HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 német szokás, ami egészen meghökkentő (különösen nekünk, magyaroknak)

  Németországot rengeteg sztereotípia, vicc és legenda övezi. Sokan a komolysággal társítják a németeket, míg mások inkább az Oktoberfesttel, vele együtt pedig a kolbásszal és a sörrel. Kétségkívül mindegyik ilyen sztereotípiában van némi igazság, ám a németek élete ennél sokkal összetettebb és érdekesebb. Számukra teljesen hétköznapinak számítanak olyan dolgok, (pl. kukamosás) amik nekünk, magyar embereknek még csak meg sem fordulna a fejünkben.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál felfedeztük Németországot, és a személyes tapasztalatok, illetve a utazók és helyi emberek véleménye alapján összegyűjtöttük a németek legérdekesebb, egyben talán legfurcsább szokásait.

  1. 12 Rendszeresen mossák a kukákat és a szemetet.

   240456528fa9bdb7887295de41

   Németországban nem szabad meglepődni, ha egy ember a joghurtevés után úgy dönt, hogy elmossa a joghurtos poharat, vagy kimos mondjuk egy zacskót, amiben a boltból hozta haza a kenyeret. Hasonló a hozzáállásuk a kukákhoz is, amit ugyanolyan rendszerességgel takarítanak, mint mi mondjuk az autóinkat.

   Két okból teszik ezt. Az első a gazdaságosság. Németországban minden műanyag zacskóért fizetni kell, ezért az emberek igyekeznek megbecsülni és minél többször használni őket, ha már egyszer megvették.

   A második ok, amiért a németek elmossák például a joghurtos poharat és és egyéb szemetet az az, hogy szeretnék minél tisztább állapotban átadni őket a szemétszállítóknak, mivel az "piszkos" szemetet nehezebb újrahasznosítani.

  2. 11 Kutyákkal járnak kávézni.


   Németországban a kutyák a legnépszerűbb háziállatok, és az éttermek, kávézók, fodrászok, de még a kórházak is tekintettel vannak erre, és megengedik az embereknek, hogy a négylábú kedvenceikkel látogassanak el hozzájuk.

   Az éttermekben és kávézókban a pincérek egy tálban vizet hoznak ilyenkor az állatoknak, a német kórházakban pedig a közelmúltig azt is megengedték, hogy az állatok egy szobában legyenek a beteg gazdáikkal, mivel úgy vélték, hogy az állatok közelsége segíti a gyorsabb felépülést és a betegség elleni harcot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Németországban a fűtés úgy működik, mint egy vasaló.

   5965af5c819afa3dc0d99ae75b

   Németországban a napelemek a vasaló elvén működnek: a kívánt hőmérsékletűre melegítik a házat, majd kikapcsolnak. A fűtés költsége azonban nagyon magas, ezért télen meg kell elégedniük a 17-20 fokos szobákkal és a hideg padlókkal. Ahogy a németek mondják, jobb pulóvert és papucsot húzni, mint pénzt kidobni a fűtésszámlára.

   Van egy furcsa szokásuk a németeknek, ami elég hamar mindenkinek szemet szúr, aki ide költözik: mielőtt bekapcsolnák a fűtést, gondosan ellenőrzik, hogy minden ablak zárva van-e a házban, különben szó szerint kidobják a pénzt az ablakon. Sok német egyébként épp emiatt a magas árak miatt inkább a természetes energiaforrások mellett dönt és például napelemeket használ.

  4. 9 Az éttermek megosztják a megmaradt ételeket.


   Az ételmegosztás nagyon népszerű Németországban, de más országokkal ellentétben itt nemcsak az emberek között van ilyen, hanem a különféle cégek, például pékségek, szupermarketek és éttermek között is.

   Ehhez egy weboldal és egy telefonos alkalmazás van a segítségükre, melynek köszönhetően például az éttermek a reggeli után megmaradt sajtot, kenyeret vagy palacsintát tovább értékesítik más cégeknek és magánszemélyeknek, akik így jóval a bolti ár alatt juthatnak hozzá az eladatlan ételekhez, amikre nagy valószínűséggel a kidobás várt volna.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 A németek szigorúan szétválasztják a késeket.

