolák ingyenesek, míg az egyetemi díjak nagyon alacsonyak, így mindenki számára elérhető a felsőoktatás. Egyébként Izlandon magasabb az írástudók aránya, mint bárhol máshol a világon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 Nincsenek magán egészségügyi intézmények

  Liked.hu Izlandi dolgok 019
  ©  
  AlbertHerring / wikipédia

  Az izlandi kormány nagyon nagy figyelmet fordít az egészségügyi rendszer fejlesztésére. Izlandon a legmagasabb az életszínvonal. Ugyanakkor az állami orvoslás teljes mértékben képes kiszolgálni a lakosságot, ezért egyszerűen nincs szükség magán egészségügyi intézményekre.

  6 Díjmentes távfűtés

  Liked.hu Izlandi dolgok 020
  ©  
  pixabay

  Izlandon a házak 90%-át geotermikus forrásból származó melegvízzel fűtik. Geotermikus állomások biztosítják az ország teljes fűtési lefedettségét, amiért az állampolgároknak semmit sem kell fizetniük.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.