Túlélési tanácsok

11 tévhit, ami csökkentheti a túlélési esélyeidet egy veszélyhelyzet esetén


Amikor az életünk veszélybe kerül, néha csak másodperceken múlik, hogy sikerül-e megmenekülnünk az adott szituációból vagy sem. Épp ezért különösen fontos, hogy hogyan viselkedünk és mit teszünk. A fő tanács mindig az, hogy ne ess pánikba, és próbálj nyugodtan, higgadt fejjel gondolkodni. Még akkor is, ha a sínekre esel vagy egy égő erdő közepén találod magad.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most a mutatunk néhány tanácsot, mely a rendőrség, a mentők és a turisták feljegyzései alapján segítenek eligazodni, hogy mit kell tenni a különféle veszélyhelyzetek esetén.

 1. 1 Árvíz

  fb03d35a9892ad7c6ede752e99

  Egy hirtelen árvíz esetén ne ess pánikba. Gyorsan szaladj a lehető legbiztonságosabb és legmagasabb helyre. Ha ez nem lehetséges, menj fel a ház legfelső emeletére, vagy mássz ki a tetőre, amennyiben ez lehetséges. A mentők és tűzoltók  azt javasolják, hogy a kisgyerekeket és időseket rögzítsük ilyenkor a kéményhez, hogy ne tudja elvinni őket a víz. Nem jó ötlet egyébként fára, oszlopra vagy omladozó épületre mászni, mivel a víz könnyen alámossa őket és összedőlnek.

  Ha időd engedi, vigyél magaddal élelmet, takarót és vizet is a tetőre. Egy színes vagy vakítóan fehér lepedő segítségével a háztetőn állva jelezhetünk a mentőcsapatoknak.

 2. 2 Sínekre esés

  10b817511d908cbb69ba3f59f0

  Ha a metróban a sínekre esel, ne az legyen az első dolgod, hogy megpróbálsz visszakapaszkodni a peronra, mert a peron alatt futó harmadik sín árammal van töltve!

  Ehelyett inkább kiabálj, kérj segítséget, a személyzet pedig szóljon a mozdonyvezetőnek, hogy ember van a síneken. Közben próbálj meg a vonat érkezésével ellentétes irányba gyalogolni, ahol a peron végéhez érve találsz majd egy létrát vagy lépcsőt, amin keresztül visszajuthatsz a peronra. Érdemes lehet még továbbá például egy világító telefon segítségével figyelmeztetni a mozdonyvezetőt.

  Ha a szerelvény túl közel van, meg kell próbálni a sínek közé feküdve nyugodtan átvészelni, amíg elmegy a metró. Ez ijesztő és félelmetes, a kerekek még akár szikrázhatnak is, de ha minden kötél szakad, ez az egyetlen megoldás, ami segíthet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Vihar

  6313e55e43b18bfa441033e6de

  Ha kirándulás közben hirtelen vihar tör ki, nem szabad tömör csoportban menekülni. Egymástól pár méterre állva kell szaladni és valamilyen menedéket keresni - lehetőleg alacsony, sűrű fákat. Ha a hegyekben tartózkodsz, próbálj lejjebb jutni. Ha egy mezőn tartózkodsz, sose bújj szénabála alá, ez ugyanis potenciális veszélyt jelent a villámlás szempontjából.

  Ha a földre fekszel és lehetőséged engedi, tegyél magad alá egy zacskót, lucfenyő ágat, stb. hogy ne legyél vizes és saras a nedves talajtól, illetve minden fémtárgyat, még a mobiltelefont is érdemes legalább 15 méteres távolságba helyezni magadtól.

  Érdekesség: könnyen megtudhatod, hogy milyen messze van tőled a vihar, ha figyeled a villámlás és a mennydörgés hangja közötti másodperceket. A fény és a hang között eltelt másodperceket szorozd meg 300 méterrel, így megkapod, hogy milyen messze vagy körülbelül a zivatartól.

 4. 4 Égési sérülés

  02d90e5943b44a61a78e25c3cf

  A nagymamák praktikáival ellentétben az égési sérüléseket nem érdemes olajjal kezelni. A megégett testrészt tiszta, hidegvízbe kell meríteni vagy 5-10 percig folyóvíz alá tenni. Ezután tekerd be egy steril kötéssel, és igyál minél több vizet, hogy a bőröd regenerálni tudja önmagát.

 5. 5 Vonatszerencsétlenség

  c046c0556e8473134790f0924f

  Vészhelyzet esetén ragadd meg a kapaszkodót, vagy nyomd a lábad az üléshez/falhoz. Ha a vonat megáll, ne állj fel és szaladj el azonnal, mert elképzelhető, hogy a többi kocsi miatt újabb lökések következnek. Ha már elég idő eltelt, és úgy ítéled meg, hogy biztonságos menekülni, akkor az ablakon vagy ajtón - lehetőség szerint - keresztül hagyd el a vonatot.

