HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

11 hétköznapi ruhadarab, aminek a viselése illegális a világ más országaiban

  Évről-évre egyre több és több turista dönt úgy, hogy valamilyen külföldi úti célt választ magának a nyaraláshoz. Egy egzotikus országba  utazás esetén azonban  (de néha még környező országba történő utazás esetén is) nem árt előzetesen megismerkednünk a szokatlan helyi törvényekkel és szabályokkal, melyekből könnyen bajunk lehet, ha nem vigyázunk.

  HIRDETÉS

  Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány olyan ruhadarabot, amit nem érdemes bepakolni magunkkal a bőröndünkbe, hacsak nem szeretnénk egy vaskos bírsággal hazatérni a nyaralásról.

  1. 1 Németországban tilos eltakart arccal közlekedni

   11759315 image crop 1336x1941 1572437975 728 cbded1dcec 1573111669

   Németországban létezik egy törvény, ami megtiltja a sofőröknek, hogy elfedjék az arcukat vezetés közben. A hatóságok szerint erre azért van szükség, mivel a bűnözők így sokkal könnyebben azonosíthatók és megtalálhatók a biztonsági kamerák felvételei alapján.

   A szabály meglehetősen széleskörű, ezért már egy napszemüveg+kapucni kombinációért is megbüntethet minket a rendőr, ami alaphangon is 60 eurós bírságot jelent.

  2. 2 Az afrikai turisták jobban teszik, ha nem viselnek fekete vagy sötétkék ruhát.

   Azok, akik esetleg Afrikába indulnak nyaralni, jól teszik, ha a sötét színű ruhák helyett inkább sok színes ruhát visznek magukkal. Ennek oka a kontinensen veszélyes betegségeket hordozó cecelégy, ami a sajátos színérzékelése miatt főként a fekete és kék színt részesíti előnyben.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Az Emirátusokban a pólót viselő nők nem vásárolhatnak az üzletekben.

   Az Egyesült Arab Emírségek meglehetősen konzervatív ország. Bár az üdülőhelyeken teljesen nyugatias kiszolgálásban van részük a vendégeknek, egy bevásárlóközpontba tévedve már komoly atrocitások érhetik a nőket, ha túlságosan nyitott ruhában jelennek meg. Mindenképpen tanácsos eltakarni a térdeket és a vállakat – az üzletekben erre külön táblák is figyelmeztetnek.

  4. 4 Japánban a kivágott nyakú póló a tiszteletlenség jele.

   Japánnak is megvannak a maga hagyományai. Tokió utcáin például rengeteg rövid szoknyás diáklánnyal találkozhatunk, de a nyakkivágásra nagyon szigorú szabályaik vannak. Az utóbbi időben ez európai és amerikai turisták hatására némileg változott az etikett: ma már az ingek esetében az egy kigombolt gomb megengedettnek tekinthető, ám az idősebb generációk számára ez sokszor még mindig nagy felháborodást okoz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Iránban a farmereket "gonosz" anyagnak tekintik.

   11759465 image crop 2000x1247 1572438025 728 6ecb822698 1573111669

   Iránban nem szívesen látják a farmernadrágokat, a helyi diákoknak egyenesen meg is tiltották a viselésüket. A hatóságok mindezt a hagyományok tiszteletben tartásával magyarázzák, illetve azzal, hogy az angol „jean” szó nagyon hasonlít a „dzsinn”-re, vagyis a „gonosz szellem” szóra.

  6. 6 Egyes európai nemzeti parkokban büntetik a rossz cipőket.

   Néhány nemzeti parkban nagyon szigorú „dress code” van a cipőket illetően. Például az olasz Liguria régióban 2.500 eurós bírságot kapnak azok, akik szandálban vagy papucsban indulnak túrázni a hegyi ösvényeken. A szomszédos Horvátországban szintén törvény tiltja a papucsban és szandálban történő túrázást (még a Plitvicei tavaknál is) – mindkét ország hatóságai azzal magyarázzák a tilalmat, hogy a rossz lábbeli miatt lábukat kificamító turisták hegyről történő mentése kizárólag helikopterrel lehetséges, ami rendkívül drága mulatság.

  7. 7 Hollandiában bajunk lehet a szőrmeviselésből.

   Az állampolgárok nagyon környezettudatosak Hollandiában. Bár jogilag semmi sem tiltja például a szőrme bundák viselését, a helyiek gyakran tojással és paradicsommal dobálják meg az ilyen ruhákat viselő embereket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Grenadában és Spanyolországban tilos a fürdőruhák tengerparton kívüli viselése.

   A fürdőruha fürdéshez való, a tengerpartra – gondolják ezt a karibi térségben található Grenada ország vezetői, ahol 270 dolláros pénzbírság vagy 6 hónap börtön jár azoknak, akik a városok utcáin is fürdőruhában sétálnak.

   Számos spanyol városban, például Barcelonában, de még az olaszországi Velencében is hasonló a helyzet, ott 250 euró körüli pénzbírságot kapnak azok, akik a tengerparton kívül is fürdőruhát hordanak.

  9. 9 Dél-Korea kormánya megtiltotta a miniszoknyák viselését.

   Ez csak azért is érdekes, mert a dél-korai énekesnők szinte kivétel nélkül miniszoknyában táncolnak a színpadokon. Ezzel szemben az ország kormánya úgy gondolja, hogy a nyilvános helyeken történő miniszoknya viselés illetlenség, ezért betiltotta azt. Ezt azonban nem mindig tartják be az országban élő tinédzserek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 A Bahamákon tilos terep színű ruhát hordani.

   A Bahama-szigeteken a terepmintás ruhák viselése a katonák kiváltsága. A terepszínű ruhában megjelenő turistákat épp ezért pénzbírsággal sújtják. Külföldre utazás előtt azonban érdemes tájékozódni, mert nem a karibi térségben található ország az egyetlen hely a Földön, ahol tiltva van a terepszínű ruhák viselése: országok listája.

  11. 11 Az Egyesült Királyságban nem lehet mindenhol állatmintás ruhákat hordani.

   Még ha nagyon szeretjük a kedvenc leopárdmintás blúzunk vagy zebracsíkos nadrágunk, akkor is célszerű otthon hagyni ezeket. Úgy tartják, hogy a zsiráf, a tigris, a zebra és a leopárdmintás ruhadaraboktól idegesek lesznek az állatok, ezért számos angliai megyében, nemzeti parkban és állatkertben is tiltott az ilyen mintájú ruhák viselése.

  12. 12 Bónusz: Párizsban 2013-ig tilos volt nadrágot viselni, hacsak nem voltunk lóval vagy kerékpárral.

   Parizsban tilos nadrag

   2013-ig volt egy több mint 200 évig hatályban lévő törvény a francia fővárosban, mely megtiltotta a nőknek a nadrágviselést. Kivételt csak abban az esetben írt elő, ha a nők lovon vagy biciklivel közlekedtek. Nincs róla információnk, hogy az utóbbi időben bárkit is megbírságoltak volna emiatt, de érdekes, hogy 2013-ig elvileg gond nélkül megtehették volna a rendőrök.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.