HIRDETÉS
Érdekességek

10 tipp, ami segíthet az extrém helyzetekben

  Testünk leggyakoribb reakciója egy veszélyhelyzet esetén általában a menekülés. Ez egy olyan állapot, amikor az agyunk a pillanat tört része alatt felméri a veszélyt, és úgy állapítja meg, hogy mivel nem képes felvenni vele a harcot, ezért jobb, ha menekülőre fogja a dolgot. Akadnak azonban olyan veszélyes helyzetek, amiket nem lehet simán meneküléssel megoldani, és olyan is van, aminél a menekülés épp az egyik legrosszabb, amit tehetünk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány tippet és tanácsot, ami elmagyarázzák, hogy a higgadtságon túl mi a legjobb, amit a különféle veszélyhelyzetekben tehetünk.

  1. 63875e5df2beda2f8bec975bc6
   Simbakim

   Ha úgy érzed, hogy medúza csípett meg, az első és legfontosabb, hogy mihamarabb gyere ki a vízből. Ezután körülbelül 30 másodpercig öblögesd az adott területet ecettel, majd egy csipesz segítségével távolítsd el az esetlegesen ott maradt csápokat, és tedd forró vízbe az adott területet, vagy állj be a zuhany alá 20-45 percre.

   Kisebb csípések esetén naponta mosd és tegyél hideg borogatást a sebre, súlyosabbak esetén azonban elkerülhetetlen, hogy orvoshoz menj vele.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  2. 201db25b9aa6a0173ec47e56e8
   Simbakim

   Mindenekelőtt próbálj nyugodt maradni. Ne csinálj hirtelen mozdulatokat, és ne provokáld az állatot. Ha úgy látod, hogy a cápa támadásra készül, akkor tegyél meg mindent, hogy nagyobbnak tűnj.

   Ha az elijesztés nem használ, és a cápa megtámad, próbáld megütni és megrúgni a lehető legérzékenyebb területein, például a kopoltyújánál. Soha ne fordíts neki hátat. Ha sikerült elijesztened, lassan ússz ki a partra anélkül, hogy hirtelen mozdulatokat végeznél.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  3. ffc0d256abb1fe4977e2a24823
   Simbakim

   Ha úgy érzed, hogy medve lehet a közelben, akkor kelts minél nagyobb hangzavart. Beszélj hangosan magadban, énekelj, vagy üss össze két követ. Ha már látod is az állatot, soha ne fordíts neki hátat és ne is nézz a szemébe. Hirtelen mozdulatok nélkül távolodj el a veszélyzónától.

   Ha medve megtámad, és rád akarja vetni magát, feküdj le a földre és tegyél úgy, mintha meghaltál volna. Magzatpózban védekezve a két legérzékenyebb területedet, a fejedet és a hasadat is védheted. Maradj minél tovább mozdulatlan, egészen addig, amíg biztos nem vagy benne, hogy a medve már távol jár.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  4. 835b5054f594e9f14f18568c4c
   Simbakim

   Ne kockáztasd fölöslegesen az életed, inkább csak add át a rablónak az autót. Legtöbb esetben a tolvajt kizárólag az autó érdekli, ezért nem forog veszélyben az életed. Ha gyerekek is vannak veled a kocsiban, akkor először mindig őket szállítsd ki a kocsiból, és csak után szállj ki te is. Ha a rabló azt követeli, hogy ülj át az anyósülésre, semmilyen körülmények között se maradj a kocsiban, és tegyél meg mindent azért, hogy kiszállj és elmenekülj a járműből.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  5. d14e92505c8865ad30587e9b95
   Simbakim

   Ha váratlanul egy autó csomagtartójában találod magad, ne ess kétségbe: többféle módon is ki lehet szabadulni belőle. Először is húzd meg a csomagtartó vészkioldó karját. Ha ez nem működik vagy nincs, akkor húzd meg a csomagtartó zárjának kioldó kábelét. Alternatív megoldásként kitörheted még továbbá a hátsólápákat, amivel felkeltheted más emberek figyelmét, vagy visszamászhatsz az autó utasterébe a hátsóüléseken keresztül. Ehhez csak annyi a dolgot, hogy a testedet kitámasztva, a lábaid segítségével nyomd előre az üléseket.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  6. 3628855c13ae1a07973ed8a317
   Simbakim

