HIRDETÉS
Érdekességek

11 turistalátványosság, ami nincs többé, mivel sikeresen tönkretették az emberek

  Napjaink turistalátványosságainak népszerűsége nagyban függ a közösségi hálózatokon megosztott fényképektől. Ma már az utazni vágyók mintegy 50%-a ugyanis ezek alapján dönti el, hogy hová is tervezi a következő utazását. Ez a hirtelen jött népszerűség azonban nem feltétlenül kedvez maguknak a turistalátványosságoknak, hiszen a sok szemét, graffiti és meggondolatlan rongálás maradandó sebeket ejt bennük.

  HIRDETÉS

  Az alábbi cikkben néhány olyan népszerű turistalátványosságot gyűjtöttünk most össze, melyek egyszerűen nem bírták tovább az emberek jelenlétét.

  1. 1 Maya Bay - Phiphi-szigetek, Thaiföld


   A Maya Bay akkor tett szert világhírnévre, miután 2000-ben itt forgatták A part című brit-amerikai filmet, Leonardo DiCaprio-val a főszerepben. A turizmus a film bemutatása után megélénkült, ami odáig vezetett, hogy 2018-ra mintegy napi 5000 turista látogatta az öblöt. 2018 júniusában végül a hatóságok úgy döntöttek, hogy bizonytalan ideig kitiltják innen a turistákat, amíg az élővilág helyreáll.

  2. 2 Karácsony-szigeti korallzátony, Ausztrália.


   Szinte hihetetlen, de alig 10 hónap alatt a zátony több mint 90%-a teljesen megsemmisült. Néhány korall csak kifehéredett, mások teljesen elhaltak. A szokatlan jelenség mögött az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet emelkedés lehet a felelős.

  3. 3 Guaíra-vízesés, Brazil-Paraguay határ.


   A Guaíra-vízesés fülsüketítő zaját még 30 km-ről is lehetett hallani egykoron. Hosszú éveken át turistalátványosságként vonzotta a látogatókat, mígnem 1981-ben a brazil hadsereg fel nem robbantotta a vizet megtörő sziklákat, hogy helyén megépítsék az Itaipu víztározót.

  4. 4 Altamira-barlang, Spanyolország.


   A Spanyolország északi részén található Altamira-barlang 2002 óta van zárva a turisták elől, mivel az oda látogató turisták a puszta légzésükkel is olyan szinten károsították az itt található páratlan barlangrajzokat, hogy azok nemes egyszerűséggel penészedni kezdtek. 2001-ben megépítették a barlang pontos hasonmását, a turisták azóta ebben a mesterséges barlangban élhetik át az Altamira-barlang hangulatát.

  5. 5 Chacaltaya-jégmező, Bolívia.


   Becslések szerint több mint 18 ezer évig formálódott Dél-Amerika egyik leghíresebb jégmezeje, melynek mérete 1980-óta aztán folyamatosan csökkent, míg végül 2009-ben teljesen el nem tűnt. Ennek oka szintén a globális felmelegedés.

  6. 6 Nohmu-piramis, Belize.


   A 2300 éves maja piramist 2013-ban semmisítette meg egy építő cég, aki buldózerekkel szedte darabokra a piramist, hogy a belőle származó mészkövekből utakat építhessenek a közeli városokban. Az ügy nagy port kavart, később a kotrógépek vezetőit, a művezetőt és a vállalat két igazgatóját is elítélték az ügy miatt.

  7. 7 Poopó-tó, Bolívia.


   A Poopó-tó egy időszakos tó Bolíviában, ami azt jelenti, hogy a tó mérete folyamatosan változik (vagy akár teljesen el is tűnik) a környéket ért csapadékmennyiség hatására. 1994-ben már egyszer kiszáradt, ám az azt követő heves esőzések végül újra feltöltötték. 2016-ban ismét kiszáradt, azóta viszont (még) nem tért újra magához.

  8. 8 Wedding Cake Rock, Ausztrália.


   A 2015-ben népszerű turisztikai célponttá vált sziklát le kellett zárni a látogatók elől, mivel az oda látogató emberek súlya alatt teljesen instabillá vált. Ennek ellenére a lezárás, a bírságok és a rendőrségi jelenlét sem mindig akadályozza meg a turistákat, hogy kimásszanak rá egy-egy gyors fotó erejéig. A hivatalos rendelet szerint a szikla zárva marad mindaddig, míg természetes okból végleg el nem tűnik.

  9. 9 Raja Ampat-szigeteki korallzátony, Indonézia.


   2017-ben az óceánjáró hajók egy nagyjából 1600 négyzetméteres területen teljesen elpusztították a korallzátonyt, melynek helyreállítása hosszú évtizedekbe telhet. A mesébe illő korallzátony pusztulását a környékbeli búvárkodással foglalkozó cégek sínylették meg leginkább, akik így nagyjából 18,6 millió dollár bevételtől esnek el évről-évre.

  10. 10 Duckbill, Oregon


   A szokatlan külsejű sziklaformáció rendkívül népszerű volt a turisták között, egészen 2016. augusztus 29-ig. Ekkor ugyanis egy baráti csoport átugrott a kerítésen és magukból kifordulva teljesen tönkretették ezt a természeti képződményt, állítólag bosszúból - mivel az egyik barátjuk korábban a lábát törte rajta. És ezért bosszút álltak. Egy sziklán. Hihetetlen. 🤦

  11. 11 Pont des Arts, Párizs


   A népszerű hidat a szerelem hídjaként tartották számon a turisták, ami olyan népszerű volt az emberek körében, hogy egyszerűen nem bírta tovább. A látogatók ugyanis körülbelül 45 tonnányi „szerelemlakatot” aggattak a hídra, ezért az önkormányzat a híd összeomlásától tartva minden lakatot eltávolított a hídról és üveglapokkal fedte be annak korlátját, hogy gátat szabjon a turisták évtizedek óta tartó szokásainak. A híd azóta nagy csalódást okoz a turistáknak, mivel így teljesen elvesztette varázsát.

   A listát persze bármikor tovább folytathatnánk, hiszen a turisták miatt olyan példátlan turisztikai látványosságok kerültek veszélybe, mint a Kínai nagy fal, a római Colosseum, Velence vagy épp maga az Antarktisz.

   Nem is minden esetben a turisták száma okozza a problémát, hanem inkább  azok viselkedése - mivel szemetelnek, feliratokat rajzolnak vagy karcolnak a falakra, rosszabb esetben pedig megpróbálnak letörni belőlük egy darabot, hogy hazavihessék magukkal emlékbe. Az ilyen viselkedés miatt pedig napról-napra amortizálódnak a világ legszebb, pótolhatatlan turistalátványosságai.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 520
  Ez a cikk is jó, de azért a globális felmelegedést ne kössük már a turistákhoz; pláne ne említsük az Antarktisz-t, ami katonai fennhatóság alatt álló -- a civil világ számára lezárt terület, melyen bár minden ország alapíthat kutatóintézetet, de csak szigorú felügyelet alatt.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.