HIRDETÉS
Érdekes

10 meglepő tény a Vadnyugatról

  A Vadnyugat szó hallatán a legtöbbünk előtt rögtön a prérin vágtató fegyveres cowboyok képe ugrik be, akik a postakocsi megtámadása után este néhány itallal ünnepeltek a szalonban. Bár tény, hogy ez is a Vadnyugat szerves részét képezte, valójában sokkal több volt ennél.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk azokra az érdekes részletekre, amiket nem mutattak meg nekünk a vadnyugatos filmekben, ezért összegyűjtöttünk 10 meglepő tényt a Vadnyugatról.

  1. 1 A vasutakat kínai bevándorlók építették

   railroad construction 640x433

   Az Amerikában épült vasutak többségét kínai bevándorlók építették. Ha nem lettek volna ezek a szorgalmas emberek, a transzkontinentális vasút talán soha sem jött volna létre. Ezek az emberek 1848 és 1855 között érkeztek az Egyesült Államokba, körülbelül 15-20 ezren, főként kovácsok, építőmunkások és asztalosok.

   A vasúton történő munka egyáltalán nem volt egy mesébe illő munka számukra, sajnos a rasszista ideológiák befolyásolták a velük szemben mutatott hozzáállást, ezért rosszul bántak velük és kevesebbet fizettek nekik, mint a fehér munkásoknak. Sokan közülük meghaltak a balesetekben, betegségekben, földcsuszamlásokban és építés közben bekövetkezett robbanásokban. Az egész odáig fajult, hogy a kínaiak sztrájkba léptek, hogy magasabb béreket követeljenek maguknak, de ezt a sztrájkot az amerikaiak hamar leverték.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Ki volt a leghíresebb rabló a Vadnyugaton?

   killing the kid 640x334

   Mindenki ismeri Henry McCarty, vagy ismertebb nevén Billy, a kölyök történetét. A hírhedt amerikai törvényen kívüli legalább nyolc ember meggyilkolásáért felelős, ám mielőtt rátért volna a gyilkosságokra, már akkor is apró bűntetteket vitt véghez, például élelmiszereket és ruhákat lopott.

   A kezében mindig Colt revolvert és Winchester puskát hordott McCarty az egész Vadnyugat leghírhedtebb pisztolyhősévé vált. A bűnözőt végül Pat Garrett seriff ölte meg, 21 éves korában, miközben egy barátja házában bujkált.

  3. 3 A burleszk volt a legfőbb szórakozás

   the beautiful indian maidens wild west show

   A szalonok az amerikai nyugat lételemét képezték ekkoriban. Voltak itt veszekedő részegek, szerencsejáték és burleszk műsorok is. Ezeket a műsorokat a szórakoztatás egyik legfőbb formájának tartották, ezért sok színésznők közülük milliomossá vált.

   Attól függően, hogy a Vadnyugat mely részén játszottak, az ilyen színésznők mindig különböző neveken futottak. Kaliforniában "Piszkos galamboknak" nevezték őket, míg más helyeken a "Kánkán lányok" vagy "A lányok a táncteremből" nevet viselték. Az ilyen előadások közben italokat is felszolgáltak a nézőknek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Egy sportoló, aki megelőzte a korát

   goldie griffith

   Goldie Griffith volt az egyik arc a sok közül Buffalo Bill Vadnyugati Showjában. A nő képes volt olyan férfias dolgokra is, mint a boksz vagy a birkózás, ráadásul nagyon képzett volt a műsorvezetésben és a közönség szórakoztatásában, ami nem is csoda, mivel az édesanyja is a szórakoztatóiparban dolgozott.

   Goldie híres volt a rendkívül egyenes hozzáállásáról. Ezt mutatja például, hogy az első férje meggyilkolási kísérletekor nem próbálta meg menteni magát, helyette többször is elmondta, hogy mennyire holtan akarja látni, miközben a börtönbe vonszolták.

   Buffalo Bill műsora mellett állattenyésztéssel is foglalkozott, a második világháború alatt pedig kutyákat képzett ki, később pedig San Francisco első rendőrnője lett.

  5. 5 Az alkoholfogyasztás kockázatos volt a Vadnyugaton

   american west saloon 640x451

   Nem meglepő, hogy az alkohol nem volt épp a legtisztább ital az amerikai Vadnyugaton. Kevés szabály létezett akkoriban az előállítására, ezért sok ital rendkívül erős volt. A csaposok sokszor ammóniával, puskaporral, terpentinnel és cayenne-el tették még erősebbé az italokat.

   A legtöbb szalonban az alkoholból, cukorból és rágott dohányból készült whisky volt a sláger, amit az erőssége miatt "tüzesvíznek" becéztek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 6 Olive Oatman elrablása

   olive oatman 464x640

   1851-ben Olive Oatman és családja Kaliforniába utazott, hogy egy mormon településen letelepedve kezdhessenek új életet, útközben azonban egy indián törzs támadt rájuk. Olive testvéreit és szüleit megölték, csak őt és húgát, Mary Ann-t hagyták életben, őket azonban elrabolták.

