10 népszerű termék, aminek egyes országokban betiltották a forgalmazását

  Egy-egy távolabbi országban tett utazásunk előtt bizony nem árt tanulmányozni kicsit a helyi konyhát és törvényeket, már csak azért sem, hogy ne lepődjünk meg, ha az idehaza teljesen természetesnek vett ételeink és italaink például tiltólistán vannak az adott országban.

  HIRDETÉS

  Sokszor nem is gondolnánk, de kedvenc édességeink, kedvenc üdítőitalaink, sőt még a teljesen ártalmatlan zöldségek is tabunak számíthatnak egyes országokban. Mindenre van azonban logikus magyarázat.

  1. 10 Az M&M's drazsékat betiltották Svédországban.


   A svéd bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy teljes egészében betiltja a Mars vállalat által forgalmazott M&M’s-t, mivel annak logója túlságosan is hasonlít a hosszú évek óta (1960) létező svéd csokoládé, a Marabou márka logójához, ami végső soron megtévesztő lehetett volna a fogyasztók számára.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 A Mountain Dew-t az egész Európai Unióban betiltották.


   Az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Mountain Dew-t az egész Európai Unióban betiltották, köszönhetően a jóval szigorúbb EU-s szabályoknak, melyek tiltják a fruktóz-kukorica-szirup élelmiszerekben történő használatát. A cég persze reagált a betiltásra és készített egy speciális, külön az EU-s piacra tervezett 0,33 literes dobozos változatot, jelenleg csak ezt tudják árulni az Európai Unió tagállamaiban.

  3. 8 A mák majdnem az egész világon tiltott.

   Tiltott termekek a vilagban

   Számos országban rendkívül szigorúak a máktermesztéssel és a mák fogyasztásával kapcsolatos szabályok, a mákban található ópium miatt. Az egész Európai Unióban nagyon szigorúak a mákkal kapcsolatos szabályok, és a 2004-es csatlakozásunkkor úgy nézett ki, hogy nálunk is betiltják, de ez végül elmaradt. Így bár egész Nyugat-Európában tiltva van, Magyarországon mégis kedvünkre fogyaszthatjuk, legalábbis bizonyos fajtáit.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 A Coca Colát betiltották Kubában és Észak-Koreában.


   Jelenleg összesen két ország van a Földön, ahol nem lehet Coca Colát vásárolni vagy eladni, legalábbis hivatalosan. Ez a két ország Kuba és Észak-Korea, a tilalom pedig az Egyesült Államok hosszú távú kereskedelmi embargójának köszönhető. (Kuba: 1962 óta; Észak-Korea: 1950 óta)

  5. 6 A Big Mac teljesen máshogy néz ki Indiában.


   Noha India a nemzetközi kereskedelem egyik legnagyobb résztvevője, ez az egyetlen olyan ország a bolygón, ahol nem tudunk sem marhahúsból sem sertéshúsból készült hamburgert vásárolni a McDonald’s-ban. Ehelyett speciális vegetáriánus burgerek kaphatók, azok viszont minden mennyiségben.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
15
16 hozzászólás, 15 pont

Szólj hozzá!

16 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 1 éve
  A mounten dew-s hülyeség mert itthon is lehet kapni másfél/ két literes kiszerelésben
  • 1 éve
   Elolvastad a cikket is? Vagy csak a főcímet? Mert akkor nem írnál hülyeséget!
  • 1 éve
   Olvasd el megegyszer azt a pontot... Lehet kapni csak nem az az összetétele mint mindenhol máshol. 
   • 1 éve
    [email protected] szövegértés 1 - es mindenki. A cikk szerint az EU-ban más összetétellel a 0.33 dobozos verzió kapható.(ennek ellenére én is veszek 2 litereset és nem kínaiban... 😀😀😀) 
 • 1 éve
  Mákról én úgy tudom,hogy csak is magyar országon termeszthető mert nemzeti étellé lett nyilvánítva egyébként mindenhol tiltott tárolása termesztése egyaránt.
  • 1 éve
   Magyarországon is csak 1 típusú mák termeszthető étkezi célra. A másik fajta engedélyhez kötött, gyógyszeripar használja.
  • A mákos sztori nem helytálló, én már vettem németbe, osztrákba és Franciaországba is. Bár lehet hogy én nem tudom hol van Nyugat-Europa... 😉😉😉
  • Az osztrákoknál és németeknél is rengetek péktermékben  vagy díszítésképp rajta megtalálható Angliában szintúgy, jóformán nincs sokmagvas kenyér nélküle. Lengyel sütikben töltelékként éppúgy ott van mint a mi bejglinkben. Szóval ez egy ordas nagy marhaság, ami azóta terjed amióta beléptünk az EU-ba.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!