HIRDETÉS
Érdekességek

12 bizonyíték rá, hogy a jövő már elérkezett, de Dél-Koreában kell keresni

2021-ben mindenki a dél-koreai moziról beszélt: a The Squid Game című Netflixes sorozat ugyanis minden korábbi nézettségi rekordot megdöntött. Ez az ország azonban nemcsak a filmkészítés terén ért el kiemelkedő sikereket az elmúlt években, hasonlóan kiválóak a divat, a zene és természetesen a technika világában is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szerettük volna közelebbről is megismerni ezt az országot, aminek a neve ma már egyet jelent a technika fejlődésével, ezért szétnéztünk a közösségi oldalakon és a legnépszerűbb blogokon, hogy megmutathassuk, mennyire a világ előtt jár Dél-Korea.

  1. 1 A szemétválogatást Dél-Koreában nagyon komolyan veszik.


   Dél-Koreában a rosszul kidobott szelektív hulladékért pénzbírság jár, mely akár az 1000 dollárt is elérheti. Itt minden hulladékot szigorúan külön kell gyűjteni az alapján, hogy milyen anyagból készült: papír, műanyag, üveg, celofán, szövet.

  2. 2 Szinte mindenhol elektromos zárak vannak.


   A koreaiaknak nincs szükségük kulcsra, ha be akarnak jutni az otthonukba, elég egy speciális kártya vagy pin kód is, mivel itt a legtöbb zár elektronikus. Egyébként ezek a zárak beépített akkumulátorral működnek, úgyhogy egy esetleges áramszünet nem befolyásolja a működésüket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Gyakran találkozhatunk robotokkal.


   Dél-Korea a világ egyik vezető országa a robotika terén. Itt a robotokat számos területen használják: vannak például robot baristák, szakácsok, sofőrök, és segédek a turistalátványosságok és nagyobb forgalmú nyilvános helyek környékén.

  4. 4 Dél-Koreában készre csomagolt ételeket kaphatunk.


   Ha úgy döntesz, hogy főznél valami finomat, miközben Koreában tartózkodsz, nem kell az üzletben bolyonganod, hogy minden összetevőt megkeress. Itt ugyanis a legnépszerűbb ételeket előre csomagolva is megtalálhatjuk. Ezekben a csomagokban minden hozzájuk szükséges alapanyag és fűszer megtalálható, nekünk már csak el kell készítenünk.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 A koreaiaknak nem kell pakolászniuk költözéskor.


   A dél-koreai költöztetőcégek munkadíjába benne van az is, hogy házhoz jönnek és mindent összecsomagolnak helyettünk. A lakosok számára ezért a költözés egy gondtalan átállás. Az albérletbe költözéskor egyébként a bérlők egy csomag matricát kapnak, melyeket az összekarcolt, meghibásodott bútorokra vagy eszközökre kell ragasztaniuk, hogy az ingatlan tulajdonosa tudja, mit kell megjavíttatnia.

  6. 6 A dél-koreaiak szeretik az intelligens technológiát.


   A koreaiak szeretik a többfunkciós háztartási gépeket. A hűtőszekrények ajtaja például gyakran beépített képernyővel felszerelt, ami megmutatja, hogy mi található a hűtőben anélkül, hogy ki kellene nyitnunk az ajtót. Intelligens WC-k is vannak egyébként, melyeknek az ülőkéje melegíthető, a bidé funkciója személyre szabható, stb.

  7. 7 Az iskolában gondoskodnak arról, hogy minden diák jól érezze magát.


   Minden diáknak van egy külön szekrénye, hogy ne kelljen minden nehéz könyvet magával cipelnie. Ez alap, természetesen. Emellett a tantermek légkondicionáltak, van bennük tv, projektor és egyéb berendezések. Igyekeznek minél kényelmesebbé tenni az iskolát a diákok számára, ezért az iskolai padokon például még kis függöny is található, amit a szoknyás lányok kihúzhatnak a lábuk köré, hogy ne kelljen aggódniuk amiatt, hogy esetleg valaki belát oda, ahova nem kéne.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Itt az ételek gyakran váratlan ízesítésűek.


   Dél-Koreában az élelmiszerboltok olyan termékeket árulnak, melyekről a legtöbben még soha nem hallottak. Például fokhagymás kenyérrel vagy lilahagymával ízesített csokoládé, esetleg görögdinnye ízű tészta.

  9. 9 A koreai házak a legapróbb részletekig átgondoltak.


   Amikor a koreaiak lakóházakat építenek, a legapróbb részletekig átgondolják őket. Például a házak udvarán gyakran lehet látni ivókutakat vagy kerékpár javító berendezéseket, az apartmanok erkélyein pedig gyakran van kis kerti slag, hogy könnyebben lehessen tisztán tartani az erkélyt. Néhány apartmanban a bejárati ajtó közelében távirányító van, mellyel gombnyomásra felkapcsolható a lámpa a ház különféle szobáiban, de a tűzhely is bekapcsolható vele, vagy akár liftet is hívhatunk a segítségével, még mielőtt elhagynánk a lakást.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Átgondolt higiéniai eszközök.


   A higiéniai és szépségápolási cikkek területén a koreaiak szintén igyekeznek mindent a legapróbb részletekig átgondolni. A koreai boltokban sok érdekes eszközt és kütyüt találhatunk, amivel megkönnyíthető az életünk, például különféle nyelvtisztító keféket vagy speciális hajmosó keféket.

  11. 11 Egy tisztítószer az egész fürdőszobához.


   Dél-Koreában a zuhanyzók általában nincsenek különösebben elválasztva a fürdőszoba többi részétől vagy például a vécétől, ami bizonyos szempontokból kellemes. Például nagyban megkönnyíti a helyiség tisztítását: a helyiek speciálisan erre kifejlesztett habsprayt használnak a fürdőszoba tisztítására, amit a felületekre permetezve, állni hagyva, majd leöblítve használnak. Ragyogó tisztaság, bármiféle erőfeszítés nélkül.

  12. 12 A nyilvános illemhelyek szintje itt teljesen más.

   ©  MichaelGaida / Pixabay,   ©  uReallyShouldTrustMe / Reddit

   Dél-Koreában szinte minden sarkon találkozhatunk nyilvános vécékkel. A nagyvárosokban ezek mindig rendkívül tiszták, és minden megtalálható bennük, amire szükség lehet. Egyébként ingyenesek, természetesen. A helyiek valószínűleg így próbálnak minél jobb benyomást kelteni a turistákban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Három hetes dél koreai tartózkodásom alatt sok hasonlót tapasztaltam. Igen igy igaz, és csodálattal néztem, hogy mennyi ötletes dolog van, ami nem pénz kérdés, hanem törődés az emberek jóléte érdekében. Élveztem a készételeket, amit a hűtő pultból kivéve, majd az ott található mikróban melegitve , helyben el is fogyaszthattam. Tiszta, gusztusos és és nagyon jóizű ételek voltak több fogással

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.