HIRDETÉS BEZÁRÁS

13 bizonyíték rá, hogy a thai kultúra annyira különbözik a miénktől, mint az ég és a föld

Más országok néha olyanok, mint az idegen bolygók: sosem tudhatod, mi vár itt rád. Egy szállodában történő rövid vakáció pedig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy felfedezzük a különféle országok kultúráját, és megtanuljuk az ott élő emberek szokásait.
🔥 24 hozzászólás

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most ezen segítünk kicsit: összegyűjtöttük ugyanis, hogy mely kulturális sajátosságok különböztetik meg Thaiföldet a világ más részeitől.

  1. 1 A helyi nők a fehér bőrről álmodoznak, amíg mi a barnulásról.

   Feher bor

   A helyi nők úgy vélik, hogy a fehér bőrű hölgyek a férfiak ideáljai. Minél világosabb a bőr, annál jobb. Ezért a kozmetikai piacon rengeteg olyan termék található, ami fehéríti a bőrt.

   Sok nő gyakorlatilag nem is napozik itt, a fürdőruhájuk pedig sokszor sokkolja a turistákat: bikini helyett ugyanis zárt ruhákat viselnek, és ebben úsznak.

  2. 2 Thaiföldön 3 típusú üdvözlet van, és még egy azoknak, akik nem tudnak az első háromból választani.

   Thaifoldi udvozlet

   A thai wai üdvözlet valószínűleg az egyik első dolog, amit az országba érve látunk. Imához hasonlóan összetett kezek és meghajlás - ezt mindenki ismeri. Kevesen tudják azonban, hogy ennek 3 különböző fajtája létezik:

   • amikor a hüvelykujj megérinti az állat - így üdvözlik a barátaikat és a kollégáikat
   • amikor a hüvelykujj az orrot érinti - ez a köszönés az idős embereknek szól
   • amikor a hüvelykujj megérinti a homlokot - így fejezik ki a rendkívüli tiszteletüket például a király iránt.

   Ha nem tudod, hogyan reagálj az ilyen mozdulatokra, a legjobb, ha egyszerűen összeteszed a kezed, és meghajolsz. A thai emberek azonban nagyon elnézőek a turistákkal, ők nem várják el ennek a gesztusnak a viszonzását, bőven elég számukra, ha egyszerűen udvarias mosolyt látnak az arcunkon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A lábak asztalra vagy székre tevése itt valóságos sértés.

   Thaifold labak

   Keresztbe tenni a lábunkat úgy, hogy mások is lássák a talpunkat, itt nem szokás, ahogy a székekre vagy asztalra sem szabad tenni a lábunkat. Az ilyen dolgok itt sértő gesztusnak számítanak, mivel a lábakat a test legmocskosabb részének tekintik. Épp ezért van, hogy a helyiek hazaérve először mindig megmossák őket.

   Természetesen a turistákkal megértőek ilyen téren is, de azért jobb tiszteletben tartani a helyi kultúrát.

  4. 4 A fej az emberi test legszentebb része.

   Thaifold fej

   Amíg a lábak a legmocskosabbak, addig a fej épp ezzel ellenkező - valóságos szentként tekintenek rá. Itt nem illik hozzányúlni valakinek a hajához még akkor sem, ha ez egy barátságos gesztus vagy vicc része. Hasonló a helyzet mások gyerekeivel. A helyiek valószínűleg nem fogják jó néven venni, ha megveregeted a hozzád szaladó gyerekek fejét.

  5. 5 A helyiek imádják az inhalátorokat.

   5f24a45fd9ad96b86cd1d352bc

   Bármelyik üzletben vagy gyógyszertárban találhatunk ilyen orrba dughatós inhaláló betétekkel teli polcot, amik különböző aromákban kaphatók és a helyiek nagyon szeretik őket. Kedvencük a mentolos inhalátor.

