HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

13 bizonyíték rá, hogy Törökország élete annyira különbözik a miénktől, mint nyár a téltől

Sokan jártunk már a festői Törökország üdülőhelyein, de mégis javarészt keveset tudunk arról, hogyan is működik ott az élet a turistahelyektől távol eső részeken. Törökország egy rendkívül egyedülálló ország, ahol az ősi hagyományok finoman keverednek a modern fejlődéssel.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretjük megismerni a világ különböző részeinek kultúráját és egyediségét, mai cikkünkben pedig a törökországi élet 13 olyan jellegzetességét gyűjtöttük össze, ami roppant érdekesnek tűnt számunkra.

  1. 1 Nincs borotva

   Torokorszag borotva

   A török nők a gyantás szőrtelenítés híve. Már 15-20 évvel ezelőtt is ezzel a módszerrel távolították el a nemkívánatos szőrt a testükről, pedig akkor mi még nem sokat tudtunk a borotván kívüli szőrtelenítésről. 

  2. 2 Tökéletes rend

   c99e4c5533bcaaa15ce110ae1c

   A török nők szeretik a tisztaságot, és mindig 200%-ra mennek. A padló tisztítása során igyekeznek felemelni és feltenni minden bútort illetve háztartási gépet, amit csak lehetséges, hogy alaposan megtisztítsák a ház minden sarkát. A helyi nők szobánként szoktak haladni a takarítással: először egyik helyiségben porszívóznak, mosnak fel és törlik le a port, majd ha azzal elkészültek, egy rongyot tesznek az ajtó alá, hogy jelezzék, az a szoba "tiltott terület", és folytatják a takarítást a következő szobában.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Tisztaság mindenhol

   068f0f55a8bf96a900fa0e7d70

   A törökök huzatokat, terítőket és egyéb rongyokat használnak, hogy minél inkább fenntartsák a tisztaságot és a kényelmet az otthonukban. Nemcsak a bútorokat, de gyakran a háztartási gépeket is ilyenekkel fedik le.

  4. 4 Au pair

   40dfcc5a65a71ded84550a565c

   A legtöbb török családban van bejárónő, főleg ott, ahol a feleség is dolgozik. Törökországban ez nem annyira számít "luxusnak", ezért általában még a középosztálybéli családok is megengedhetik maguknak.

  5. 5 Csak betét

   Torok tampon

   Törökországban nehéz tampont találni, mivel a legtöbb nő betétet vásárol. Míg a nyugati országokban a nők 70%-a részesíti inkább előnyben a tampont, addig sok török nő még soha életében nem használt ilyet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Ápolónő jelenlétében történő vizsgálás

   8dec8c5c02b8aa3f07afc110e3

   Törökországban sok férfi nőgyógyász dolgozik, de a betegeket szigorúan csak ápolónők jelenlétében fogadják. Ez azért van így, hogy megóvják a pácienseket a kellemetlen zavarodottságtól, az orvost pedig attól, hogy esetleg nem megfelelő viselkedéssel gyanúsítsák.

  7. 7 Rétegezett ruhák

   Torok reteges alvas

   Sok török szereti a rétegezett öltözködést, és ez a szokás a saját otthonukban is jelen van. Gyakran a fehérnemű és póló fölé még külön pizsamát és hálóinget húznak a lefekvéshez, míg a török nők gyakran le sem veszik a melltartójukat még alváshoz sem.

  8. 8 Kenyér mindig és mindenhol

   dc98e85710b7cdbc3d104cc943

   A törökök szeretik a kenyeret - sütni és enni is. Törökországot nem véletlenül nevezik a világ kenyereskosarának. Egy igazi török számára az étel nem is rendes étel kenyér nélkül. Ebben az országban egyébként attól sem riadnak vissza az emberek, hogy olyan ártalmas dolgokkal kényeztessék magukat, mint a szénsavas üdítő, az édességek és a chipsek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Évekig tartó válások

   568edb54adb48622193b59c718

   Törökországban a válások száma meglehetősen alacsony, legalábbis ami a világviszonylatot illeti. Ebben az országban a házasságok 22%-a végződik válással, míg ugyanez a szám Németországban 44%, Spanyolországban pedig 65%. Ezt befolyásolják persze a társadalmi szempontok, illetve az is, hogy Törökországban a válási folyamat akár évekig is eltarthat. Ha a házastársak nem tudnak megegyezni a vagyon felosztásában, a gyámságban, vagy az egyik fél egyáltalán nem akar válni, akkor a procedúra akár 5 évig is eltarthat.

  10. 10 Török WC

   c89ed25df9876b3f0ca5c88c57

   Ma már sok helyen találkozni a nálunk is megszokott angol vécékkel, de van ahol még mindig hagyományos török vécéket használnak az emberek. Ez gyakorlatilag egy lyuk a padlón, ahol leguggolva lehet könnyíteni magunkon. Sokan nem is akarnak angol vécére váltani, mivel úgy tartják, hogy ez a póz, vagyis a guggolásban vécézés az anatómiailag helyes és higiénikus módja a vécézésnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Hajformázás

   Torok hajformazas

   A legtöbb török nőnek vastag, hosszú haja van, az ilyen haj formázása pedig nem könnyű. Sok török nő ezért nemes egyszerűséggel mindig fodrászhoz megy, amikor eljön számára a hajmosás ideje. Náluk ez a szolgáltatás olcsó, és szinte mindenki számára elérhető.

  12. 12 Barátnők nevei a talpon

   Torok eskuvo

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Nálunk és a világ nagy részén a menyasszonyok mindig egy csokrot dobnak a még férjezetlen barátnőik közé, aki pedig először elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy. Törökországban ez a hagyomány némileg másképp néz ki: ott a menyasszonyok a cipőjük talpára írják fel a hajadon barátnőik nevét. Akinek a neve először kopik le, az fog legközelebb férjhez menni.

  13. 13 Gyűrű itt, csere ott

   Torok gyuru

   A leendő férjek gyűrűt húznak kedvesük ujjára az eljegyzés napján, majd egy kis ünnepséget tartanak. A hagyományok szerint a férfiak ilyenkor gyémánt ékszert ajándékoznak a menyasszonyuknak, melyeket a jobb kéz gyűrűs ujjára húznak. Az esküvő napján pedig csak egyszerűen áthúzzák őket a bal kéz gyűrűsujjára.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.