   Nemet kesek

   A németek rendmániája a konyhában is megfigyelhető. A maximális funkcionalitás érdekében minden ételhez külön kést használnak, például van külön kés, amivel a kenyeret vágják, amivel húst, amivel a zöldségeket, és így tovább.

   Németország egyébként híres az acélgyártásról, ami értelemszerűen hozzájárul ahhoz, hogy az általuk használt kések mindig rendkívül magasminőségűek.

  6. 7 Vacsorára kenyeret esznek.

   Rantotthus es nemet vacsora

   Sok ember számára valószínűleg furcsa lenne szendvicset enni vacsorára, a németeknek azonban ez teljesen természetes, náluk ugyanis rendkívül népszerű az abendbrot, vagy másnéven "esti kenyér". Igaz ami igaz, ezek nem közönséges szendvicsek, hanem rozs, burgonya és egyéb magvas kenyérből készült minőségi fogások, melyekkel sokszor még az előkelő éttermekben is találkozhatunk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

16 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Én sem értem a finn nyelvű cikket egy Németországról szóló posztban... 🤔 Bár imádom a finnt, de kissé meglepődtem itt ebben a cikkben rajta..... 
 • 7. nem értem. Magyarországon is "hideget" esznek vacsorára, ami általában kenyér plusz szalámi, satöbbi....
 • Azért a magyarok többsége nem eszik rántott húst vacsorára! És az sem biztos hogy minden este szendvics kerül az asztalra. Szerintem a magyar asszonyok ötletesek ,és próbálnak újítani a vacsorán. Megsúgom,ma hurka és isteni kolbász került az asztalra.
 • 10 éve élek Németországban.  Ennyi marhaságot nem tudom honnan szed a cikk írója.Magyarországon is van aki mossa a kukát és a szemetet. Mert így kellene mindenhol és Németországban is több koszos kukát láttam mint tisztát. Az emberek többséget Németországban is csak felületesen érdekelt a szelektív hulladékgyűjtés.Nagyon keves étterem, pékség, szupermarket ossza meg az ételt. Bar én még nem találkoztam vele. Nem, nem használnak külön kést mindenhez.Nem ,nem esznek kenyeret vacsorára! (Ekkora marhaságot) A vacsora a fő étel náluk és imádnak vendéglőben vacsorázni.
 • 8. Milyen kuriózum, külön kés kenyérhez, húsokhoz meg zöldséghez... Lehet hogy én is német vagyok? Vagy lehet hogy mindenhol így csinálják 😁5. Szódat tesznek a borba 😁 aztaaa, na ilyenről senki nem hallott még Magyarországon az tuti 😂😂😂
 • Az utolsó a "Mettwurst" részben igaz, valóban nyers, sertéshús, általában, de a hús minden esetben pácolt, nagy különbség. A többi az totális baromság, egy árva szó nem igaz belőle.
 • Ezeken a fröccsökön én is kiakadtam, minek kell mindenbe vizet rakni? Semmi íze nem marad...
 • A Mettwurst èn is nagyon szeretem!!Joghúrtos dobozokat is pl.azèrt mossuk ki mert a lakásban,sárga zsákokban gyüjtjük/gyüjtik a műanyag hulladèkot.(Ne büdösödjön).
 • Az ételmegosztásról:Dániábanpld a benzinkútak shopjaiban a megmaradt élelmiszert,kidobják kukákba,és lelakatolják!A szegényebb ember,nehogy ki vehessen bármit is!Nem bántom Dániát,de ez kicsit sem szép tőlük!
 • Nem éltem még Németországban, de ahogy itt leirták mégis hasonlít az életünk. 
 • Malachúst nem szabad nyersen fogyasztani, az angol steak is marhahúsból van 
 • 6. Erős a gyanúm, hogy a cikk írója nem szokott élelmiszerboltban bevásárolni, mert különben tudná, hogy itthon sem csak egyféle krumplit árulnak. 
 • A nyers disznóhús nem szalmonellás? Nem véletlen, hogy szinte sehol sem fogyasztják a disznóhúst nyersen!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.