HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

13 tény a világ egyik legzárkózottabb országáról, ami sok szempontból még Észak-Koreát is kenterbe veri

Nem egy olyan hely, ahová szívesen költözne az ember.

  Köztudott, hogy Észak-Koreában milyen szigorú szabályok és törvények szerint élik az életüket az emberek, azt viszont kevesen, hogy jóval közelebb is található egy hasonlóan szigorú, bizonyos szempontból még szigorúbb ország. Ebbe az országba a külföldiek számára majdhogynem lehetetlen a belépés, a helyi lakosok többsége pedig soha nem hagyhatja el hazáját. Erről az országról nem fogsz képeket találni a közösségi médiában, mivel tilos fényképet készíteni, a helyi lakosok internethez való hozzáférése pedig nehezebb, mint Kínában. Minden külföldi médiát letiltanak, a külföldről behozott irodalmat pedig bűncselekménynek tekintik.

  HIRDETÉS

  Cikkünkben most ritkaságszámba menő fényképeket és sokkoló tényeket gyűjtöttünk össze a világ egyik legzárkózottabb országáról – Türkmenisztánról.

   1. 13 A külföldi vőlegénynek 50 ezer dollárt kellett fizetnie az államnak a menyasszonyért.

    telegraph.co.uk

    2001-ben az országban törvényt vezettek be, mely szerint a külföldi férfiaknak 50 ezer dollárt kell fizetniük a türkmén állam biztosítási szervezetének számlájára, ha helyi lánnyal akarnak házasodni. Az új elnök 2007-ben visszavonta a sok helyen csak „váltságdíjként” emlegetett rendeletet.

    A házasság feltételei azonban most sem jövedelmezőbbek. A házassághoz az embereknek legalább egy évig együtt kell élniük jövőbeli házastársával Türkmenisztánban. A férj csakis helyi ingatlantulajdonos lehet, azaz egy külföldinek lakást kell vásárolnia Türkmenisztánban, ha feleségül akar venni egy helyi lányt. A házassági szerződésben benne van, hogy válás esetén ezt az ingatlant egyenlő részben osztják fel a felek között.

   2. 12 Tiltottak az aranyfogak.

    telegraph.co.uk

    2004-ben a köztisztviselőknek megtiltották az aranyfogak behelyezését, bár kicsit később enyhítették ennek szabályait. Az országban továbbra is szigorú „dress code” van életben – a fiataloknak tilos a hosszú haj, a szakáll és a bajusz. A lányok nem viselhetnek nyilvános helyen rövid szoknyát.

    Az iskolákban a lányoknál gyakran ellenőrzik, hogy a ruhájuk alatt van-e hagyományos hímzéssel ellátott nadrág, a köztisztviselők pedig nem használhatnak körömlakkot vagy műszempillát.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 11 Csak az elnök festheti a haját.

    hronikatm.com

    Minden lakos számára tilos a kozmetikumok használata, még a televíziós alkalmazottak sem használhatnak ilyeneket. Türkmenisztánban tilos arany ékszereket viselni és hajat festetni – csak az ország elnöke engedheti meg magának.

   4. 10 A hónapokat az uralkodók és hozzátartozóikról nevezték el.

    bbc.com

    Türkmenisztán első elnökét, Saparmyrat Nyýazow-ot még maga Kim Dzsongun is irigyelte személyisége miatt – nem volt egy aranyos ember. Január hónapot a saját nevére neveztette át, áprilist pedig az elhunyt édesanyja nevére.

    Az ország vezetője tiszteletére Türkmenisztánban több mint 14 ezer műemléket építettek. Legismertebb műemléke talán a Asgabat városban találhat „Semlegesség műemléke” című szobor, mely 10 millió dollárból épült. A szobor tetejét az elnök hatalmas, 14 méter magas arany szobra ékesíti, mely minden nap követi a nap mozgását az égbolton.

   5. 9 Tiltott az AIDS, az opera és a balett.

    reuters.com

    2001-ben Türkmenbaşy-ban betiltották a balettet és az operát. Az elnök nem sokkal később az összes fertőző betegséget illegálisnak nyilvánította. Az AIDS, a kolera és a hozzájuk hasonló betegségek említése is tilos.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 8 Türkmenisztánban a személyiség kultusza uralkodik.

    theguardian.com

    Türkmenisztán jelenlegi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow az elődje által elfogadott törvények nagy részét hatályon kívül helyezte. Ezen felül eltávolíttatta az ország korábbi uralkodójának aranyszobrait, helyettesítve azokat a sajátjával.

    2015-ben például egy grandiózus emlékművet avattak, mely az elnököt ábrázolja egy lovon ülve. Azok számára, akik esetleg jártak már Szentpéterváron, a szobor nagy valószínűséggel ismerős, a város bronzlovas emlékműve ugyanis majdhogynem megszólalásig hasonló, a különbség csak annyi, hogy a türkmén műemlék tömör aranyból készült.

   7. 7 Az elnök nem szereti a fekete színt.

    dailymail.co.uk

    2015-ben Türkmenisztán betiltotta a fekete autók behozatalát. Az elnök szerint a fekete szín balszerencsét hoz, ezért jómaga is csak fehér autóval hajlandó közlekedni. A fekete szín iránti gyűlölet olyan mértékeket öltött, hogy a rendőrség a fekete sapkát hordó gyerekeket is megállítja az utcán és elkobozza tőlük a fejfedőjüket.

    A korábban forgalomba hozott fekete autókat is betiltották, tulajdonosaikat az autóik átfestésére kényszerítették.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

16 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Jártam már ott, sok marhaság van ebben a cikkben . Nem nézték át a képeimet pl
 • Szóval náluk nincs koronavírus, mert elnöki utasításra tilos? Akkor megvan a megoldás :D 
 • Bejutni majdnem hogy lehetetlen de a tűz az egyik fő turisztikai látványosság és külföldi is házasodhat. 
 • 9,109
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  ezek magasabbra lendítik a lábukat, mint az észak-koreaiak

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.