HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 tény Horvátországról, ami először meglep, aztán még jobban beleszeretsz ebbe az országba

Az Adriai-tenger partjának hossza Horvátországban több mint 5 000 kilométer. 😱🏖️

  Horvátország nevének a hallatán legtöbbünknek azonnal a gyönyörű tengerpartok, az azúrkék víz, és a kabócák hangja jut eszünkbe. Ez azonban nem minden, a szomszédos ország még számos meglepetést tartogat. Ha közelebbről is megvizsgáljuk ezt a különleges helyet, sok olyan dolgot tanulhatunk, amikről még az útikalauzokban sem olvashatunk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nekünk Horvátország az egyik (ha nem a kedvenc) helyünk nyáron, ezért külön öröm számunkra, hogy olyan érdekességeket oszthatunk meg róla, amiről a legtöbben még valószínűleg sosem hallottak korábban.

  12 Horvátországban még a szigeten is sziget található. Szó szerint!

  26611a5f48b5f4806c613d9f87

  Horvátországban közel 1000 sziget található, melyek közül csak 47-nek van legalább 1 főből álló állandó népessége. Mljet még e között a rengeteg sziget között is nagy különlegességnek számít, a szigetnek ugyanis saját szigete van.

  Mljet történelme hosszúra nyúlik vissza, a rómaiak például sokáig száműzetési helyként használták. A sziget nyugati részén egy nemzeti park található, aminek a közepén 2 sós vizű tó is van. Az egyiken ezek közül egy régi, 12. századi kolostor is található, mely egy apró földterületre épült a tó közepén – Sveta Marija szigetére, amit csak „sziget a szigeten”-nek szoktak nevezni.

  11 Itt van a világ egyik legkisebb városa.

  839e1f52eabc8df82a25c1c0a8

  Az egyik horvát legenda szerint Hum-ot óriások építették, akik sziklákat pakoltak egymásra. A város valóban úgy néz ki, mint egy kőtömb, ami 349 méteres tengerszint feletti magasságban emelkedik ki a hegytetőn Roč és Buzet városai között. Hum lakossága mindösszesen 72 fő, ezzel pedig a világ egyik legkisebb városa. A történelem során tartozott már Rómához, Velencéhez, Ausztriához, Franciaországhoz, de még Olaszországhoz is. Többször is elfoglalták, felgyújtották, újjáépítették, de Hum-ot nem tudták letörölni a térképről.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 Itt forgatták a Trónok harca sorozat epizódjait.

  cb961d503883192b708cf6a861

  Ez valószínűleg keveseknek újdonság, de a Trónok harca sorozat számos jelenetét Horvátországban forgatták. A legtöbbet Dubrovnikban, de számos jelenetet rögzítettek például a Trsteno-i arborétumban, és a Split mellett található Klis-erődben is.

  9 A horvát szarvasgomba a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

  485f985b6ea210e1ef9f9efc4d

  A horvátok rengeteget tudnak a szarvasgombákról, ami nem is meglepő, hiszen rengeteg ilyen található a helyi erdőkben. A fehér szarvasgomba a legfinomabb, és egyben a legdrágább is. Az eddigi legnagyobb ilyen gombát 1999-ben találták az Isztrián. 1,3 kg súlyú volt, és azonnal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb szarvasgombája. Azóta letaszította a trónról egy 1,7 kilós szarvasgomba, amit az Egyesült Államokban találtak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Horvátországban a gyerekek 12 évig tanulnak.

  18f2f45745858c5b18dd20abce

  A horvát oktatási rendszer nagyon hasonlít a miénkhez. Itt 8 év kötelező oktatás van, ami két szintre oszlik: az első 4 évben a gyerekek egy tanárral tanulnak, a következő 4 évben pedig különféle tantárgyakra szakosodott tanárokkal tanulnak tovább. Ha ezt elvégezték, tovább tanulhatnak a különböző felsőoktatási intézményekben, ahol további 4 évig kapnak oktatást.

  • Az egyetemen az első év ingyenes. A következő évek díja a hallgató eredményeitől függ. Minél jobban tanul valaki, annál kevesebb ez az összeg. © Maja Burazin / Quora

  7 Itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét.

  1979cc578e91b3c95e42df4a9a

  Kevesen tudják, de a nyakkendőt a horvátok találták fel, és néhány évvel ezelőtt az október 18-án tartott nemzetközi nyakkendő napon itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét a pulai amfiteátrum körül.

  A nyakkendő 120 km fonalból, és 450 kg anyagból készült. A varrása több mint 300 órát vett igénybe. A legnehezebb a 21 méteres csomó megkötése volt. A világ legnagyobb nyakkendőjének elkészítésében 100 iskolás is segített.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.