HIRDETÉS

10 titokzatos hely a Földön, ahová még a legbefolyásosabb emberek sem tehetik be a lábukat

  Nehéz elképzelni, hogy manapság vannak olyan helyek a bolygón, ahol nem tudsz jönni-menni, repülni vagy épp vitorlázni. De a nyitott határok, és a szabad utazáshoz való jog ellenére vannak olyan helyek a világon, ahol különféle okból kifolyólag senki sem teheti be a lábát.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál mindig lenyűgöznek minket a titkos, és nem hétköznapi dolgok mögött rejlő izgalmas rejtélyek, ezért cikkünkben most összegyűjtöttünk 10 olyan helyet a Földön, ahová még a világ legbefolyásosabb emberei sem tehetik be a lábukat.

  1. 1 Északi-Szentinel-sziget, India


   Ez az egyik legkevésbé ismert sziget a Földön, ami egyébként egy nagyon látványos természeti környezetben helyezkedik el, kristálytiszta, homokos strandokkal körülvéve. A sziget a Sentinels őslakos törzsek otthona.

   Bár odajutni nem feltétlenül nehéz, kijutni annál nehezebb. Az őslakosok ugyanis megtagadnak mindenféle-fajta érintkezést a külvilággal, és azonnal nyílzáporral fogadják az idegeneket. A sziget tehát minden turista számára zárva van, ám ennek ellenére vannak olyan őrültek, akik megpróbálnak bejutni a szigetre, ám ezek közül még senki nem jött ki onnan élve.

  2. 2 Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia


   A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker tulajdonképpen egy raktár, ahol a világ minden növényfajának egy példányát tárolják. Jelenleg csaknem egy millió mezőgazdasági növénymintát őriznek itt a világ minden tájáról. A magokat speciális zsákokba csomagolják, és -18°C-on tárolják.

   Ha egy hirtelen globális katasztrófa miatt a növényzet eltűnne a földről, ennek a "Doomsday-raktárnak" is nevezett tárolóból újra lehetne indítani a természetet, és megmenteni egyúttal az emberiséget.

   A raktár már hasznos volt egyszer: 2015-ben a szír kormány kérésére mintákat adtak ki, mellyel helyreállították a polgárháború alatt tönkrement száraz régiók növényzetét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Lascaux-i barlang, Franciaország


   Ez a paleolit sziklaművészet egyfajta galériája. Több mint ezer rajz található a barlangban emberekről és állatokról, egyes rajzok pedig 15-18 ezer évesek.

   Az ősi művészet sok turistát vonzott egykoron, ám az emberek szén-dioxid kibocsátása és a mesterséges megvilágítás adta hő rongálni kezdte a rajzok minőségét. A több ezer éves kultúra eltűnésének megakadályozása érdekében a barlangot 1963-ban bezárták a turisták előtt, és azóta sem látogatható.

  4. 4 Pravčická kőkapu, Csehország


   Csehország leghíresebb természeti látványossága Európa legnagyobb természetes sziklaíve. 1982 óta a turistáknak tilos átmászniuk a kapun, nehogy túlterheljék azt és leomoljon. Az ív csak bizonyos megfigyelőpontokról tekinthető meg, távolról.

   Bár a turistákat kitiltották, a különleges sziklaív megsemmisülése nem állt meg, a természeti erők hatására folyamatosan amortizálódik, és a tudósok attól félnek, hogy rövidesen már csak a turistafotókon keresztül gyönyörködhetünk az emlékében.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Vatikáni titkos levéltár


   Itt, a 85 km hosszú polcokon vannak azok a dokumentumok, amiket a Vatikán gyűjtött az elmúlt évszázadok alatt. A Vatikáni Titkos Levéltár a világ egyik legelérhetetlenebb helye.

   Nincs egyetlen ország sem a Földön, ami elkerülte volna a Vatikán figyelmét, ezért a világ minden tájáról tartanak itt értékes dokumentumokat. A turisták számára teljesen tiltott a belépés, és a tudósok is csak különleges engedélyekkel férhetnek hozzá a levéltár bizonyos részeihez.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
20
14 hozzászólás, 20 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!