   A lányokat árukért cserébe adták el a mohave embereknek, akik kék tintával tetoválták ki a lányok állát és alkarját, jelezve, hogy befogadta őket a közösségük. Sajnálatos módon Mary Ann az aszály idején éhenhalt, de Olive túlélte a megpróbáltatásokat és végül visszatért az amerikai társadalomba. A mohave emberekkel töltött időszak során történtek nagy része ismeretlen, mivel az ezzel kapcsolatos történeteket gyakran változtatták és kiszínezték az emberek. Az azonban biztos, hogy Olive a közösségük nagyra becsült tagjává vált.

  2. 7 A járványok országa

   girl with illness 640x444

   A betegség nagyon komoly problémát jelentett a Vadnyugaton. Mivel nem tudtak megfelelően higiénikusak lenni utazás közben, ráadásul a szalonokban is egészségtelen életet éltek, az is meglepő, hogy bárki életben maradt egyáltalán akkoriban.

   A betegségek legfőbb oka az volt, hogy nehéz volt tiszta vizet szerezni, ezért legtöbbször koszos állóvizekből szereztek vizet az emberek.

  3. 8 Rose Dunn, a világ első beépített ügynöke?

   prisoner as rose dunn 499x640

   A 15 éves Rose Dunn romantikus kapcsolatba került a Wild Bunch egyik vezető bandatagjával, George Newcomb-bal. A lány hatalmas sikernek örvendett, Newcomb bandája imádta őt a csinos megjelenése és a kedves viselkedése miatt.

   Nem sokkal azután, hogy összemelegedtek, Newcomb és bandája egy lövöldözésbe keveredett az amerikai szövetségi rendőrökkel. Három szövetségi meghalt, ezért 5000 dolláros vérdíjat tűztek ki a bandatagok fejére, amit végül Rose testvérei gyűjtöttek be. Egyesek úgy vélik, hogy Rose-t valójában szándékosan építették be Newcomb bandájába, hogy a segítségével elkaphassák vagy levadászhassák őket, de ezeket a vádakat sosem sikerült bizonyítani.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 9 A szerencsejáték volt a legfőbb időtöltés

   gambling dispute 615x640

   A Vadnyugat kedvenc időtöltése a szerencsejáték volt. Sokan hivatásnak tartották, ezért a legtöbb városban több erre létrehozott hely is üzemelt. Ezek általában nagy, díszes épületek voltak, panzióval, bárral és színpadi szórakoztatással. Ez volt a helyi gazdaság mozgatórugója.

   A szerencsejáték mindkét nem számára kedvelt szórakozási forma volt, a nők is gyakran játszották, főleg azért, mert úgy vélték, hogy ez segíthet nekik anyagilag függetlenné válni a férfiaktól.

  5. 10 Ő nem Robin Hood volt

   jesse james 435x640

   Jesse James gerillaharcos, gyilkos, rabló és nagyon ügyes pisztolyhős volt. Bandája, a Younger Gang a szakképzett bankrablásaikról volt ismert. Jesse a Vadnyugat Robin Hoodjaként szerzett hírnevet, mivel úgy tartották róla, hogy lopott a gazdagoktól azért, hogy a szegényeknek adhassa őket. Erre azonban semmilyen bizonyíték sem létezik. Valójában ő és a bandája sosem osztották meg másokkal a zsákmányukat.

   Jesse életében több érdekes pillanat is történt, a legkiemelkedőbb ezek közül az 1876-os Northfield-i Nemzeti Bank kirablása volt. A bűnöző halálát végül egy Bob Ford nevű betyár okozta, aki a Younger Gang egyik újonc tagja volt, de megállapodott Missouri kormányzójával, hogy jutalomért cserébe meggyilkolja őt. Jesse-t végül 1882. április 3-án ölte meg Ford, miközben épp egy képet portalanított a Missouri állambeli St. Joseph-i otthonában.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "A csaposok sokszor ammóniával, puskaporral, terpentinnel és cayenne-el tették még erősebbé az italokat."Az ammónia egy gáz: a vizes oldata a szalmiákszesz, ami rohadtul büdös, nem innád meg. A puskapor nem oldódik Whiskeyben. A cayenne (cayenne pepper) paprika, az elképzelhető. "A legtöbb szalonban az alkoholból, cukorból és rágott dohányból készült whisky volt a sláger, amit az erőssége miatt "tüzesvíznek" becéztek."Cukorból erjesztették az alkoholt.
  • Az is elgondolkodtató, mennyire kellett részegnek lenni ahhoz, hogy terpentin-szagú "italt" igyon meg valaki

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.