HIRDETÉS BEZÁRÁS

10+ tény a történelemből, ami megváltoztatja az időről alkotott elképzeléseinket

🔥 6 hozzászólás

  Létezik egy úgynevezett szinkronicitás elmélet. Eszerint az emberiség történelmében valaha történt események valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz. Leegyszerűsítve: semmi sem véletlen.

  HIRDETÉS

  Hogy a pszichológus, Carl Gustav Jung által megfogalmazott elmélet valóban helytálló-e azt nem tudjuk, mindenesetre összegyűjtöttünk 11 olyan érdekes tényt a történelemből és az idő múlásáról, ami után biztos, hogy teljesen más szemmel nézel majd a világra.

  1. 11 Kleopátra időben közelebb élt a holdra szálláshoz, mint a Gízai piramisok építéséhez.


   Kleopátra jó régen élt, de a piramisok még neki is ősréginek tűnhettek. A legnagyobb - Kheopsz-piramis – körülbelül i.e. 2540 körül épült, vagyis az építése és Kleopátra születése között 2471 év különbség volt, míg Kleopátra születése és a holdra szállás között csak 2038 év.

  2. 10 1913-ban Hitler, Trockij, Sztálin és Ferenc József egy városban éltek.

   Becsben elt vilaghaborus hiressegek
   bbc

   Kevesen tudják, de ezek a híres emberek 1913-ban ugyanabban a városban, Bécsben éltek, ráadásul nagyon közel egymáshoz. Hitler és Trockij rendszeres vendége volt a Café Centralnak, néhány méterre mellette pedig ott volt Freud kedvenc kávézója, a Cafe Landtmann. Bármilyen abszurd is, de ezekben az években Hitler és Sztálin csak egy órányi sétára laktak egymástól.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 9 A Harvard Egyetemet azelőtt alapították, hogy Isaac Newton közzétette volna a Newton-féle gravitációs törvényt.


   A legendás egyetemet 1636-ban alapították, Newton pedig csak 50 évvel később, 1687-ben publikálta a „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” című munkáját, melyben felvázolta többek között a mozgás és a gravitáció törvényeit.

  4. 8 Az Oxfordi Egyetem öregebb, mint az Azték birodalom.


   Az oktatás Oxfordban 1096-ban kezdődött, míg az aztékok csak 1325-ben alapították a Tenocstitlan névre keresztelt városállamot. Ekkor az Oxfordi Egyetem már több mint 200 éves volt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 7 A Wright fivérek első repülése és az űrrepülés között csak 50 év telt el.


   1903. december 17- én, az Atlanti-óceán partján a Flyer nevű repülőgéppel a Wright fivérek végrehajtották az emberiség történelmének első repülését, amely 12 másodpercig tartott. Bármilyen hihetetlen is, de 58 évvel később, 1961-ben Jurij Gagarin már az űrben tette ugyanezt, az ő űrrepülése 108 percig tartott.

  6. 6 Az első fax 10 évvel korábban jelent meg, mint az első telefon.


   Igaz ami igaz, a faxkészülék első eszközei ennél korábban jelentek meg, de az első működő faxot 1865-ben üzemelték be Párizs és Lyon között. Akkoriban „pantelegraf”-nak hívták, és szöveget vagy rajzokat volt képes továbbítani 500 kilométeres távolságba. 10 évvel később, 1875ben Thomas Watson és Alexander Bell bemutatta az első működő membrántelefont.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 5 A londoni metró építése 1860 februárjában kezdődött, amikor Oroszországban még jobbágyság, az Egyesült Államok 11 államában pedig rabszolgaság volt.


   Miközben a rabszolgaság számos országban virágzott, Londonban az angolok elkezdték építeni a világ első metróját. A londoni metró először 6 km hosszú volt és csak 7 állomásból állt.

   Érdekesség, hogy mivel ekkoriban még nem voltak elektromos mozdonyok, a mozdonyok füstjétől szinte alig lehetett lélegezni a föld alatt. Ennek ellenére hamar ez lett a legnépszerűbb közlekedési forma Londonban.

   Még egy érdekesség: a világ második földalatti metrója csak 36 évvel később jelent meg, Budapesten. A földalatti (M1) volt a kontinens első elektromos földalatti vasútja, melyet egyébként 1896-ban építettek, a világkiállítás számára.

  2. 4 A leghosszabb ideje utazó.


   Az orosz űrhajós, Szergej Konsztantyinovics Krikaljov egy érdekes rekordot állított fel, mégpedig a leghosszabb utazás világrekordját. Több mint két évet, összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet töltött a világűrben - ami elképesztő. A tudósok szerint Krikaljov annyi időt töltött az űrben, hogy ma 1/48-ad részt fiatalabb, mintha végig a Földön élte volna az életét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Ha keresztülfúrnánk a Földet, és beledobnánk egy tárgyat, akkor 42 percig tartana, míg felbukkanna a másik oldalán.


   Mennyi ideig tartana, amíg egy ember vagy bármilyen tárgy szabadesésben átrepülne a Föld középpontján? Ez a kérdés hosszú évtizedeken keresztül foglalkoztatta az embereket.

   1966-ban azonban egy Cooper nevű tudós kiszámolta és publikálta az American Journal of Physics magazinban. A tudós számításai szerint ha sikerülne egy alagutat fúrnunk a Földbe, ami egyik oldalától a másikig ér, akkor a beledobott tárgynak 42 percbe telne, míg felbukkanna a másik oldalon. Természetesen hozzátette, hogy ez mind csak elmélet, a tárgynak ugyanis útközben szörnyű nyomással és hőmérséklettel kellene szembenézni, arról nem is beszélve, hogy egy ponton túl az ellentétes gravitációs irány megváltozna.

  4. 2 Stephen Hawking bebizonyította, hogy lehetetlen az időutazás.


   Legalábbis elméletileg. A tudós kísérletképpen egy partit tartott 2009. június 28-án, kifejezetten időutazók számára. A partira invitáló meghívókat azonban csak másnap, 29-én kezdte el terjeszteni. Mivel senki sem volt ott a rendezvényen, ezért Hawking szerint ez azt bizonyítja, hogy az időutazás nemcsak most, de a jövőben sem lesz lehetséges.

  5. 1 A világórák néha 23:59:60-et mutatnak.


   Annak érdekében, hogy jobban összehangoljuk az egyezményes koordinált világidőt a nappal, néhány évente június 30-án vagy december 31-én a Nemzetközi Földforgás és Referenciarendszerek Szolgálat hozzáad egy extra másodpercet (úgynevezett szökőmásodpercet) a világórákhoz. Az ilyen napokon 23:59:59 után 23:59:60 jön, és csak utána 00:00:00.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 740
  Szeretem az ilyen cikkeket😍
 • 10: Ehhez azért hozzátenném hogyha feltalálnám az időutazást akkor biztos hogy nem mennék el arra a bulira.
 • 2. ez nem bizonyít semmit, lehet, hogy nem érdekelt senkit a buli, vagy a jövőbeni időutazók nem tudtak a buliról, mert elvesztek a meghívók. (a buli másnapján lettek terjesztve és mi még nem találtuk fel ugye az időutazáshoz szükséges eszközöket)

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.