   A helyiek ezeket használják az élénkítésre, az orrfolyásra, de még például a fejfájástól történő megszabadulásra is. Egyszerűen az orrunkhoz kell dugni, és egy jó nagyot szippantani belőlük.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Sok csecsemő születéskor szokatlan második keresztnevet kap.

   e8a4d95774a9272906b3e913e3

   A thai kultúra szerint a gyermekek számára védelmet jelent, ha dupla keresztnevük van, a gonosz szellemek ugyanis így nem tudják a nevüket.

   Az elmúlt években azonban kissé elszaladt velük a ló és egészen szokatlan második neveket kezdtek adni, melyeket főként angol szavak inspiráltak, mint például a Pepsi, a Benz, a pancake, a golf, a bank, vagy például a Wi-Fi.

  7. 7 Sok helyen nincs WC-papír, de valami más igen.

   WCpapir helyett

   A legtöbb vécében bidé zuhanyt találunk, amit vécépapír helyett használnak. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ha esetleg van is WC-papír, akkor sem szabad azt lehúzni a vécén, Görögországhoz hasonlóan ugyanis Thaiföldön is túl szűk és régi a szennyvízrendszer, ezért könnyen eltömődhet.

  8. 8 A WC-papírt itt sokszor másra használják.

   Thai wc papir

   A thaiföldi emberek nagyon praktikusak, ezért sokszor WC-papírt használnak szalvétaként. Egyébként bármi mást is képesek letörölni vele, például az asztal tetejét vagy a saját arcukat. A nyugati országokban használt papír törlőkendőket itt akkor használják, ha főzés közben fel kell szívni a felesleges olajat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 A rövid szoknyákat és ruhákat itt másképp hordják, mint mi.

   Thai szoknyak

   A fiatal nők itt rövid nadrágot hordanak a rövid ruhák alatt. Az ok meglehetősen egyszerű: Thaiföld egy nagyon konzervatív ország, és itt nem szokás fehérneműben "sétálni".

  10. 10 Az országnak komoly problémája van a szeméttel: egyszerűen az utcára dobálják a szemetet.

   Thai szemetproblema

   A thai emberek, amikor kibontanak egy csoki- vagy cukorkacsomagolást, egyszerűen a földre dobják a csomagolást, anélkül, hogy belegondolnának abba a ténybe, hogy ezzel szennyezik a környezetet. Takarítás közben egyszerűen a szomszéd útra vagy telekre söprik a szemetet, szóval a probléma nem szűnik meg: a szél és az állatok hamarosan úgyis visszahordják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Mindenhol hatalmas különbségek vannak.

   Thai fiatal nok

   Sok turista megdöbbenve látja, hogy a városok utcáin a lányok általában idősebb férfiak társaságában vannak. Ez azonban itt egyáltalán nem szokatlan. Ennek oka főként, hogy az utóbbi időben sok nyugdíjas korú gazdag európai érkezett az országban lakhatási céllal, hogy aztán itt alapítsanak új családokat, maguk mellé fiatal feleséget választva.

   A helyi nők többségének alapvető igényük, hogy a férfi gondoskodjon róluk és a családjukról, ezért előszeretettel választanak maguknak párt ebből az idősebb generációból.

  12. 12 Thaiföldön meglehetősen bizonytalan a vízszolgáltatás.

   Meleg es hideg csap

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Az ország állandó vízhiánnyal küszköd a száraz évszakban, számos házban pedig egyáltalán nem alkalmas emberi fogyasztásra a csapvíz, mivel nem klórozzák azt.

   Az országban gyakorlatilag nincs központi meleg víz-ellátás, ezért az emberek általában vízmelegítőket használnak. A konyhai mosogató csapjából is hideg víz folyik, ők azzal mosogatnak.

   Mivel sok helyen tilos inni a csapból, így akkor is mindig legyünk nagyon óvatosak, ha például zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk mosni a csap alatt, mivel ez is tilos.

  13. 13 Sok házban nincs konyha.

   Thaifoldi konyha

   A thaiföldi házakból és lakásokból általában hiányoznak a klasszikus étteremben vett konyhák. Mivel a helyi ételek nagyon erőteljes illatúak, ezért nem szeretik őket otthon elkészíteni. Éppen ezért általában az utcán vásárolják az ételt, ahol nemcsak könnyebb, de sokszor egyébként olcsóbb is, mintha maguknak készítenék el.