  Érdemes nagyon odafigyelni, mert egy vonatszerencsétlenség után leszakadt vezetékek lehetnek a földön, amiket nem szabad 60 centiméternél jobban megközelíteni. Menj minél messzebb tőlük, vagy várd meg a mentőcsapatok segítségét, ha ez nem lehetséges.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Erdőtűz

  b07fae56918f31c0fa887d1454

  Ha egy égő erdőben találod magad, határozd meg a szélirányt és a tűz terjedését. Mindig a tűzzel ellenkező irányba fuss, ne próbálj meg a tűz mentén biztonságos helyre kerülni, még akkor sem, ha ez a rövidebb út, mert a tűz gyorsan utolérhet. Ha a menekülés lehetetlen, próbáld meg vízbe mártani a tested és a ruháid, lehetőség szerint merülj is el a vízben vagy takard be magad nedves ruhákkal.

 7. 7 Eltévedve az erdőben

  8e5c8f5df49ce4dab5566417ea

  Az erdőben eltévedő emberek gyakran tapasztalnak magukon pánikroham szerű jeleket. Mint minden helyzetben, ilyenkor is fontos azonban, hogy nyugodtak maradjunk. Ha van telefonod, hívj rajta segítséget és keress valamilyen jellegzetességet, például egy telefonpóznát, tavat vagy ösvényt, aminek a segítségével könnyebben megtalálhatnak a mentősök.

  Ha nincs nálad telefon, akkor célszerű egy turisták által kitaposott ösvényt követni, ez ugyanis mindig a legközelebbi településhez vezet. Nem szabad összekeverni a vadállatok által kitaposott ösvénnyel, mely épp ellenkezőleg - nagy valószínűséggel a semmibe vezet.

 8. 8 Nyelőcsőbe ragadt étel

  c06d065441b93212e5225de1e0

  Sok fulladásos baleset azért következik be, mert az emberek szégyellik felvállalni a nyilvánosság előtt, hogy valami megakadt a torkukon. Ilyet sosem szabad csinálni, mindig azonnal segítséget kell kérni. A Heimlich-fogás segítségével a körülöttünk lévő emberek könnyen megmenthetik az életünket.

  Más a helyzet, ha egyedül vagyunk és nincs senki a közelünkben. Ilyenkor magunknak kell elvégezni a Heimlich-fogáshoz hasonló manővert. A tűzoltók erre azt ajánlják: ereszkedjünk négykézlábra, egyenes karral, öklökkel a padlón, majd hirtelen emeljük fel a kezünket és csapjuk oda a mellkasunkat a padlóhoz. Ismételjük mindaddig, míg a torokban akadt ételt ki nem löki a tüdőből felszabaduló levegő.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Kígyóval történő találkozás

  360ca25e2c868c1426dfa34c1d

  A kígyó nem támad emberre, általában csak önvédelemből, ha nem maradt más választása. Ha észreveszed a kígyót, lassú léptekben, azonnal kezdj el távolodni. Ha a kígyó betekeredik és felemeli a fejét, akkor fel kell készülni rá, hogy támadni fog. Sosem szabad hátat fordítani az állatnak, mindig test mellé szorított kezekkel kell hátrálni, a kinyújtott kezekbe ugyanis könnyedén belekaphat az állat.

 10. 10 Gyanús csomag

  6222f1517da6fcecf59b225bc6

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ha gyanús csomagot vagy táskát találsz egy üzletben, színházban vagy bármilyen nyilvános helyen, ne nyúlj hozzá és ne próbáld meg bottal bökdösni. Azonnal riaszd a biztonsági szolgálatot, vagy az üzlet személyzetét, akik megteszik majd a szükséges intézkedéseket - ártalmatlan csomag esetén visszaszolgáltatják azt a jogos tulajdonosának.

  Ha lövöldözést hallasz, ne próbálj meg kíváncsiságból közelebb menni a fegyverropogás hangjához, mindig vele ellentétes irányba kezdj futni. Ha a futás nem lehetséges, jobb, ha lefekszel a földre és a kezeidet a fejedre teszed, ellenkező esetben könnyen ellenségnek nézhetnek a bűnözők vagy akár még a rendőrök is.

 11. 11 Méhcsípés

  9801fb50448d452ecb4c3f1de5

  Amikor egy rovar megcsíp, a végtag megduzzad, de akár légzési problémák is jelentkezhetnek. Az adrenalin segít megvédeni a fulladástól, de ezt csak orvosok tudják beadni, így vészhelyzet esetén azonnal mentőt kell hívni.

  Ha a természetben ér minket a csípés és nem tudunk segítséget hívni, akkor kérdezzük meg a körülöttünk lévő embereket, hogy van-e náluk valamilyen antihisztamin. A duzzanat enyhítése végett célszerű még hidegvizet tenni a csípés helyére, és kerüljük a nagymamák régi módszereit, például a "kend be hideg sárral a csípés helyét". A műanyag zacskóba öntött hidegvíz sokkal jobb.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!