   Fagyási sérülés esetén az érintett terület először piros színűvé válik és fájni kezd, majd kifehéredik és megkeményedik. Ha ilyen sérülést szenvedsz, tekerd be a bőröd egy száraz ruhával, és véletlenül se kezdd el dörzsölni, ez ugyanis csak súlyosbítja a helyzetet. A száraz, tiszta ruha segít megvédeni a fagyott területet a külső hatásoktól.

   Ezután menj olyan helyre, ahol tudsz vizet melegíteni. Nem kell túl forró: az ideális hőmérséklet 43°C. Lefagyott kéz esetén mindig először az egészséges kéz segítségével ellenőrizd a víz hőfokát, hogy elkerüld a sebesült végtag további sérüléseit. Ezt követően lassan engedd bele a vízbe a sérült testrészt, majd várj, amíg láthatóan meg nem változik a színe és újra érezni kezded vele a tapintást.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  7. Eletmentes nadrag viz
   Simbakim

   Vedd le a nadrágod és kösd össze a két lábát. Ezután a derék részénél megfogva, hirtelen mozdulatokkal engedj bele levegőt, kicsit úgy, mintha egy műanyag zacskót próbálnál meg kinyitni. Ezután tedd a nadrágot a nyakadba és szorítsd össze a nadrág derekát a kezeddel, de egy öv vagy egy kis kézügyesség segítségével akár csomót is köthetsz rá.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  8. f62b525b3fa1130738263f0639
   Simbakim

   A szükséges zacskók száma a kötél kívánt hosszúságától függ. Először is vágd félbe a zacskót hosszában, majd csinálj egy lyukat mindkét résznek az aljára. Vezesd át az egyik felet a másik lyukán, majd húzd vissza a saját fülébe és húzd meg jó erősen.

   Ismételd meg ezt a lépést az újabb és újabb zacskók segítségével, míg kívánt hosszúságú szalagokat nem kapsz. A szalagokat ezután kezdd el kötéllé fonni. A kötél erősebbé tétele végett akaszd fel egy fogantyúra vagy horogra a zacskókat és úgy kezdd el fonni őket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  9. 9479e35f53a4558b784ffad101
   Simbakim

   Ha észreveszed, hogy a fékek nem működnek, azonnal vedd le a lábad a gázról. Ha időd engedi, kapcsold be a vészvillogót, hogy így figyelmeztesd a többi sofőrt, majd próbálj meg minél nagyobb távolságot tartani tőlük. Fokozatosan válts egyre kisseb sebességbe, hogy így lassítsd az autó mozgását.

   Behúzhatod a kéziféket, de csak nagyon óvatosan és készülj fel rá, hogy ez még nem biztos, hogy garantálja az autó megállását, ráadásul a kocsi nagy valószínűséggel irányíthatatlanná válik. Ha a kézifék segítségével sem sikerül biztonságosan megállni, akkor nem maradt más, mint kiszemelni valamilyen fizikai akadályt, aminek a segítségével lelassíthatod a gépjármű mozgását. Ez lehet például egy szalagkorlát: óvatosan menj neki az autóval, majd egyre jobban húzd rá a kormányt, míg le nem lassul és végül meg nem áll az autó.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  10. 0a40f65957b184249108f81634
   Simbakim

   A legegyszerűbb, ha lábbal rúgod be. Ilyen esetben fontos, hogy a végtag ne teljesen nyújtva, hanem kissé hajlítva legyen a sérülések elkerülése végett. A rúgást nem a zár körüli területre kell irányítani, hanem mellé, az ajtó közepe felé. A rúgás erejének növelése végett fontos, hogy mindig stabil legyen a támaszkodóláb.

   Bár első gondolkodásra jó ötletnek tűnhet a nekifutásból vállal betörés vagy a nekifutásból lábbal történő berúgás, ezek súlyos sérüléseket okozhatnak, ezért érdemes kerülni őket.

   Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.