   Nyomós ok továbbá a konyha mellőzésére, hogy a helyi lakások nagyon kicsik, ezért ha akarnák se nagyon lenne helyük ilyesmire, bár a nagyobb lakásokban azért van egy kis tűzhely és kis hűtőszekrény az ilyen célokra.

   Voltál már Thaiföldön? Számodra mi volt ott a legkülönlegesebb?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

24 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 2 thai ismerősöm van. Pont van konyhájuk. :) Elküldtem nekik a cikket, kíváncsi leszek a reakciójukra! Amúgy nálunk ugyanúgy szemetelnek! Múltkor egy vibrációs tréner (!!!) doboza volt az út mellett. ;) 
 • 1. Nem azért fehér, mertaz tetszik a férfiaknak. Hanem azért, mert a hagyomány szerint akinek barna a bőre az szegény, mert egész nap a napon dolgozik. A gazdag emberek ott fehér bőrűek, mert megtehetik, hogy az árnyékban hűsöljenek egész nap.... 
  • Ez az európai polgári osztályra volt igaz, főleg a XIX-XX. század első felében. A barnaság ugyan nem a szegénységet, hanem a szabad ég alatti munkavégzést, napszámot, cselédséget, kofaságot, és egyebeket mutatta. Az ázsiaiak bőre alapból is sötét, a gazdagok bőre sem fehér.
  • Eu-ban azért nevezték kékvérüeknek az uralkodó réteget,mert annyira vigyáztak a bőrük világosságára,hogy sokkal jobban látszottak a "kékes szinü" vérerek.ÁLLITÓLAG
 • Sokkal boldogabbak, mosolygósabbak és kedvesebbek, mint mi európaiak.  Északon voltunk, ahol mi magunk voltunk a szenzáció. A legjobb az volt, mikor vízesésben fürödtünk, miközben monszun eső csapott le ránk, de ültünk elefánt háton is. Jelenleg velünk él egy Thai fiú, aki sokat mesél a csodákról. Gyönyörű ország, de sajnos valóban nagyon szemetes.
  • Gratulálok elefánt háton 😡 . Ez baromira nem szimpatikus Thai szokás .
   • Értem tehát a lovon ülni az mennyiben más? 
   • Tehát a lovon való utazás az teljesen más.... 
 • Nálunk élt 10 hónapig egy thai cserediák fiú. Cserében mi is kint voltunk náluk egy kis ideig. Életem legnagyobb élménye volt. Ők Bangkokban élnek, de elvittek Chiang Maiba is, ahol a hegyoldalakba épített kunyhókban aludtunk.Áram nem volt. Arra aludtam el, hogy a helyi asszonyok énekelnek a környező kunyhókban. Éjszaka olyan vihar volt, hogy azt hittem lesodorja a kunyhót és még csak be sem ázott. És voltam Phuketen, ami pont ellenkezője ennek az életnek. Hajókázás a szigetek körül , koktél, gyönyörű víz. Mindkét helyen annyi szeretetet és mosolyt kaptam, mint még sehol. Bárcsak minden magyar ember eljutna ezekre a helyekre!!! 
 • A legfurcsább az volt, hogy a fürdőszobának nem volt ajtaja, csak függöny.
 • Nyomor és szenvedés, de nyilván a fejlettebb részeket nem illik mutogatni 
 • 11 : Sehol se szokatlan, nem csak ott. Sok a rib@nc akinek tökmindegy hány éves a férfi, ha gazdag lepippantja meg minden :D nem csak ott vannak ilyen nők, mindenhol. Ott is gusztustalan dolog ez, itt is, mindenhol az szerintem :D
 • Egyszer régen volt egy thaiföldi lakótársam. Tudott főzni, és ezt gyakorolta is minden nap. Nehéz volt utána azt a bűzt kiszellőztetni, nem csoda, hogy odahaza nincs konyhájuk. Az egyetlen felismerhető étele a disznó fül volt. Amikor ezt szóba hoztam azt mondta, a kutyámat is meg tudná főzni...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.