HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 hétköznapi dolog, aminek nem véletlenül olyan a színe, amilyen

  Az emberi szem több mint 7 millió színt képes látni. Ez a rengeteg szín pedig a segítségünkre lehet abban, hogy jobban megkülönböztessük és biztonságosabbá tehessük a leghétköznapibb dolgokat.

  HIRDETÉS

  Az idők múlásával és a technika fejlődésével az emberek szépen lassan kitapasztalták, hogy melyik színek miként képesek megkönnyíteni a mindennapi életünket: ennek köszönhetjük például, hogy a gyalogátkelőhelyek jó okkal olyan kontrasztos fekete-fehér színűek, mint megszokhattuk, vagy hogy a taxik és az iskolabuszok a feltűnő sárga színekben pompáznak.

  1. 1 Tűzcsapok


   A tűzcsapok színe jelzi, hogy hány liter vizet képesek előállítani percenként. Ez jelzésként szolgál a tűzoltóknak a különféle méretű tüzek oltása esetén. A legnépszerűbb színek a piros, a narancs, a zöld és a kék.

  2. 2 Utasszállító repülőgépek


   A kereskedelmi repülőgépek általában fehér színűek, mivel ez a szín veri vissza leginkább a napfényt. Ez segít csökkenteni a napfény okozta károkat és a géptörzs túlmelegedését. A fehérre festett hajtóművek és vezérsíkok pedig gyorsabban képesek lehűlni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Gumiabroncsok


   A gumiabroncsok gyártásához használt gumi alapvetően fehér, de a hozzáadott korom segítségével növelhető az élettartama. Mellékhatásként a gumiabroncs színe ettől feketévé válik. A korom növeli a gumiabroncsok szilárdságát és tartósságát azáltal, hogy jobb hőálló-képességet biztosít és védi az ultraibolya fénytől.

  4. 4 Jelzőlámpák


   Mindannyian ismerjük a közlekedési lámpákat. Azt azonban már kevesen tudjuk, hogy nem véletlenül kapták ezt a három színt. A piros a leghosszabb hullámhosszú szín, vagyis ez az a szín, ami nagy távolságból is jól látható. A sárga hullámhossza némileg rövidebb, de hosszabb mint a zöldé. Ez teszi jól megkülönböztethetővé, amikor a fények zöldről sárgára vagy sárgáról pirosra változnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Gyalogátkelőhelyek


   A zebrák kontrasztos fekete-fehér színei segítenek, hogy már messziről is jól láthatók legyenek. Ez elegendő időt biztosít a sofőrök számára, hogy csökkentsék a sebességüket vagy akár teljesen meg is álljanak, ha áll valaki a járda szélén. Ez a két kontrasztos szín egyébként a gyalogosokat is jobban láthatóvá teszi.

  6. 6 Iskolabuszok


   Az amerikai iskolabuszok ikonikus sárga színét szintén biztonsági okokból választották: a buszok kontrasztos sárga és fekete színe segíti, hogy az iskolások könnyen észrevegyék, és a járművezetők számára is jól megkülönböztethető még a legsötétebb fényviszonyok esetén is.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 7 Taxik


   Akárcsak az iskolabuszok esetében, a taxik esetén is hasonló okokból történt a színválasztás. A sárga szín egy olyan szín, ami jól kiemelkedik a forgalomban közlekedő többi gépjármű közül.

  2. 8 Focilabdák


   Kezdetben a focilabdák teljesen fehérek voltak, aztán egyszer az Adidas úgy döntött, hogy fekete kockákat is hozzáad a játékszerhez, ezáltal a labda könnyebben észrevehetővé vált mind a játékosok, mind pedig a tévénézők számára, akik ekkoriban még fekete-fehér készülékeken nézték a meccseket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 9 WC papír


   A WC-papírok fehér színe annak köszönhető, hogy feldolgozás közben fehérítővel kezelik a papírt. Fehérítő nélkül a papír barnás színű lenne. Ma már persze a vécépapírok számtalan színben kaphatók, ezekhez a gyártók különféle extra színeket kevernek – ennek a többletköltségnek köszönhető az, hogy a színes vécépapírok többe kerülnek.

   A színes vécépapírok azonban nehezebben bomlanak el, és a hozzáadott anyagok miatt az orvosok szerint sem olyan egészséges és biztonságos a használata, mint a sima, fehér színű papírok használata.

  4. 10 Közösségi alkalmazások


   Bár nincs egységes szín kritérium a közösségi alkalmazásokat illetően, ettől függetlenül a legtöbbjük mégis kék színű. Ez annak köszönhető, hogy a kék színt az emberek tudat alatt is az okos, fejlett dolgokhoz kapcsolják, ráadásul az emberek számára nagyobb biztonságérzetet is biztosít.

   A közösségi oldalak pedig azt szeretnék, ha az emberek biztonságosan éreznék magukat a használat közben, miközben más emberekkel kommunikálnak – túlnyomó többségük ezért választja a kék színt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hogy a különböző hullámhossz teszi jól megkülonböztethetővé a színeket? Ez minden színre igaz nem csak ezekre. Ennek a pontnak így se füle se farka.
  • ennek az a lényege, hogy a leghosszabb hullámhossz képes a legtöbb közegen áthatolni. Mikor lemegy a nap, és a alacsonyabb szögben esik be a fény, "több" levegőn keresztül halad át. Minden más eloszlik, csak a piros marad meg, innen a jellegzetes színe

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.